postrožene mjere

Kineska ulaganja u Europu potonula su prošle godine 45 posto, no ne i u ovoj državi

Napeti i pogoršani odnosi EU-a i Kine mogli bi stvoriti nove prepreke za kineske ulagače, istaknuo je Merics prilikom objave istraživanja
Varšava
 Tim E White/Alamy/Alamy/Profimedia

Kineska ulaganja u Europu gotovo su prepolovljena u 2020. godini, a među najpopularnija odredišta prvi se puta probila i Poljska, pokazalo je u srijedu istraživanje američke istraživačke skupine Rhodium i njemačkog instituta Merics.

Izravna kineska ulaganja u Europsku uniju i Veliku Britaniju potonula su prošle godine 45 posto, na 6,5 milijardi eura, najnižu razinu u 10 godina, utvrdili su Rhodium i Merics.

Najvažnija su odredišta i dalje Njemačka, koja je zauzela prvo mjesto na ljestvici, te Francuska na drugom i Velika Britanija na trećem mjestu, s padom ulaganja za 77 posto.

Prvi je puta značajan iznos privukla i Poljska, zahvaljujući velikoj akviziciji.

Europa je i dalje privlačna lokacija za ulaganja, ali silazni trend vjerojatno će se nastaviti i ove godine, procjenjuju autori istraživanja, ukazujući na pad kineskih ulaganja u prvom tromjesečju.

Među razlozima pada izdvajaju poremećaje koje je prouzročila pandemija, kineske mjere smanjivanja odljeva kapitala i velike regulatorne zapreke u Europi.

Nekoliko zemalja EU-a, uključujući Italiju, Francusku, Poljsku i Mađarsku, postrožilo je mjere provjere izravnih ulaganja iz trećih zemalja, što znači da nekoliko kineskih akvizicija nije prošlo, podsjećaju.

Napeti i pogoršani odnosi EU-a i Kine mogli bi stvoriti nove prepreke za kineske ulagače, istaknuo je Merics prilikom objave istraživanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 18:08