Svjetska tržišta

Rast najvećeg svjetskog gospodarstva: američke državne obveznice dosežu rekordne razine

Zbog snažnog rasta financijskog sektora i zaposlenosti, Fed će ponovno povećati kamatne stope
Skulptura bika na Wall Streetu
 Brendan McDermid / REUTERS

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dosegnuo novu rekordnu razinu drugi dan zaredom, što se ponajviše zahvaljuje jačanju financijskog sektora jer se očekuje da će Fed nastaviti s povećanjem kamata.

Dow Jones ojačao je 54 boda ili 0,20 posto, na rekordnih 26.828 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,07 posto, na 2.925 bodova, a Nasdaq indeks 0,32 posto, na 8.025 bodova.

Rast tih indeksa ponajviše se zahvaljuje usponu cijena dionica u financijskom sektoru, u prosjeku za 0,8 posto, nakon niza boljih nego što se očekivalo gospodarskih pokazatelja.

Tako je, prema izvješću agencije za zapošljavanje ADP, u rujnu broj zaposlenih u privatnom sektoru SAD-a porastao za 230.000, najviše od veljače.

Institut za upravljanje nabavom izvijestio je, pak, da je u rujnu aktivnost u uslužnom sektoru dosegnula najvišu razinu u 21 godinu.

Ti podaci ukazuju na nastavak snažnog rasta najvećeg svjetskog gospodarstva, pa su ojačala očekivanja da će američka središnja banka u prosincu ponovno povećati ključne kamatne stope.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to iznose gotovo 80 posto.

Zbog toga su jučer prinosi na 10-godišnje američke državne obveznice dosegnuli 3,179 posto, najvišu razinu u više od sedam godina, dok su prinosi na dvogodišnje obveznice dosegnuli najviše razine u više od deset godina.

To je potaknulo financijski sektor jer bi u okruženju viših kamatnih stopa banke mogle biti profitabilnije.

Od početka godine Fed je u tri navrata povećao kamatne stope za po 0,25 postotnih bodova, a za toliko bi cijena novca mogla biti podignuta i u prosincu.

Premda su se ulagači na tržištu kapitala nadali da je ciklus povećanja kamata pri kraju, nedavno je Fed signalizirao da bi, osim u prosincu, kamate mogao povećati još u tri navrata u idućoj godini, a potom još jednom na početku 2020.

Ulagači se plaše da bi zaoštravanje monetarne politike moglo biti previše agresivno, što ne odgovara tržištu kapitala.

„Sama poruka Feda da je situacija u gospodarstvu dobra znači da ne kani usporiti trend povećanja kamata tako skoro. Ako govorimo o rizicima po rizičnije investicije, povećanje kamata zasigurno je na vrhu te liste. Stara je izreka da Fed podiže kamate sve dok nešto ne pukne”, kaže Mike Baele, direktor u U.S. Bank Private Client Wealth Management.

I dok su cijene dionica u financijskom sektoru jučer znatno porasle, najviše su pale, u prosjeku 1,2 posto, cijene u komunalnom sektoru, a pratio ih je nekretninski s gubitkom od oko 1 posto. Ti su sektori, inače, najviše osjetljivi na kretanje kamatnih stopa.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,48 posto, na 7.510 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 5.491 bod.

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica oštro pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 1,1 posto. Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo 0,3 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,3 i 1,6 posto. U Australiji su, pak, porasle 0,4 posto, dok se u Kini zbog praznika ni danas ne radi.

Pad azijskih burzi posljedica je naznaka da će američka središnja banka nastaviti s povećanjem kamatnih stopa, što ne ide u prilog tržištima u razvoju jer bi im mogli porasti troškovi zaduživanja i jer bi se kapital mogao početi preusmjeravati s njih na američka tržišta.

Na europskim su burzama u četvrtak ujutro cijene dionica pale, kao i na azijskim tržištima, pri čemu su gotovo svi sektori u minusu jer su ulagači oprezni zbog naznaka da bi američki Fed mogao nastaviti povećavati kamate.

Kako se očekuje nastavak povećanja kamata u SAD-u, na valutnim tržištima dolar jača. Njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros 96,08 bodova, najvišu razinu u šest tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,31 bod.

Pritom je cijena dolara u odnosu na japansku valutu skočila s jučerašnjih 113,65 na 114,55 jena, najvišu razinu u 11 mjeseci.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je tečaj eura skliznuo na 1,1470 dolara, novu najnižu razinu u šest tjedana, dok je jučer u ovo doba iznosio 1,1585 dolara.

A cijene se nafte stabilno kreću na najvišim razinama u četiri godine jer se očekuje da će zbog američkih sankcija pasti proizvodnja i izvoz 'crnog zlata' iz Irana, što bi trebalo podržavati cijene.

Na londonskom se tržištu cijena barela jutros kreće oko 86,10 dolara, nedaleko najviše razine od studenoga 2014. godine, dok je jučer u ovo doba iznosila 84,85 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:55