INOVACIJE I TEHNOLOGIJA

Vid je naše najvažnije osjetilo. Zato je cilj doživjeti stotu, biti zdrav, sretan i vidjeti odlično

Istraživanja pokIstraživanja pokazuju da 85 posto doživljaja dobivamo iz osjeta vida, pa redovita briga o njemu s godinama može stvoriti veliku razliku. S misijom pomoći da vid pacijenata bude najbolji, Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost na tom je putu saveznik 26 godina

CSCRD kongres

 Igor Veres/

Želimo li dugo živjeti i u toj dugovječnosti zapravo uživati, dobar vid je presudan. Istraživanja pokazuju da čak 85 posto svih doživljaja dobivamo upravo iz osjeta vida, pa redovita briga o njemu s godinama može stvoriti veliku razliku. Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost više je od 26 godina saveznik na tom putu jer je njihova misija pomoći da vid pacijenata bude najbolji mogući. Kako bi u tome uspjeli, od početka su se vodili istim načelom - donijeti najnoviju i najbolju tehnologiju, a pacijenta staviti u središte svog djelovanja. "Inovacije i tehnologija važan su dio našeg djelovanja jer nam omogućavaju da bolje razumijemo i lakše riješimo probleme, no jednako je važno saslušati pacijenta, razumjeti njegove strahove i potrebe te s njim razgovarati na njemu razumljivom jeziku", objašnjava dr. Ivan Gabrić iz Svjetlosti.

Razvojni centar za lasere

Prije četvrt stoljeća upravo je ta specijalna bolnica bila prva u široj regiji koja je izvela lasersko skidanje dioptrije. Profesor Nikica Gabrić odlučio se za lasersko skidanje dioptrije kako bi pacijentima i kolegama pokazao da ima povjerenja u tu tehnologiju. Do sada je više od 40 zaposlenika u Specijalnoj bolnici Svjetlost laserski skinulo dioptriju, a 26 godina poslije i tehnologija koju koriste u svojem radu još je naprednija. Danas je Svjetlost razvojni centar za lasere čak dviju svjetskih kompanija - Johnson & Johnsona, koji je prvi laser u Europi za treću generaciju laserskog skidanja dioptrije Elitu dao na razvoj upravo Svjetlosti, te Schwind Eye Tech Solutionsa, koji je svoj prvi laser za treću generaciju laserskog skidanja dioptrije u Europi također povjerio toj specijalnoj bolnici za oftalmologiju.

image

Ivan Gabrić

Svjetlost/

Tako dobiveno iskustvo i renome na operaciju u Zagreb doveli su Armanda Assantea, Ivanu Trump, Franca Nera, Cassandru Gavu, Tima Rotha, Johna Savagea, Esaija Moralesa i mnoge druge. Osim vrhunske tehnologije, dodatni poticaj bilo je to što je upravo profesor dr. sc. Nikica Gabrić, kada je došlo vrijeme, i sam bio pacijent i ima ugrađene upravo takve leće u svoje oči. Kao i kod laserskog skidanja dioptrije, odluku da se podvrgne tom zahvatu donio je kako bi pokazao pacijentima i kolegama da vjeruje da je ta metoda trajno rješenje za probleme s čitanjem. Za brigu o svojim očima nikad nije prerano jer, naglašava dr. Gabrić, put do stotog rođendana počinje u mladosti. "Ako imate dioptriju, a želite se osloboditi potrebe za pomagalima, lasersko skidanje dioptrije najbolje je napraviti u ranim dvadesetim godinama. Tada je dioptrija već stabilna, a potpuna sloboda od pomagala trajat će do sredine četrdesetih ili početka pedesetih, kada počinje druga era tehnološkog unapređenja vašeg vida", objašnjava.

