ZARADA PRIJE SVEGA

Francuski automobilski gigant, uz Macronovu podršku, unatoč sankcijama nastavlja poslovati u Rusiji

Druge velike kompanije objavile su kako ne mogu natjerati svoje ruske partnere koji posjeduju franšizu da prestanu s radom

Tvornica AvtoVAZa

 Anar Movsumov/Sputnik via AFP

Dok vodeće svjetske korporacije prekidaju sve poslovne aktivnosti u Rusiji, francuski proizvođač automobila Renault objavio je da nastavlja sa svojim poslovanjem u toj zemlji koja je prije gotovo mjesec dana pokrenula brutalnu invaziju na Ukrajinu.

Renault je na neko vrijeme suspendirao svoje poslovne aktivnosti, pozivajući se na logističke probleme, no sada su najavili da će ponovno pokrenuti proizvodnju, piše britanski The Guardian, prenoseći Reuters koji tvrdi kako ova kompanija ima potporu francuskih vlasti (država je najveći dioničar s 15,01 posto dionica Renaulta) za taj potez.

Renault ima dvotrećinski udjel u ruskoj automobilskoj industriji Avtovaz još od 2016., a početne investicije u to brzorastuće tržište imali su još 2007. Kako objašnjava britanski list, to ih čini jednim od najvećih i najznačajnijih europskih ulagača u automobilsku industriju u Rusiji. Zapošljavaju više od 40.000 zaposlenika, više od bilo koje zemlje članice EU, Velike Britanije ili SAD-a.

Avtovaz je samo prošle godine prodao gotovo 2.900 vozila, te prije poreza zaradio oko 186 milijuna eura, što je oko 12 posto svih prihoda Renaulta te godine. Kompanija je krenula kao državna još za vrijeme Sovjetskog Saveza, a poznata je i po svojim vozilima Lada koja još uvijek diljem Istočne Europe uživaju kultni status.

U ponedjeljak je priopćeno kako se proizvodnja u moskovskoj tvornici nastavlja, no djelomice je još uvijek na čekanju pokretanje proizvodnje u Toljatiju, gradu na Volgi, kao i u Iževsku, gradu 500 kilometara dalje na sjeveroistoku zemlje. Iz Avtovaza poručuju kako je proizvodnja zaustavljena zbog nedostatka elektroničkih dijelova, naročito poluvodiča.

Rusko-ukrajinski rat doveo je do nestašice elektroničkih komponenti diljem svijeta, a ruske tvornice s tim će se problemom morati boriti još dulje vrijeme dok se sankcije Zapada produbljuju.

Brojne kompanije bile su primorane otkazati svoje poslovanje u Rusiji zbog sankcija.

Tako je tvrtka Authentic Brands, vlasnik globalno popularne marke Reebok, u ponedjeljak priopćila kako je zatvorila sve svoje trgovine, a imala ih je oko 90, kao i internetsku prodaju u Rusiji. Tvrtke koje unatoč invaziji na Ukrajinu nastavljaju svoje poslovanje u Rusiji suočavaju se sa žestokom osudom javnosti. Jedna od njih je i poznata švicarska prehrambena kompanija Nestlé, koju je javno kritizirao i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obrativši se videolinkom tisućama antiratnih prosvjednika koji su se u subotu okupili u Bernu.

Kompanija se brani argumentom kako su prekinuli prodaju neesencijalnih proizvoda poput kapsula kave, zaustavili su svoje marketinške kampanje, te ne ostvaruju značajan prihod od prodaje u Rusiji.

- Činjenica je da, poput drugih prehrambenih kompanija, populaciju opskrbljujemo samo važnim namirnicama, no to ne znači da smo nastavili s poslovanjem kao prije - priopćili su.

U Rusiji nastavljaju poslovati i još neki globalni "igrači". Tu je prvenstveno Restaurants Brands International, vlasnik svjetskog fast food lanca Burger King, koji je objavio kako nastavlja s poslovanjem u Rusiji jer nisu uspjeli natjerati neovisne vlasnike njihove franšize, ruske partnere, da prestanu s radom. U sličnoj su se situaciji, zaključuje The Guardian, našli i lanac trgovina Marks & Spencer kao i hotelska grupacija Accor and Marriot.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:12