Grupa Pivac o novcu iz fondova EU

"Novac iz Mjere 14 isplaćen je isključivo za životinje koje su doista prijavljene u sustav i čiji je tov završen"

Na godišnjoj razini realiziraju se ukupno tri turnusa uzgojenih svinja, pa je novi način obračuna donio povećanje isplaćenih sredstava u odnosu na ranije godine. Iste odredbe vrijedile su za sve primarne proizvođače u Hrvatskoj, tvrde u toj kompaniji
 CROPIX

Iz Grupe Pivac jučer su reagirali na medijske natpise o mogućoj zloupotrebi sredstava iz fondova EU. Oni tvrde da su upoznati sa svim aktivnostima koje provode nadležna tijela, da su u kontaktu s Agencijom za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i da će postupati, kao i obično - u skladu sa svim važećim propisanim zakonima.

Prema njihovu pojašnjenju, jedinstveni zahtjev za potporu iz Mjere 14 za 2021. godinu podnijeli su za oko stotinu JIBG-ova (jedinstveni identifikacijski broj gospodarstva). Taj zahtjev podnosi se jednom godišnje, pa su prilikom apliciranja, osim farmi s kojima su radili tijekom godine i u trenutku podnošenja zahtjeva, uračunali i farme na kojima je potencijalno bio planiran uzgoj. - No, ključno je naglasiti da su sredstva iz Mjere 14 isplaćena isključivo za životinje koje su doista prijavljene u sustav i čiji je tov završen. Naime, za izračun potpora u stočarstvu koriste se podaci iz Jedinstvenog registra domaćih životinja.

Isplata sredstava za Mjeru 14 vezana je, naglašavaju, samo uz stvarno uzgojene životinje.

- Ako prilikom nadzora na nekoj od kontroliranih farmi nije bilo životinja, radilo se o farmama na kojima nakon završenog turnusa nije bilo ponovnog punjenja ili pak o farmerima kod kojih nije došlo do punjenja farmi koje je bilo planirano u trenutku podnošenja zahtjeva. Važno je naglasiti da za takve farme, sukladno načinu izračuna potpora, sredstva iz Mjere 14 nikada niti nisu ostvarena - pojašnjavaju iz Grupe Pivac.

Napominju da svi primarni proizvođači imaju priliku aplicirati za sredstva iz Mjere 14 pod jednakim uvjetima.

- Žele li ostvariti potpore, prethodno trebaju sami kupiti životinje i osigurati hranu, veterinara i sve ostalo potrebno za samostalan tov. Osoba koja nema upisanu stoku u registar sukladno pravilniku ne može aplicirati na mjeru. U Jedinstvenom registru domaćih životinja je stoka za koju je ostvarena potpora upisana na ime Mesne industrije Vajda, koja je ujedno i vlasnik životinja - obrazlažu iz Grupe Pivac.

Iz Grupe Pivac napominju da su oni kao vlasnici životinja, koji organiziraju i financiraju cijeli proces, sukladno važećim zakonskim propisima i korisnici Mjere. Ističu da je prema uvjetima koje propisuje Ministarstvo poljoprivrede i koji vrijede za sve podnositelje zahtjeva za korištenje potpore, u slučaju uslužnog tova korisnik potpore organizator tova.

Podsjećaju da su na porast ostvarenih potpora iz Mjere 14 za 2021. godinu najviše utjecale promjene u samoj mjeri.

- U tom je razdoblju povećan iznos omotnice za Mjeru 14 u Hrvatskoj, a također je došlo do izmjene u načinu obračuna broja grla. Dok je ranije osnova za obračun bio prosječni mjesečni broj grla na farmi, prema novom načinu obračuna potpore se isplaćuju za ukupan broj grla proizvedenih u razdoblju od jedne godine. Kod uzgoja tovnih svinja prosječni turnus traje tri mjeseca te je između svakog perioda tova propisan period odmora objekta. To znači da se na godišnjoj razini realiziraju ukupno tri turnusa proizvedenih svinja, pa je novi način obračuna donio povećanje isplaćenih sredstava u odnosu na ranije godine. Iste odredbe vrijedile su za sve primarne proizvođače u Hrvatskoj - naglašavaju iz Grupe Pivac.

Grupa Pivac veliki je primarni proizvođač, čija je proizvodnja u 2021. godini premašila 150 tisuća svinja i 7000 grla junadi. Osim kooperacije s uzgajivačima svinja, Grupa Pivac vlasnik je više farmi junadi, koje su također u sustavu Mjere 14.

Model kooperacije s uzgajivačima svinja u sustavu Grupe Pivac organiziran je tako da s kooperantima sklapaju ugovor o uslužnom tovu, pri čemu Grupa Pivac ostaje vlasnik životinja. - Sukladno potpisanim ugovorima, farmerima plaćamo za uslugu tova, odnosno ugovorenu fiksnu cijenu po kilogramu prirasta. Mi kupujemo životinje i isporučujemo ih na farme kooperanata. Kao organizatori tova i vlasnici životinja, nabavljamo što je moguće kvalitetniji tovni materijal. Tijekom cijelog razdoblja tova kupujemo i na farme dostavljamo hranu za te životinje. Vodimo brigu da to bude isključivo zdravstveno ispravna hrana provjerenih dobavljača, koju redovito kontroliramo i šaljemo na analize kako bismo osigurali maksimalno kvalitetnu ishranu s pozitivnim učincima ne samo na proizvodne rezultate, već i na zdravlje životinja. Naša stručna služba, koju čine veterinari i drugo stručno osoblje, farmerima je na usluzi 24 sata dnevno. Svim tim radnjama stvaramo okvir za provođenje mjere - pojašnjavaju iz Grupe Pivac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 00:17