PROČEŠLJALI SU SVE

NAJTEMELJITIJA ISTRAGA U POVIJESTI HRVATSKE? Nećete vjerovati što su sve radili istražitelji zbog štete od 3124 kune

 Davor Pongračić/CROPIX

Zbog “muljanja” na putnim troškovima, preciznije s mjestom boravka temeljem kojeg mu je splitski KBC isplatio 3124 kuna za troškove prijevoza, Općinsko državno odvjetništvo provelo je, čini se, najtemeljitiju istragu dosad i podignulo optužnicu protiv N. P. (65), specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja u splitskoj bolnici.

Istraga zbog relativno niske materijalne štete uključila je izvide na terenu, analizu potrošnje struje i vode te utvrđivanje lokacija s kojih je anesteziolog obavio oko 5000 telefonskih razgovora putem mobitela.

Lažno je, tvrdi tužiteljstvo, splitski liječnik prikazao mjesto stanovanja tvrdeći da svakodnevno putuje na posao iz Zadvarja iako mu je stvarno prebivalište u 13 kilometara bližem Omišu. Upravo zbog te fiktivne adrese koju je dostavio u dokumentaciji i temeljem koje mu je poslodavac - splitski KBC - od 1. studenoga 2013. pa do 15. prosinca prošle godine isplatio troškove prijevoza tužitelji za doktora traže šest mjeseci zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje, ali i da vrati 3124 kune jer su, zapravo, imovina Republike Hrvatske.

Ima psihozu

Doktor se pak ne smatra krivim te tvrdi da pojedincima itekako smeta. Prvotno je mislio da ga je prijavio netko iz bolnice, no ubrzo je otkrio da to s bolnicom nema veze, nego da je u pitanju njegov drugi posao - registrirana dopunska djelatnost.

- Mislio sam da me bolnica prijavila jer, kao, štedi se. Ali priča seže u druge sfere. Pa u Zadvarju je moja obitelj još od 16. stoljeća! Tamo živi mojih deset generacija i suvlasnik sam u šest kuća. Moj poštanski pretinac je tamo, i osobna iskaznica i putovnica glase mi na tu adresu. Zašto ne bih mogao živjeti u zabiti kao pustinjak? I zašto onda nikom ne smetaju beskućnici koji spavaju uz kontejnere? Prije godinu dana nakon smrti oca postao sam tek vlasnik kuće u Omišu gdje ljeti, kad nisam u bolnici, prodajem karte za rafting. Inače, moj dom je bolnica gdje provodim najviše vremena. Imam 120 prekovremenih ovaj mjesec. U Omišu imam i šest poslovnih prostora, a vlasnik jednog od njih gdje sam bio u najmu prijavio me DORH-u - prepričava za Jutarnji list splitski anesteziolog uvjeravajući nas da je znao da ga policajci prate jer su mu uzeli samo jedan od tri mobitela koja koristi. Zbog svega su mu, ističe, “nabili dijagnozu”.

- Kažu da sam psihotičan i da imam psihozu. Sat vremena su me ispitivali u DORH-u, a od toga punih 55 minuta nabrajali su moju imovinu. Odradili su nekoliko inspekcija u Zadvarju, i zamislite, jednom su me tamo i zatekli. Ja živim u bolnici, a moj auto često koristi jedan od moja četiri sina. U kući u Omišu živi moja supruga sa sinovima i njihovim obiteljima. I tko onda ne bi boravio u izoliranoj kući u Zadvarju - pita se optuženi doktor.

Poslali policajce

No svim tim njegovim tvrdnjama u prilog nikako nisu išla, prema uvjerenjima Odvjetništva, izvješća Elektrodalmacije Split te omiškog Vodovoda jer iz njih proizlazi da objekt u Zadvarju nije priključen na elektroenergetsku ni na vodovodnu mrežu. Iz izvješća proizlazi i da istočni dio stare kamene kuće bez kućnog broja u vlasništvu doktora nije spojen na vodovod za razliku od zapadnog dijela kuće u vlasništvu njegova rođaka.

Analizirajući korištenje kuće u Zadvarju, gledala se i potrošnja vode s obzirom na to da je u tom drugom, zapadnom dijelu kuće, evidentirana potrošnja ispod prosječne. Naime, od 31. kolovoza 2013. do 28. veljače ove godine, u 18 mjeseci, potrošeno je ukupno devet kubičnih metara vode dok je prosječna mjesečna potrošnja vode u kućanstvu s jednim članom oko pet kubika. Dodatni uteg njegovim tvrdnjama je i otkriće kako dio kuće u doktorovu vlasništvu, za koji kaže da u njemu obitava, nema ni sanitarni čvor.

Na mjesto boravka u Zadvarje, točnije u ulicu Bajići, poslani su i policajci. Obavljen je očevid i napravljena je fotodokumentacija.

“Objekt na spornom kućnom broju je neuvjetan na stanovanje. Nema priključka za električnu energiju i vodovodnu mrežu, kao ni istočni dio te kuće. Bunar u blizini nije održavan pa voda iz njega nije za piće”, navodi se u policijskim izvidima. Temeljem svega toga tužitelji su uvjereni kako sve to pokazuje da doktor ne boravi na prijavljenoj adresi, nego u Omišu.

Karta povezanosti

Da je tome tako splitski tužitelji smatraju i nakon analiza karte povezanosti mobitela N. P. s baznim stanicama jer je “utvrđeno da se preko ćelija baznih stanica u Omišu spojio čak 4831 put u odnosu na ćelije na brdu Tilovac iznad Zadvarja na koje se spojio 93 puta u inkriminiranom periodu”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:57