image

Esai Morales u Klinici Svjetlost

Svjetlost/

Godinama prije simptoma

Kako bi naše oko "fokusiralo" predmete, prirodna leća koja se nalazi u oku mora se moći stisnuti u kuglu (da bismo gledali na blizu) ili rastegnuti u disk (da bismo vidjeli na daleko). Tu promjenu svatko može osjetiti - pogledamo li u mobitel ili ovaj tekst pa zatim u nešto udaljeno nekoliko metara, osjetit ćemo kako oko radi. Kada smo mladi, naša prirodna leća je kao gumeni bombon, pa lako mijenja oblik, no što smo stariji ta leća postaje sve tvrđa i teže mijenja oblik. Tada posežemo za naočalama za čitanje. Dr. Ivan Gabrić objašnjava kako su tehnološka rješenja u ovoj eri vida podijeljena u dvije skupine, privremena i trajna. Privremeno si možemo pomoći laserima kako bismo "kupili" nekoliko godina boljeg vida na blizinu, no problem s lećom i dalje je prisutan.

Trajna rješenja stoga su usmjerena na zamjenu prirodne leće umjetnom, koja ne može mijenjati oblik, ali može stvoriti više zona fokusa. Takve leće prvi su put predstavljene sredinom devedesetih godina prošlog stoljeća. Evolucija tehnologije dovela je do naprednih dizajna, pa su današnje leće dovedene gotovo do savršenstva. Sama procedura traje manje od deset minuta po oku i većina pacijenata već sutradan dobro vidi na daljinu i blizinu. Ova se metoda u pravilu se izvodi kod pacijenata koji su prešli pedesetu godinu. Briga o vidu nije vezana samo uz dioptriju u mladosti ili problema s čitanjem u srednjoj dobi, posebno ako postoje neke sistemske bolesti poput dijabetesa, od kojeg u Hrvatskoj boluje gotovo 500.000 ljudi. Kako bi naše oči unatoč savršenoj dioptriji vidjele, moraju biti zdravi svi dijelovi oka, s posebnim naglaskom na očnu pozadinu, koja sadrži senzore, fotoreceptore koji hvataju sliku i prenose je u naš mozak.

Kod dijabetesa u očnoj pozadini nastaju abnormalne krvne žile koje mogu dovesti do trajnog oštećenja vida. Moderna oftalmologija može, koristeći naprednu tehnologiju i kompjutorizirane skenere očne pozadine, ponekad te probleme dijagnosticirati i godinama prije nego što pacijent primijeti simptome. No, dijagnosticiranje je samo početak priče. U Svjetlosti se primjenjuju sva tri modaliteta liječenja ovih promjena - kirurško, lasersko i liječenje pametnim lijekovima koji ciljano sprečavaju propadanje vida. "Ako želimo dočekati stotu, biti zdravi, sretni i dobro vidjeti, nema potrebe očajavati ako u mladosti nismo bili na laserskom skidanju dioptrije ili zamjeni očne leće.

image

Krešimir Gabrić, Nikki Butler, Nikica Gabrić, Tim Roth i Ivan Gabrić

Svjetlost/

Pacijenti koji su se našli u situaciji da polagano gube kvalitetu vida, vrlo vjerojatno imaju kataraktu ili sivu mrenu. To je stanje u kojem naša prirodna leća više nije bistra, nego postaje mutna i svjetlost kroz nju više ne može prolaziti", ističe dr. Ivan Gabrić. Operacija mrene smatra se najizvođenijim zahvatom u medicini jer se svake godine izvede više od 50 milijuna puta. Svaki postupak traje manje od 15 minuta po oku, a već za par dana pacijentima se počinje vraćati vid. Osim toga, dokazano je da osobe koje operiraju mrenu imaju manju šansu za razvoj demencije ili depresije u starosti te se bitno smanjuje rizik od ozljeda jer osobe bolje vide gdje se i kako kreću. "Vid je vaše najvažnije osjetilo, doživjeti stotu je super, no vidjeti odlično, poželjno bez naočala, dok slavimo, još je bolje", zaključuje dr. Gabrić.

Sadržaj nastao u suradnji sa specijalnom bolnicom Svjetlost

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:46