TVORNICA JADRAN

Mali dioničari protiv vlastite Uprave i suradnje s povezanim tvrtkama: ‘Poslovni odnos suspendirajte do daljnjeg!‘

Tvrtke u stopostotnom vlasništvu Trisvisije d.o.o., registrirane su na adresi Vinka Barišića, šefa Uprave

Vinko Barišić

 Damjan Tadić/Cropix

Mali dioničari zagrebačkog Jadrana tvornice čarapa zatražili su od Uprave da se na predstojećoj skupštini dioničara, zakazanoj za 29. kolovoza, raspravi poslovni odnos između tvrtke i dviju s njom povezanih društava.

Riječ je, prema obavijesti Zagrebačke burze, o tvrtkama Jadran čarape proizvodnja i Jadran čarape trgovina, osnovanim na istoj adresi kao i Jadran tvornica čarapa, mimo znanja malih dioničara.

"Dok je Jadran tvornica čarapa od 2019. do 2022. ostvario više od milijun i 500 tisuća eura gubitaka, i to uzevši u obzir višemilijunske pozitivne efekte predstečajne nagodbe u 2018., otpis državnih dugova i duga prema gradu Zagrebu, kao i višemilijunske covid potpore sufinancirane iz europskog proračuna, Jadran čarape proizvodnja i Jadran čarape trgovina ostvarili su u istom razdoblju tri milijuna kuna dobiti", navodi se u spomenutom zahtjevu dioničara Darka Prpića, Pavla Stanešića, Jurice Totha i Mladena Vulovića.

Oni skreću pozornost na podatak da su Jadran čarape proizvodnja i Jadran čarape trgovina u stopostotnom vlasništvu Trisvisije d.o.o., koja je, ističu, registrirana na adresi Vinka Barišića, predsjednika Uprave Jadran tvornice čarapa.

Uprava Jadrana tvornice čarapa priopćila je da je zaprimila zahtjev Prpića, Stanešića, Totha i Vulovića te će o njemu odlučiti, navodi se u obavijesti, na zakonom propisan način. Zakon o trgovačkim društvima, podsjetimo, predviđa da se zahtjev dioničara mora uvrstiti u dnevni red skupštine ako dioničari koji stoje iza zahtjeva zajedno ili pojedinačno kontroliraju dvadeseti dio temeljenog kapitala tvrtke. Među deset najvećih dioničara Jadrana tvornice čarapa su i Prpić sa 6,58 posto dionica i Stanešić koji ima 1,38 posto dionica tvrtke.

Mali dioničari tvrde da Jadran tvornica čarapa trpi štetu iz poslovnog odnosa sa spomenutim povezanim tvrtkama, čime su, ističu, povrijeđena i njihova prava kao dioničara. Osim podataka o dobiti, navode i podatke o godišnjim prihodima tvrtke čiji su dioničari i tvrtki u vlasništvu Trisvisije.

"U 2017. Jadran d.d. je ostvario 35,9 milijuna kuna prihoda, a Jadran čarape proizvodnja 4,4 milijuna kuna, ne računajući međusobne transakcije. Do 2022. taj omjer je bio obrnut - tvrtka Jadran čarape proizvodnja je ostvarila 33 milijuna kuna prihoda, a Jadran d.d. 6,8 milijuna kuna prihoda", navode mali dioničari i dodaju kako iznesene brojke svjedoče o prijenosu profitnih dijelova poslovanja iz Jadrana tvornice čarapa.

Predlažući da se na skupštini naloži Upravi devet odluka kojima bi se zaštitio interes tvrtke u odnosu s povezanim tvrtkama, mali dioničari traže da se poslovni odnos s povezanim društvima suspendira do daljnjega. Traže i da se raspravi politika isplate dividendi u tvrtki.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:33