CARRIE BRADSHAW INDEKS

Britanci analizirali europske gradove, Zagreb među najgorima: ‘Pa lakše je i u Londonu‘

Istražili su kojim si velikim gradovima samci, baš kao što je to uspjelo zvijezdi Seksa i grada u New Yorku, mogu priuštiti najam jednosobnog stana
 Tomislav Kristo/Cropix

London i Ženeva su najskuplji gradovi za život u Europi, a kada se u obzir uzmu i prihodi građana, Zagreb se našao na nimalo laskavom četvrtom mjestu ljestvice najmanje priuštivih gradova po kriteriju najma jednosobnog stana. Ispred nas su samo Budimpešta, Prag i Lisabon.

Izračunao je to magazin The Economist kroz svoj "Carrie Bradshaw indeks", kojim su analizirali u kojim si velikim gradovima samci, baš kao što je to uspjelo zvijezdi "Seksa i grada" u New Yorku, mogu priuštiti najam jednosobnog stana. Prošle su godine analizirali samo američke gradove, a ove su godine na red došli i europski.

Europski popis sastoji se od 35 gradova, od Londona do Ankare, a ideja na kojoj se istraživanje temelji je da samci ne bi smjeli potrošiti više od 30 posto svog dohotka samo na stanarinu. Tako su za svaki grad najprije izračunali "preporučenu plaću unajmljivača", odnosno onu od koje nakon oduzimanja 30 posto i dalje ostaje dovoljno novca za normalan život. Radi jednostavnije usporedbe, svi su prihodi izraženi u dolarima.

London i Ženeva zahtijevaju najveće prihode od solo unajmljivača, godišnje više od 95 tisuća dolara. U oba grada je nenaseljeno manje od jedan posto stambenih prostora, što potiče dodatni rast cijena. Na dnu europske ljestvice je Ankara, u kojoj je samcima godišnje dovoljno 18 tisuća dolara.

Kako bi dobili "Carrie Bradshaw indeks", prosječnu plaću u svakom gradu usporedili su s preporučenom godišnjom plaćom. Što je rezultat viši, to je lakše unajmiti povoljniji stan. Ovo mjerilo zapravo bolje prikazuje koliko je stanovanje priuštivo u pojedinom gradu. U Londonu je, primjerice, najam nekretnina najskuplji, ali je i prosječna plaća njegovih stanovnika veća. Dok se prema prvom kriteriju prijestolnica Ujedinjenog Kraljevstva našla na prvom mjestu, prema "Carrie Bradshaw indeksu" je na šestom mjestu (dva mjesta iza Zagreba). Prema podacima sa stranice Numbeo, prosječna plaća u tom gradu iznosi 3757,75 eura, dok je mjesečna najamnina stana s jednom sobom izvan centra 1894,69 eura. Prema njihovom izračunu, samci u Londonu na dodatne troškove poput hrane, režija i odjeće mjesečno potroše još 1271,5 eura.

image

Popis europskih gradova uključenih u istraživanje

Jutarnji List/

Budimpešta je najskuplji grad za potencijalne unajmljivače jer je Mađarska veći dio 2023. imala najvišu stopu inflacije od svih zemalja Europske unije. Za najam stana s jednom spavaćom sobom izvan centra, izračunao je Numbeo, u tom gradu treba prosječno izdvojiti 454,5 eura, dok je prosječna plaća 1059,53 eura. Za ostale troškove građani Budimpešte izdvajaju oko 670,8 eura.

Drugi najmanji "Carrie Bradshaw indeks" ima Prag. U njemu je prosječna plaća 1557,48 eura, dok mjesečna najamnina stana iznosi 698 eura. Tome treba dodati i 802,4 eura, na koliko Numbeo procjenjuje dodatne troškove života (bez uključene najamnine) u glavnom češkom gradu.

Glavni grad Portugala se, pak, pri vrhu popisa našao zato što su najamnine skočile nakon priljeva digitalnih nomada. Prosječna plaća od 31 tisuće dolara je otprilike polovina iznosa koji je sada potreban da bi si lisabonski samci priuštili jednosobni stan. Zbog toga The Economist zaključuje da je i u Budimpešti i u Lisabonu, s obzirom na prosječne plaće, gotovo jednako teško unajmiti stan kao u New Yorku. Konkretno, u Lisabonu se stan s jednom spavaćom sobom iznajmljuje za oko 907 eura ako je izvan centra ili 1304,9 eura ako je u centru, a dodatni troškovi života osobe koja živi sama procjenjuju se na 734 eura, dok prosječna plaća iznosi 1138,41 euro.

Zagreb se na četvrto mjesto smjestio s prosječnom plaćom koja je u studenom bila 1387 eura i mjesečnom najamninom koja izvan centra iznosi 530,88 eura. Samci uz to imaju još oko 765 eura dodatnih troškova, u koje prema Numbeu spadaju i režije.

Neki od najpovoljnijih gradova su u Njemačkoj. Prema izračunu Economista, u Bonnu prosječna plaća od 53 tisuće dolara premašuje 36 tisuća potrebnih za najamninu, zbog čega ima najveći indeks od svih analiziranih gradova. Tamošnja prosječna plaća je nešto veća od 2400 eura, dok je mjesečna najamnina najjeftinije kategorije stana 683,57 eura. Dodatni troškovi za samce - 1025,4 eura.

Općenito, više je gradova u kojima stanovi nisu priuštivi nego onih u kojima jesu. U pozitivnu su se kategoriju, osim Bonna, smjestili engleski Reading, Berlin, Oslo, Luksemburg, Beč, Helsinki, Haag, Bruxelles, Lyon, Karlsruhe i Bern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58