KAKO DO NOVCA?

Korporacije sa Zapada u Rusiji još uvijek zarađuju milijarde. No njihova je sudbina u rukama Kremlja

Najviše novca u 2022. uprihodila je austrijska banka Raiffeisen

Poslovni centar Moskve

 Anton Denisov/Sputnik/Profimedia/Anton Denisov/sputnik/profimedia

Od početka invazije na Ukrajinu, zapadne tvrtke koje su nastavile poslovati u Rusiji nastavljaju generirati milijarde dolara profita. Do kojeg i dalje ne znaju kako doći. Kremlj je, kako znamo, prošle godine onemogućio pristup novcu svim tvrtkama iz država koje je okarakterizirao kao neprijateljske.

Kijevska škola ekonomije (KSE) sada je objavila podatke istraživanja o tome koliko se tu novca sa Zapada zapravo radi. Korporacije, iz Kremlju neprihvatljivih država, zaslužne su za 18 od ukupno 20 milijardi američkih dolara, koliko iznosi ukupni prihod inozemnih kompanija u Rusiji 2022.

KSE je podatke o prihodima inozemnih tvrtki prikupio koristeći se ruskim registrom tvrtki,novinarskim tekstovima i korporativnim izvješćima, piše Financial Times.

I tako otkada je uvedena zabrana isplate dividenda tvrtkama iz "neprijateljskih" zemalja (SAD, Velika Britanija i sve članice EU) milijarde British Petrola, Phillipa Morrisa i Citigroupa izvan su dosega tih titana kapitalizma. Financial Time ipak napominje kako se takve transakcije mogu odobriti u iznimnim okolnostima, što je nekoliko puta i učinjeno.

Mnoge strane tvrtke najradije bi danas ipak prodale ruske podružnice. Kvaka je u tome da svaki takav veliki posao zahtijeva odobrenje Kremlja, a zeleno svijetlo za prodaju najčešće znači da stranci moraju lokalcima prodati tvrtke po daleko nižim cijenama nego što je njihova tržišna vrijednost.

Pritisak na strance (sa svih strana) je snažan, a rizik prevelik. British American Tobacco i švedski proizvođač kamiona Volvo već su objavili sporazume o prijenosu svoje ruske imovine na lokalne vlasnike.

Najviše novca, prema podacima KSE-a, u 2022. uprihodila je austrijska banka Raiffeisen. Zaradili su 2 milijarde dolara.

Američke korporacije Philip Morris i PepsiCo zaradile su 775, odnosno 718 milijuna dolara. Dobit švedskog proizvođača kamiona Scania u Rusiji iznosi 621 milijun dolara, što znači da je zaradio najviše od svih tvrtka koje su se u međuvremenu povukle iz zemlje.

Novinarima Financial Timesa iz Raiffeisena poručili su kako "nemaju pristup" svome novcu u Rusiji. Kažu i da se vrijednih tvrtki u Rusiji neće lako odreći.

Predstavnici Philipa Morrisa odbili su dati komentar, a PepsiCo i Scania nisu odgovorili na novinarske upite.

Najviše su zaradile tvrtke iz SAD-a (4,9 milijardi dolara), a slijede ih njemačke, austrijske i švicarske tvrtke s 2,4 milijarde, 1,9 milijardi dolara, odnosno milijardom dolara..

Ovo je samo jedan u nizu teških problema koje su nakon invazije na Ukrajinu snašle kapitaliste sa Zapada locirane na teritoriju ruskog predsjednika Vladimira Putina. Financial Times prošlog je mjeseca izvijestio da su europske kompanije, gore navedenim prihodima unatoč, od početka 2022., prijavile gubitke u vrijednosti od najmanje 100 milijardi eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:47