Slamka spasa

Nekad najvećem trgovačkom lancu na svijetu pružena još jedna šansa: Sears ipak ne propada?

Iako su mnogi otpisali nekad najveći trgovački lanac na svijetu, američki Sears drži se na klimavim nogama
Sears trgovina prije zatvaranja u New Hyde Parku, New York
 Shannon Stapleton / REUTERS

Iako su mnogi već otpisali nekad najveći trgovački lanac na svijetu, američki Sears još uvijek se drži na klimavim nogama, piše The Guardian.

Nadzorni odbor kompanije ranije je ovog mjeseca odbio ponudu Edwarda Lamperta, predsjednika Uprave Searsa, za kupovinu tvrtke za 4,4 milijarde dolara, budući da taj iznos nije bio dovoljan da se pokriju svi dugovi kompanije niti troškovi nastali tijekom stečajnog postupka. No, jučer je Lampertu pružena još jedna prilika da spasi tvrtku staru 126 godina.

Zadnja šansa

Naime, Sears bi na aukciji 14. siječnja trebao biti rasprodan u dijelovima, a nadzorni je odbor Lampertu dozvolio da tijekom aukcije podnese novu ponudu za kompaniju kako bi u cjelini zadržao ono što je ostalo od trgovačkog lanca. Ipak, to je dopuštenje stiglo uz jedan uvjet – predsjednik Uprave mora danas do 21 sat (16 sati po američkom vremenu) uplatiti 120 milijuna dolara depozita. Ako netko nadmaši njegovu ponudu (čiji detalji još uvijek nisu poznati), to će biti kraj za Sears kakav trenutno postoji, a Lampert će vjerovnicima morati ostaviti više od 17 milijuna dolara svog depozita.

Inače, ponuda Edwarda Lamperta, kojeg su nekoć zvali novim Warrenom Buffetom, ne odnosi se samo na budućnost trgovačkog lanca, već i na njegovu vlastitu, navodi Reuters. Tako je uz prijedlog o kupovini Searsa, Lampert tražio i legalnu zaštitu od potencijalnih tužbi koje bi mogle nastati zbog transakcija koje je proveo prije samog proglašenja bankrota kompanije. Dodatno, predsjednik Uprave je predložio i da mu se oprosti 1,3 milijarde dolara duga u zamjenu za vlasništvo nad rekonstruiranim Searsom. Ipak, budući da vjerovnike najviše brinu upravo Lampertovi dugovi te prijašnje transakcije i sporazumi koje je dogovorio, oni su to odlučno odbili.

Koje je to samo mjesto bilo...

Sears je zadnju profitabilnu godinu zabilježio 2010., a bankrot proglašen u listopadu 2018. uslijedio je nakon gotovo deset godina dugog pada prihoda, stotina zatvorenih trgovina i nekoliko godina sumnjivih Lampertovih dogovora.

Kada bi uistinu došlo do propasti kompanije, bila bi to najveća žrtva vala bankrota koji je nastupio u maloprodajnom sektoru kao posljedica eksplozije online trgovina koje sve agresivnije izguravaju one fizičke. Sama činjenica da je ovaj tjedan Amazon postao najvrjednijom kompanijom na svijetu i dosegnuo tržišnu kapitalizaciju blizu 800 milijardi dolara to dokazuje.

Sears je, između ostalog, prodavao igračke, lijekove, gramofone, automobile, kućne potrepštine i nadgrobne spomenike te je upravo zbog širokog spektra svojih proizvoda proglašen Amazonom svog vremena. No, legendarni je lanac dolaskom jeftinijih maloprodajnih trgovaca poput Walmarta i Targeta te samim rastom Amazona izgubio na svojoj važnosti, čime ga je počela sustizati sudbina divova kao što su Toys'R'Us i Marks & Spencer.

- Zbogom Sears. Ovo nažalost više nije kompanija u kojoj je moj djed radio niti je trgovina u kojoj Amerika kupuje... Koje je to samo mjesto bilo, a kako je daleko palo. Zbogom, stari prijatelju – napisao je na Searsovoj Facebook stranici jedan od nekadašnjih fanova tog trgovačkog lanca, kako prenosi Forbes.

Propast velikih trgovačkih lanaca

Digitalizacija i robotizacija sustava, prečesta sniženja, online kupovina, promjene u navikama potrošača i nepovoljni vremenski uvjeti samo su neki od problema trgovačkog sektora. U 2018. godini svjedočili smo velikom broju negativnih vijesti u ovom sektoru, a posljednji blagdanski popusti za neke su označili pravi krah. No, koji su se svjetski trgovački lanci našli u najvećim problemima u 2018. godini.

Marks & Spencer

Najveći britanski lanac robnih kuća Marks & Spencer, koji se prije otprilike tri godine u potpunosti povukao s hrvatskog tržišta, nakon najave o zatvaranju 100 dućana do kraja 2022. godine u studenom prošle godine bilježio je novi pad prodaje odjeće i hrane. Iako su iz kompanije naglašavali kako imaju novi strateški plan kojim bi godišnje trebali uštedjeti oko 350 milijuna funti godišnje, posljednjih godina Marks & Spencer se svakodnevno bori sa sve manjim brojem kupaca.

Toys 'R' Us

Najveći maloprodajni lanac trgovina igračkama, Toys 'R' Us nakon gotovo 70 godina postojanja u ožujku prošle godine zatvorio je 735 trgovina diljem Amerike i otpustio 30.000 ljudi jer nisu uspjeli pronaći kupca, ali ni postići dogovor o restrukturiranju milijardi dolara dugova.Naime, ovo je bio jedan od najvećih likvidacija u maloprodajnom sektoru u SAD-u od propasti Sports Authorityja koji je propast doživio prije dvije godine.

House of Fraser

Još jedna britanska modna kuća, House of Fraser, nakon višemjesečne borbe s dugovima bila je prisiljena predstečajnom nagodbom postići dogovor s kreditorima. Tako je ovu stoljetnu kompaniju u kolovozu kupio Mike Ashley, vlasnik britanskog lanca sportskih trgovina Sports Direct i nogometnog kluba Newcastle United, za 90 milijuna funti. Iako njegovi planovi i dalje nisu poznati, sigurno je da će doći do velike restrukturacije kompanije

Carpetright

Ni jedan od najvećih britanskih prodajnih lanaca laminata i tepiha, Carpetright, nije bio pošteđen trenda masovnog zatvaranja. Zbog izuzetno teške prošle godine u kojoj su zabilježili pad prodaje od 3,6 posto, a ni prošlu financijsku godinu nisu ništa bolje započeli, te su se odlučili na zatvaranje čak 92 dućana. Tako su u rujnu prošle godine najavili zatvaranje 81, a zbog njihove radikalne odluke bez posla će ostati 300 ljudi.

Uz ove najveće lance, slična sudbina zahvatila je i Debenhams, Next koji se borio s niskim prodajnim rezultatima, ali i velikan online trgovine, Asos. (Matea Grbac)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:52