RASPODJELA NOVCA

ZAŠTO SVAKI MJESEC MORAMO IZDVOJITI 80 KUNA? Objašnjavamo gdje ide vaš novac nakon plaćanja pretplate za HRT

 
 Boris Kovačev / HANZA MEDIA

Kada je Most prije dvije godine, uoči sklapanja koalicije s HDZ-om, kao jedan od uvjeta postavio i smanjenje pretplate HRT-u sa 80 na 65 kuna, u javnosti se podigla prilična prašina. Dio javnosti pozdravio je takvu mogućnost, a s HRT-a su nakon te najave reagirali s tvrdnjom da bi u tom slučaju HRT ostao bez 227 milijuna kuna prihoda godišnje.

- To bi dovelo do ukidanja brojnih televizijskih i radijskih programa, ali i uništavanja domaće kulturne i kreativne industrije - poručili su tada s HRT-a.

Švicarci odbili ukidanje

Sličan argument o “ugrožavanju kulture” koristili su i protivnici ukidanja pretplate u Švicarskoj prilikom nedavnog referenduma na kojem su građani ipak odbili prijedlog da se ukine radiotelevizijska pretplata. Njih 71,6 posto glasalo je protiv, čime je osiguran opstanak javnog radiotelevizijskog servisa SRG SSR koji se sa 75 posto financira iz pretplate.

Zagovornici ukidanja pretplate kao najvažnije argumente navodili su previsoku cijenu pretplate koja iznosi 390 eura godišnje, te su isticali da u demokratskom društvu mora postojati sloboda odlučivanja u izboru, odnosno, plaćanju programa. S druge strane, protivnici inicijative, tvrdili su kako bi zbog ukidanja pretplate javni servis nestao, čime bi bila ugrožena i švicarska kultura jer, kako su isticali, ne postoje komercijalni uvjeti za emitiranje programa na tolikom broju jezika - osobito retoromanskom koji je dio švicarske baštine.

U Hrvatskoj se za sada ne vode ozbiljne priče oko ukidanja pretplate ili mogućeg referenduma, no, ako je suditi po raspoloženju javnosti prema HRT-u i njihovim programima, referendum bi, da se kojim slučajem provodi, vjerojatno prošao uspješnije nego u Švicarskoj.

Na što se svakih mjesec dana potroši vaša obvezna pretplata za HRT koja iznosi 80kn?

49 kn

Najveći dio ide na proizvodnju četiri TV programa, 12 radijskih programa i osam programa HRT-ovih centara, Simfonijski orkestar, Jazz orkestar, Tamburaški orkestar i Zbor HRT-a, te na mrežni portal i mobilnu platformu HRT-a. Od ukupnog iznosa, odnosno, od 1,245.772,838, na taj dio proizvodnje programa ide - 768,174.335 kuna. To je 61,66 posto, odnosno od pretplate od 80 kuna na to otpada 49 kuna.

7 kn

7 kuna iz pretplate ide na troškove distribucije, odnosno na odašiljanje signala. Riječ je o ukupnoj svoti od 105,838.330 kuna za 2017. godinu, tj. 8,50 posto od ukupnog iznosa.

8 kn

Na HAVC, HDS, ZAMP, HUZIP i FZP - Fond za poticanje pluralizma medija ide 117,621.705 kuna, što je udio od 9,44 posto, odnosno 8 kuna iz pretplate.

4 kn

Na doprinose i ostala davanja idu 4 kune. Riječ je o svoti od 64,543.326 kuna, odnosno, udjelu od 5,18 posto.

12 kn

Iznos u 2017. za usluge agencija Hina, Reuters, te na amortizaciju, logistiku, platni promet i poštarinu, vrijednosna usklađenja, redovne i zatezne kamate, negativne tečajne razlike, te vanjske suradnike iznosio je 189,595.143 kune, što je udio od 15,22 posto, odnosno, 12 kuna iz pretplate.

Raspodjela novca

A što bi za HRT značilo ukidanje pretplate i što se sve financira iz tih 80 kuna?

Od HRT-a neizravno, prema nekim procjenama s Prisavlja, živi preko 10.000 ljudi u Hrvatskoj. Iz pristojbe se financira: proizvodnja programa, funkcioniranje Odašiljača i veze (OiV), sufinanciranje Hrvatskog društva skladatelja (HDS), Hrvatske udruge za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP) i Udruge za zaštitu, prikupljanje i raspodjelu naknada fonogramskih prava (ZAPRAF), potom funkcioniranje Fonda za pluralizam i raznovrsnost medija koji omogućava normalno funkcioniranje lokalnih i regionalnih TV i radiopostaja, ali i Vijeća za elektroničke medije i Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Tu je još i funkcioniranje arhiva HRT-a, funkcioniranje Simfonijskog orkestra, Jazz i Tamburaškog orkestra HRT-a, te zbora Hrvatske radiotelevizije. Kreativnoj i kulturnoj industriji HRT godišnje usmjerava približno 320 milijuna kuna.

HDS je u 2017. dobio 28,726.810 kuna, odnosno u zadnje tri godine ukupno 85,595.001 kuna. Za HUZIP je izdvojeno u prošloj godini 12,661.226 kuna, odnosno, 38,684.250 kuna za zadnje tri godine, a jednako toliko i za ZAPRAF.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:05