Pravila za nove oblike plaćanja

NEMA VIŠE DUGOG ČEKANJA Ovo je tehnologija koja će nam omogućiti da tisuće kuna prebacimo prijatelju u bilo koje doba dana ili noći u samo 10 sekundi

    AUTOR:
    • Zvonko Pavić

  • OBJAVLJENO:
  • 03.06.2019. u 11:36

Unrecognizable man paying Contactless using credit card and smartphone
Getty Images/iStockphoto

Instant kreditni transfer prilagođen je modenim korisnicima koji koriste pametne telefone i ta će usluga zamijeniti plaćanje gotovinom i karticama u bilo koje doba dana ili noći

Europsko platno vijeće (EPC), udovoljavajući novim zahtjevima na tržištu plaćanja, izradilo je pravila i formate za novu platnu uslugu - SEPA instant kreditni transfer (SIP). Hrvatska financijska zajednica - HNB, Fina i banke - po uzoru na tu EPC platnu shemu u eurima izradila je vlastitu shemu SEPA instant plaćanja u kunama.

Tu je najvažnije reći da se svaki instant kreditni transfer izvršava isključivo po nalogu platitelja. Sustav za instant plaćanja u kunama dostupan je stalno - 24 sata nas dan, sedam dana u tjednu, tijekom cijele godine. Omogućava prijenos sredstava u istoj ili između različitih banaka u maksimalno deset sekundi, a ciljano vrijeme izvršenja same transakcije je dvije do tri sekunde.

Maksimalan iznos koji se može prenijeti koristeći SIP shemu je 100 tisuća kuna. Primatelj sredstava - a to može biti druga fizička osoba, trgovina, komunalno poduzeće, država, druga banka - može odmah raspolagati sredstvima, što omogućava trenutnu isporuku robe ili usluga. SIP je usluga koja će zamijeniti plaćanja gotovim novcem i karticama. Potpuno je digitalizirana, ugovara se s poslovnom bankom, pruža maksimalnu zaštitu podataka o platitelju i primatelju i bit će dostupna u brojnim bankarskim aplikacijama za mobitele.

Želite li saznati više o budućnosti digitalnog plaćanja kliknite OVDJE.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo