SVI SMO JEDNO

Ovaj europski projekt bio je izuzetan: Ja sam PAUK - Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan

Terapijsko ronjenje, koje je provodio partner u projektu, Ronilački klub veterana Četvrte gardijske brigade, bila je jedna od glavnih aktivnosti

Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade: Ćiro Ugrin, Zvonko Asanović, Aljoša Barbarić i Frane Barbarić

 Nikola Vilić/Cropix

Tridesetjednogodišnji Robert Šarić bio je voditelj projekta JA SAM PAUK - ‘Ponosan, Aktivan, Uključen, Koristan‘ Udruge veterana 4. gardijske brigade.

– Projekt je krenuo 5.veljače 2020. godine, a trajao je točno godinu dana, do 5. veljače 2022. godine. Projekt je bio vrijedan milijun i 870.000 kuna. Projekt je bio kompletno financiran iz Europske unije, odnosno Europskog socijalnog fonda. Inače, nas je petoro radilo na tom projektu – kazuje nam na počeku naše priče Robert Šarić.

Dodaje kako je bio voditelj projekta. Naime, osim njega i koordinatorice projekta, imali su još zaposlene psihologicu, medicinsku sestru i vozača.

Glavne aktivnosti

– Imali smo tri glavne aktivnosti unutar projekta. Prva aktivnost je bila individualno-psihološko savjetovanje za branitelje i članove njihovih obitelji. Zatim smo imali psihološke radionice, a unutar toga i grupne psihološke radionice. Preko tog projekta nabavili smo i kombi s rampom za osobe s invaliditetom. To su sve mogli koristiti i hrvatski branitelji. Znači, uz našeg vozača i medicinsku sestru, te dodatnu pratnju, mogli su koristiti zdravstvene usluge na području Republike Hrvatske.

image

Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade

Nikola Vilic/Cropix

Imali smo tri aktivnosti u sklopu projekta, a to su kao prvo terapijsko ronjenje, koje je provodio naš partner u projektu, Ronilački klub veterana Četvrte gardijske brigade. Imali smo četrdesetak radionica, instruktora ronjenja. Kasnije su rađene evaluacije naših radionica, gdje se gledalo kako terapijsko ronjenje utječe na osobu poslije ulaska i boravka pod morem, odnosno gdje su prednosti terapijskog ronjenja – kazuje nam Robert Šarić.

Kombi je ostao vlasništvo Kluba veterana četvrte gardijske brigade, kao i ronilačka oprema, a ono što je itekako bitno kazati – sve navedeno je bilo besplatno, za veterane Četvrte brigade, te za članove njihovih obitelji. Iz tog Europskog socijalnog fonda bilo je financirano i gorivo, te cestarina autoceste, kao i cjelokupna oprema. Sve je to koristilo preko 170 korisnika.

– Za ovu priču, mogu kazati da je ovaj europski projekt bio izuzetan! – kaže nam Robert Šarić.

Samostalno financiranje

Inače, istaknimo kako nam je o svemu tome govorio i Ćiro Ugrin, predsjednik Ronilačkog kluba veterana Četvrte gardijske brigade.

image

Ćiro Ugrin, Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade

Nikola Vilić/Cropix

– Ja nisam osnivač Udruge, nego sam predsjednik Ronilačkog kluba od 2017. godine, osnovanog godinu dana ranije. Osnivači su bili Damir Banić, Aljoša Barbarić, Boran Martić, te Marin Vrgoč. Želim istaknuti da je Ronilački klub veterana Četvrte gardijske brigade samostalno pravno tijelo, i samostalno se financira. Nabavljamo opremu, u suradnji s Gradom Splitom i Županijom splitsko-dalmatinskom, radimo s Institutom za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, u svrhu praćenja, koordinacije i popularizacije provedbe mjera protiv morskog otpada koji se pronalaze u teritorijalnom dijelu Jadranskog mora.

image

Ćiro Ugrin, Zvonko Asanović, Aljoša Barbarić i Frane Barbarić

Nikola Vilić/Cropix

Inače, imamo 106 članova. Kako je kub rastao, uz suglasnost gradske administracije i tvrtke Splitska obala, preuređeni su prostori koji su bili na Žnjanu, javni zahodi prilikom dolaska pape Ivana Pavla Drugog. To je samo osnovno uređeno, mi nismo išli u nikakve detalje. Međutim, mi smo kao klub sudjelovali u projektu novoga Žnjana, koji se sada počinje raditi. Prije smo sudjelovali na javnoj raspravi, a jedino je Ronilački klub veterana Četvrte gardijske brigade iskazao svoje potrebe da bi i dalje tamo imali svoje prostorije. Mi smo se to dogovorili tadašnjom admininistracijom HDZ-ovog gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, a nadam se da će to podržati i sadašnji poteštat Ivica Puljak.

Iako, sadašnji prostori će se u jednom trenutku rušiti, nadam se da će se i sadašnje prostorije koje smo osigurali, a radi se stotinjak kvadrata, da se mi preselimo.

Upoznavajući zaroni

Inače, terapijsko ronjenje je svjetski trend, gdje se mi dokazujemo, primjerice kroz četrdesetak radionica, u smislu takozvanih ‘discovery‘ zarona: to su prvi upoznavajući zaroni, koji se inače rade turistima, ali se može raditi i ovako. Da se utvrdi kako su fizički sposobni za ronjenje.

image

Članovi Ronilačkog kluba 4. Gardijske brigade u ekološkoj akciji u gradskoj luci

Nikola Vilić/Cropix

Prijavili ste se i za natječaj Instituta za oceanofrafiju i ribarstvo?

– Da, tako je, mi s njima surađujemo na svakodnevnoj bazi. Angažirani smo stalno i u ekološkim akcijama. Ove godine smo odradiili tri ekološke akcije, sada će odrediti i četvrtu. Posebno nas veseli što ćemo u eko-vikendu u Gradu Trilju, zajedno s HGSS-om čistiti Cetinu. I tu će profesor dr. Pero Tutman održati predavanje djeci koje će dovesti iz škola. Govorit će o tome koliko je bitno ne bacati plastični, odnosno bilo kakav otpad, kako bi se očuvao okoliš. Na tome su angažirani, ne samo naš, nego i svi ronilački klubovi, posebice u Dalmaciji.

image

Ronilački klub veterana 4. gardijske brigade na Žnjanu
Na fotografiji: soba sa kompresorom

Nikola Vilić/Cropix

Da zaključim, raduje me što smo sudjelovali, jer smo svi jedno! I veseli me što će se ovakva ronjenja i dalje nastaviti, a to bi dalje trebalo ići preko Nacionalnog fonda Republike Hrvatske, da bi se ovo produžilo. Vidjet ćemo uskoro što će se riješiti u ovome – kazuje nam Ćiro Ugrin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:31