MANJE VRIJEDNOSTI PODUZEĆA

Zbog konverzije u euro Croatia Airlines i još neke kompanije smanjuju temeljni kapital za ćak 30 milijuna eura

Jedna od iznimki vladajućeg trenda smanjenja temeljnog kapitala zbog konverzije je zagrebačka Medika

Avion Croatia Airlinesa

 CROPIX

Croatia Airlines, Đuro Đaković, Auto Hrvatska, Heruc, Arena Hospitality i Kentbanka, samo su neka od domaćih dioničkih društava koja su ovih dana najavila smanjenje temeljnog kapitala zbog konverzije kuna u euro. Riječ je, podsjetimo, o obvezi trgovačkih društava da zbog ulaska u eurozonu iznos svoga temeljnog kapitala pretvore iz kuna u eure po znatno složenijim pravilima od, primjerice, konverzije cijena proizvoda u trgovinama.

Prema novom Zakonu o trgovačkim društvima, naime, dionički kapital tvrtki u kunama ne može se preračunati u eure pukom primjenom tečaja od 7,54 kune za euro zbog pravila da vrijednost jedne dionice mora biti cijeli broj. Zbog toga vlasnici tvrtki moraju ili povećati ili smanjiti kapital. Velika ih se većina, barem zasad, odlučila smanjiti vrijednost kapitala, a time i nominalne vrijednosti dionice tvrtke.

Uprava zagrebačkog Heruca, primjerice, predložila je dioničarima za skupštinu, 28. travnja, izglasavanje smanjenja temeljnog kapitala za iznos od 58 tisuća i 115 eura, i određivanje nominalnog iznosa dionice 26 eura. Bez smanjenja ili povećanja temeljnog kapitala Heruca te jednostavnim preračunavanjem njegove sadašnje vrijednosti od 21,3 milijuna kuna u eure, dionica Heruca vrijedila bi 26,54 eura. Sličan scenarij predložila je i Uprava Auto Hrvatske, čiji bi dioničari trebali podržati smanjenje temeljnog kapitala za 163.368 eura, kako bi "nominala" dionice iznosila 13 eura, ili za 27 centi manje od "nominale" koja bi se dobila pukom konverzijom iz kuna u eure.

Nacionalni avioprijevoznik Croatia Airlines, prema prijedlogu i obrazloženju Uprave da se promjene kapitala rade zbog konverzije, trebao bi smanjiti temeljni kapital za čak 30 milijuna eura. S druge strane, uprave porečke Valamar Rivijere i Zagrebačke banke predlažu smanjenja cijelih temeljnih kapitala od svega nekoliko eura, ili čak i manje od toga, kako bi iznos "nominale" dionice zadovoljio zakon.

Jedna od iznimki vladajućeg trenda smanjenja temeljnog kapitala zbog konverzije je zagrebačka Medika, čija je uprava dioničarima predložila povećanje temeljnog kapitala tvrtke za 6.972 eura, kako bi se dobila nominalna vrijednost jedne dionice tvrtke od 920 eura. Pukim pretvaranjem temeljnog kapitala Medike iz kuna u eure dobio bi se "nezakoniti" iznos "nominale" od 919,77 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:09