Pozitivni trendovi

Raste zaposlenost, potražnja za jednim zanimanjem u listopadu se povećala 72%

Najveći pad zaposlenih bilježe sektori smještaja i pripreme hrane, oko 6 posto te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, čak 10,3 posto na godišnjoj razini
Ilustracija

Krajem turističke sezone u pravilu se smanjuje i broj zaposlenih, ali ove godine, u izvanrednim okolnostima, to ipak nije slučaj.

Podaci DZS-a upućuju na to da je zaposlenost u listopadu bila 0,3 posto veća nego mjesec prije, odnosno radile su 5154 osobe više. Povećao se i broj aktivnog stanovništva za oko 12.000. Tom pozitivnom trendu, čini se, osobito su pridonijeli građevinarstvo i informatički sektor.

Tako je broj zaposlenih u građevinarstvu u listopadu povećan za 1521, a u području informacija i komunikacija radilo je oko 600 ljudi više. Na godišnjoj razini, pak, građevinarstvo zapošljava 5385 ili 2 posto više osoba, a informatika i komunikacije njih 1743 ili 2,9 posto.

Mjesečni indeks Ekonomskog instituta OVI, koji mjeri online oglase slobodnih radnih mjesta, također potvrđuje veću potražnju za građevinskim radnicima, što se povezuje s obnovom Zagreba.

Tako je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, u listopadu bilo čak 72 posto više oglasa za poslove zidara i 21 posto za inženjere građevinarstva.

"Porast potražnje za zanimanjima iz građevinskog sektora posebno je vidljiv u središnjoj Hrvatskoj, gdje se traži čak 83 posto zidara, 28 posto građevinskih radnika i 7 posto inženjera građevinarstva više", objašnjava Institut.

No, ukupna potražnja za radnicima putem online oglasa u listopadu je bila manja za 21,5 posto.

Najveći pad zaposlenih bilježe sektori smještaja i pripreme hrane, oko 6 posto te administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, čak 10,3 posto na godišnjoj razini. Tako je nastavljen i snažan rast nezaposlenosti; u listopadu je, prema podacima HZZ-a, na burzi bilo 6734 osobe više nego u rujnu, a u godinu dana bez posla je ostala 32.571 osoba.

Kako su Vladine mjere za očuvanje radnih mjesta produljene do kraja godine, analitičari RBA ističu da statistika tržišta rada "neće ni u posljednjem tromjesečju zrcaliti kretanja u realnom sektoru".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:14