JUTARNJI POKROVITELJ

Nagrada najboljem Mladom poljoprivredniku 2024. održava se danas u Podstrani u sklopu kongresa o ruralnom turizmu

Šesti Međunarodni kongres o ruralnom turizmu održava se od 10. do 13. travnja 2024. godine u hotelu Le Meridien Lav

20 najboljih mladih poljoprivrednika 2024.

 Cropix/

Šesti Međunarodni kongres o ruralnom turizmu održava se od 10. do 13. travnja 2024. godine u poznatom hotelu Le Meridien Lav u Podstrani. Kongres ugošćuje brojne znanstvenike i stručnjake iz segmenta ruralnog turizma. U sklopu kongresa, u srijedu u 19 sati, održat će se svečanost dodjele priznanja najboljim mladim poljoprivrednicima 2024. godine. Hrvatska već devetu godinu zaredom bira svojeg najboljeg mladog poljoprivrednika ili poljoprivrednicu u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice ovog projekta za Hrvatsku Sunčane Glavak i Jutarnjeg lista, koji je kao i prošlih osam godina medijski pokrovitelj ovog važnog natječaja. Sudjelovati u izboru mogli su mladi poljoprivrednici i poljoprivrednice u dobi do 40 godina koji su nositelji OPG-a, i to s projektima koji su tijekom 2022. i 2023. godine bili završeni ili su bili u provedbi. Tijekom ožujka u Jutarnjem listu predstavljeni su finalisti ovogodišnjeg natjecanja. Cilj projekta je promicati pozitivnu sliku mladih poljoprivrednika te identificirati djelatnosti koje karakteriziraju inovacija, održivost i tržišna orijentiranost, a sve kako bi mladi ostali živjeti na selu i da bi ruralni prostor opstao. Mladima će biti posvećen i jedan panel: Nove mogućnosti u ruralnom prostoru za mlade - izazovi i prilike.

image


Na fotografiji: Sunčana Glavak.
Foto: Damir Krajač/CROPIX

Damir Krajac/Cropix

Na šestom Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu očekuje se oko 300 sudionika iz više od 20 europskih zemalja koji će tijekom ova tri dana imati priliku za razmjenu znanja i ideja te povezivanje s ekspertima iz područja ruralnog turizma. Slogan šestog Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu je Ruralni turizam: održiv, digitalan, uključiv.

"Uz osam velikih tematskih cjelina, kao i njihovih subtema, tijekom kongresa bit će održani i brojni paneli, okrugli stolovi i radionice. Brojni nacionalni i međunarodni organizatori, pokrovitelji i partneri podržavaju ovaj kongres koji pruža jedinstvenu priliku za razmjenu znanja i ideja te povezanost s vrhunskim stručnjacima iz područja ruralnog turizma", istaknula je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo i predsjednica organizacijskog odbora kongresa.

image


Dijana Katica, predsjednica Udruge Klub članova Selo.
Foto: Goran Šebelić/CROPIX

Goran Sebelic/Cropix

Hrvatske šume - zlatni sponzor

Zlatni sponzor kongresa su Hrvatske šume. "Pozicioniranje Hrvatske kao lidera u segmentu ruralnog turizma na međunarodnom tržištu izuzetno je važno. Na taj način omogućava se privlačenje velikog broja domaćih i stranih turista, povećava konkurentnost turističke ponude, potiče ekonomski razvoj, očuvanje kulturnog i prirodnog naslijeđa te usko vezano za šumarstvo Hrvatske - promovira se očuvanje šumskih ekosustava i gospodarenje šumama koje je u Republici Hrvatskoj temeljeno na načelima potrajnosti i održivosti. Kao zlatni sponzor Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu Hrvatske šume pokazuju svoju posvećenost razvoju i promociji ovog segmenta turizma, što dodatno potvrđuje važnost tog tržišta za Hrvatsku. Turizam u Hrvatskoj neodvojivo je vezan uz šumu i more. Mogu reći da bez te dvije prirodne komponente turizma u Hrvatskoj gotovo ne bi niti bilo. Hrvatske šume predvodnik su razvoja lovnog turizma koji osim lova obuhvaća i fotosafari. Danas Hrvatske šume gospodare s 26 otvorenih lovišta te s uzgajalištima divljači na ukupnom području od gotovo 300.000 hektara, čime smo najveći nositelji razvoja lovnog turizma koji je isključivo vezan uz ruralna područja. Cilj nam je da se daljnjim razvojem i ulaganjem u ovaj vid ponude nametnemo kao lider i na međunarodnom tržištu", istaknuo je Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma.

image

Nediljko Dujić

Davor Pongracic/Cropix

Kongres o ruralnom turizmu već tradicionalno podržavaju i brojne institucije, fakulteti i sveučilišta diljem Hrvatske i Europe, što potvrđuje dolazak uglednih profesora predavača s bogatim međunarodnim iskustvom. Nezaobilazni dio kongresa bit će i posjeti ruralnim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije. Sudionici će upoznati lokalnu kulturu, tradiciju i gastronomiju te uživati u ljepotama prirode u širem splitskom okruženju. Na prošlom, petom Međunarodnom kongresu o ruralnom turizmu održanom u Cavtatu zaključeno je, između ostalog, da je ruralni turizam značajan čimbenik reaktivacije prirodnih resursa koji pomažu očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okoliš, jača autohtonu i ekološku proizvodnju poljoprivrednih proizvoda te pomaže ruralnim krajevima ostvariti održivi razvoj. Smatra ga se budućnošću svjetskog turizma.

image

Mladi poljoprivrednik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:57