USPJEH NAŠE TVRTKE

INETEC predstavio devet robotskih sustava razvijenih za ITER, najkompleksniji stroj u povijesti

Zahvaljujući uspješnim referencama u svijetu INETEC je 2018. godine postao prva hrvatska tvrtka koja je dobila posao na projektu ITER

INETEC-ov  tim zajedno s ministrom Radovanom Fuchsom.

 Darko Tomas/Cropix

Kompanija INETEC - Institut za nuklearnu tehnologiju iz Zagreba jučer je predstavila devet robotskih sustava razvijenih za Međunarodni termonuklearni eksperimentalni reaktor (ITER), najkompleksniji stroj u povijesti civilizacije. Oko 20 milijardi eura vrijedan projekt ITER ujedinio je EU, Kinu, Japan, Južnu Koreju, Indiju, Rusiju i SAD u zajedničkoj namjeri da na Zemlji stvore "mini Sunce", odnosno da proizvodnjom energije pomoću fuzije riješe energetske probleme našeg planeta.

- INETEC-u je povjeren razvoj devet robotskih sustava za provedbu ispitivanja na vitalnim komponentama vakuumske posude reaktora i ostalih kritičnih komponenti. Naša kompanija je u tu svrhu razvila i proizvela nove, jedinstvene sustave u području primjene ultrazvuka, metoda vrtložnih struja i metoda vizualnih ispitivanja - rekao je dr. Duško Čorak, osnivač kompanije INETEC.

Osnovan u veljači 1991. godine, INETEC razvija sustave za ispitivanje vitalnih komponenti nuklearnih elektrana (reaktorske posude, reaktorske kape parogeneratora te ostalih komponenti i sustava u primarnom krugu), ali i obavlja ta ispitivanja koristeći vlastite tehnologije i znanja. INETEC je jedina tvrtka u svijetu koja ima kompletne sustave za ispitivanje nuklearnih elektrana PWR i VVER tipa (ruska verzija lakovodnog reaktora).

- U 24 godine postojanja naša je kompanija u Hrvatskoj ostvarila samo 0,1 posto prihoda. Sve ostalo ostvarili smo vani, mi smo prisutni praktički na svim kontinentima. Kad smo krenuli, imali smo samo 15 zaposlenih. Danas imamo 120 zaposlenih, mahom u Zagrebu, dok dio ljudi radi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje surađujemo s nuklearnom elektranom Barkah - naglasio je Čorak.

Zahvaljujući uspješnim referencama diljem svijeta INETEC je 2018. godine postao prva hrvatska tvrtka koja je dobila posao na projektu ITER. Gradnja ITER-a počela je 2006. godine u francuskom nuklearnom centru Cadarache u Provansi, a prvi eksperimenti trebali bi početi 2029. godine.

- Devet robotskih sustava koje smo razvili u ITER-u koristit će se za ispitivanje sigurnosti u vakuumskoj posudi, na njoj i oko nje. Možemo to usporediti s liječničkim pregledom: kao što primjerice liječnik pomoću ultrazvuka pregledava pacijenta, naši će robotski sustavi pregledavati vakuumsku posadu - rekla je dr. Zrinka Čorak, predsjednica Uprave INETEC-a.

image

Zrinka Čorak, predsjednica Uprave INETEC-a

Darko Tomas/Cropix

Oko pet milijuna eura vrijedan posao za ITER, hrvatska je kompanija završila u predviđenom roku, a sada se obavljaju završna primopredajna testiranja svih sustava u kojem sudjeluju i ITER-ovi i INETEC-ovi stručnjaci. Završna testiranja služe za provjeru ukupne funkcionalnosti kompletnog sustava prije same isporuke. Isporuka INETEC-ovih sustava ITER-u predviđena je za svibanj.

- Ovo je veliki uspjeh za INETEC koji je posao dobio na direktnom natječaj ITER-a. Na tom natječaju je sudjelovalo 12 kompanija iz cijelog svijeta: i Amerikanci i Rusi i Kinezi i Japanci i Korejci. INETEC je potukao sve i dobio posao - rekao je dr. Tonči Tadić, voditelj hrvatskih fuzijskih aktivnosti u sklopu konzorcija EUROfusion i koordinator Savjeta europskog projekta DONES-PreP.

image

Duško Čorak, osnivač INETEC-a

Darko Tomas/Cropix

- No, kao hrvatski predstavnik u Upravnom odboru europske agencije Fuzija za energiju, s ponosom mogu reći da svake godine Hrvatska prema zaradi strši među malim članicama EU. Sumira li se sve dosadašnje poslove i one koji su planirani, možemo slobodno govoriti o iznosu blizu 40 milijuna eura. Osim INETEC-a u igri su Đuro Đaković Montaža, MS-Mont, Primakon i Monting Power Systems, a niz tvrtki se natječe. Hrvatska na roster listi Europske agencije fuzija za energiju ima tvrtki kao Austrija ili Finska. Mislim da bi tih tvrtki bilo i više da se u Hrvatskoj gospodarskoj komori konačno formira koordinacija znanosti i industrije. Na tome se intenzivno radi posljednjih mjeseci - naglasio je Tadić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:06