NEVIĐENE BROJKE

Bitcoin i dalje ruši rekorde: Pojavili su se novi igrači, a iza svega stoji jedna odluka američkih vlasti

Bitcoin ETF-ovi su uvršteni na burze Chicago Board Options Exchange (CBOE), Njujoršku burzu (NYSE) i Nasdaq

Mjenjačnica za kriptovalute, ilustracija

 Ozan Kose/Afp/Profimedia/

Bitcoin je u utorak ujutro dosegao rekordnu vrijednost. Tako je on danas vrijedio 72.850 dolara. Razlog novog rasta najpopularnije kriptovalute na svijetu jest oslabljeni dolar, te otvaranje vrata institucionalnim investitorima da legalno sudjeluju u tržištu kriptovaluta.

Podsjetimo, Komisija za vrijednosnice i burzu Sjedinjenih Američkih Država, glavno i nadzorno i regulatorno tijelo financijske industrije u SAD, prošloga tjedna odobrilo je bitcoin ETF-ove (vrsta investicijskog fonda koji je također burzovni proizvod, tj. njime se trguje na burzama) taj postupak praktički je legalizirao bitcoin kao imovinu, pa su u njega sve više spremne investirati i osobe koje ranije nisu htjeli riskirati s kriptovalutama radi nepredvidivosti na tržištu. Opisana odluka američkih vlasti trebala bi smanjiti takve rizike.

- Bitcoin je u godinu dana doživio nevjerojatan porast vrijednosti od 250 posto potaknut sve većim prihvaćanjem i ulaganjima od strane maloprodajnih i institucionalnih ulagača nakon odobrenja ETF-a - objasnio je Edul Patel, izvršni direktor Mudrea, platforme za investiranje kriptovaluta.

Bitcoin ETF-ovi su uvršteni na burze Chicago Board Options Exchange (CBOE), Njujoršku burzu (NYSE) i Nasdaq. Time se bitcoin legitimizirao kao imovina i privukao na kriptotržište, kapital ljudi koji nisu htjeli biti direktno izloženi velikim fluktuacijama na tržištu kriptovaluta.

Osim Bitcoina rasle su i druge kriptovalute; Ethereum (4.7 posto), Solana (9.2 posto), XRP (14.7 posto), Cardano (7.2 posto), Dogecoin (4 posto), Shiba Inu (3.4 posto), Avalanche (16.8 posto) i Toncoin (33.8 posto).

Valja napomenuti kako je dosad Bitcoin bolje prihvaćen u državama gdje središnji državni financijski sustav ne funkcionira najbolje (Nigerija, Vijetnam, Indonezija i Brazil) ili su one na rubu kolapsa i nemaju resursa u valutama (El Salvador i Centralna Afrička Republika) nego u državama sa stabilnim financijskim sustavom. Jedino se situacija na tržištu kriptovaluta Sjedinjenih Američkih Država nije ukalapala u taj trend, a nakon gore spomenutog otvaranja kriptovalute investitorima treba vidjeti hoće li isto učiniti i EU. Zasad kategorički odbijaju takve mogućnosti.

Bitcoin bi mogao rasti do neslućenih razmjera jednom Halvingom bi se zato broj bitcoina koji dolaze na tržište trebao smanjiti, a prema svemu sudeći, potražnja će i dalje rasti. Odnos ponude i potražnje tako bi trebao dovesti do dodatnog rasta cijene bitcoina nakon halvinga, odnosno kada će se broj bitcoina koji dolaze na tržište trebao smanjiti, a odnos ponuda i potražnje rezultirati obaranjem prije dvije godine nezamislivim rekordima.

U posljednja 24 sata tržišna kapitalizacija Bitcoina, najveće svjetske kriptovalute, porasla je na 1,409 trilijuna dolara. .

- Ulazak novih maloprodajnih ulagača i euforija mogu dovesti njegovu cijenu do 80.000 dolara ovog mjeseca - vjeruje Vikram Subburaj, izvršni direktor Giottus Crypto Platforme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 09:06