NEIZBJEŽNA LOŠA STRANA

Američke pošiljke plina za Europu povećale emisiju štetnih plinova: Emisija ugljičnog dioksida ludo skočila!

Američki LNG, podsjetimo, pomaže Europi da smanji ovisnost o plinu iz Rusije

Ilustrativna fotografija

 Chris Arend/Alaska Stock/Profimedia

Emisija ugljičnog dioksida iz pogona za ukapljeni prirodni plin u SAD-u skočila je od pretpandemijske godine za 81 posto, potaknuta ponajprije pojačanim isporukama LNG-a u Europu, pokazuju podaci vlade SAD-a.

Sedam američkih pogona za izvoz LNG-a ispustilo je lani 17,6 milijuna tona ugljičnog dioksida, za 81 posto više nego u 2019. kada je ukapljeni plin izvozilo šest postrojenja, izračunao je Reuters.

Do kraja desetljeća emisija bi se na valu inozemne potražnje za LNG-om i otvaranja novih pogonima mogla više nego udvostručiti, na 45 milijuna tona godišnje, procjenjuje Reuters.

Novinska agencija temelji procjene na podacima koje su tvrtke dostavile američkoj Agenciji za zaštitu okoliša (EPA) i Saveznoj regulatornoj komisiji za energetiku.

Bijela kuća rekla je da američki LNG može pomoći Europi da smanji ovisnost o plinu iz Rusije, kojoj je Zapad zbog invazije na Ukrajinu uveo sankcije. Od početka invazije Washington je izdao pet dozvola za izvoz LNG u Europu. Prije lanjske veljače nije izdao nijednu.

Bijela kuća nije odgovorila na upit Reutersa da komentira procjenu o povećanju emisije u LNG sektoru. Ministarstvo energetike, koje nadzire izdavanje dozvola za izvoz LNG-a, priopćilo je da financira nekoliko inicijativa za smanjenje emisija CO2 iz LNG terminala i drugih izvora.

Posebni američki izaslanik za klimu John Kerry rekao je prošle godine za Reuters da je emisija stakleničkih plinova neizbježna "loša strana" povećanja izvoza LNG-a europskim saveznicima.

Izvoznici LNG-a odgodili su u međuvremenu planove o hvatanju i sekvestraciji ugljika (CCS) kako bi se smanjila emisija štetnih plinova, pokazuju regulatorni dokumenti, raspirujući sumnju u održivost tehnologije koja bi trebala riješiti utjecaj industrije na klimu.

Energetski intenzivan postupak ukapljivanja plina radi izvoza tek je jedan od faktora koji utječu na klimu u plinskom sektoru, ističe Reuters, upozorajući i na istjecanje metana tijekom bušenja, transporta cjevovodima i brodovima i distribucije. Izračuni ne uključuju potrošnju, napominju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 10:37