Geotermalni izvori

Prve bušotine bit će u okolici Osijeka i Velike Gorice, za to su već osigurana sredstva: Ostali će malo pričekati...

Iako je u prijavi za bespovratnu potporu AZU najavio istraživanje geotermalnih izvora na šest lokacija, 30 milijuna eura dovoljno je za instaliranje dviju bušotina

Davor Filipović, Luka Balen

 CROPIX

Prva bušenja u potrazi za geotermalnim izvorima koji bi služili za grijanje hrvatskih gradova počet će u drugoj polovici iduće godine, najavio je jučer predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike (AZU) Marijan Krpan.

- Raspisat ćemo javni natječaj za bušenje i instaliranje bušotina i očekujemo da će se na natječaj javiti Crosco i Ina - rekao je Krpan na svečanom potpisivanju ugovora između Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) i AZU o bespovratnoj dodjeli 30 milijuna eura iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO) za projekt "Priprema i istraživanje geotermalnog potencijala u kontekstu centraliziranog grijanja". Projekt je na natječaju Ministarstva gospodarstva nominirao AZU, a FZOEU je proveo proceduru dodjele novca.


Iako je u prijavi za bespovratnu potporu AZU najavio istraživanje geotermalnih izvora na šest lokacija, a riječ je o Osijeku, Vinkovcima, Vukovaru, Zaprešiću, Velikoj Gorici i Sisku, 30 milijuna eura dovoljno je za instaliranje dviju bušotina. Agencija se odlučila postaviti bušotine u okolici Velike Gorice i Osijeka. Na ostalim istražnim poljima, kako se čulo nakon potpisivanja spomenutog ugovora, istraživanja će početi kada se za to osigura novac, a pritom se računa na fondove Europske unije iz kojih je povučeno i prvih 30 milijuna eura kroz NPOO.


- Idemo u smjeru da se hrvatski gradovi griju koristeći geotermalnu vodu i dekarbonizacije koja je cilj i Europske unije. Naše toplinarstvo prijeći će na korištenje klimatski neutralne energije - najavio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

image

Davor Filipović

CROPIX

Prema riječima Marijana Krpana, u Hrvatskoj se geotermalna energija već koristi za grijanje u Zagrebu, Bošnjacima pokraj Županje i Svetoj Nedelji, no, istaknuo je, prave investicije u taj izvor energije tek slijede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:48