Edukacija i prekvalifikacija

Čak 11% radnika HT-a pohađa tečaj umjetne inteligencije

CroAI gotovo je na 10% od ciljanog broja od oko 40.000 građana s tom diplomom, što odgovara procjeni od 1% populacije koju žele educirati
 Mark Garlick/science Photo Libra

U samo dva mjeseca u Hrvatskom Telekomu više od 11 posto zaposlenika prijavilo se na tečaj umjetne inteligencije Elements o AI, a od ukupnog broja prijavljenih, njih 13 posto završilo je tečaj. Inicijalno, HT si je postavio za cilj da tri posto njegovih zaposlenika prođe tečaj, što je trostruko više od nacionalnog cilja koji je postavila udruga CroAI.

Za najveći telekom u Hrvatskoj, vlasnika najlikvidnije dionice na Zagrebačkoj burzi, to bi se moglo pokazati i kao dobra poslovna prilika. Usvajanje znanja o umjetnoj inteligenciji, naime, znači da će zaposlenici tog telekoma bolje razumjeti nove tehnologije, a to bi u konačnici moglo rezultirati tržišnom prednošću HT-a.

"Dosad je više od 70 zaposlenika završilo edukaciju, a pristupilo joj je više od 550", kažu u HT-u.

Dodaju da je dio njihovih kolega edukaciju dovršio u kraćem roku, a naglašavaju i da su tečaj također završili kolegice i kolege koji nemaju primarno zaleđe u IT-u.

"To nas čini sretnima, jer utjelovljuju našu viziju razvoja digitalne kompanije", kažu u HT-u te navode da je prosječna ocjena zadovoljstva zaposlenika edukacijom 4,7.

Stekli diplomu

Jan Štedul, glavni tajnik udruge CroAI, kaže da je tečaj dosad upisalo preko 17.700 građana Hrvatske, a završilo ga je i steklo diplomu njih oko 3000. Drugim riječima, CroAI skoro je na 10 posto od ciljanog broja od oko 40.000 građana s tom diplomom, a što ugrubo odgovara procjeni od 1 posto populacije koju tako žele educirati.

"Nadmašili smo sva očekivanja, ako promatramo ukupni broj polaznika u samo dva mjeseca, jer takav start nije imala nijedna od 11 država u kojima je dosad tečaj pokrenut", kaže Štedul.

Uvjeren je da je to pokazatelj potencijala koji Hrvatska ima. "Očekujemo veliki broj diploma u narednim tjednima, i nadamo se da ćemo uspjeti zadržati ovaj tempo te biti europska država koja je najbrže dostigla cilj edukacije jedan posto svog stanovništva o osnovama umjetne inteligencije", kaže Štedul.

Besplatni tečaj Elements of AI predstavljen je na hrvatskom tržištu prije dva mjeseca. Riječ je o tečaju koji je razvilo Sveučilište u Helsinkiju, u suradnji s tehnološkom kompanijom Reaktor. Partner za Hrvatsku je Sveučilište u Zagrebu, a nositelj projekta udruga CroAI.

Za završetak tečaja u prosjeku je potrebno od 6 do 8 tjedana, ako polaznik nekoliko puta tjedno uloži 30 do 60 minuta na rješavanje. Teča je je dostupan online u svakom trenutku i potpuno prilagođen polazniku, što znači da se može riješiti u roku od 12 sati ili 12 mjeseci.

Iako nema programiranja, potrebno je znati osnove matematike, i to na razini osnovne škole te spremnost na rješavanje jednostavnih zadataka, koji mahom zahtijevaju crtanje.

Štedul ističe da je tečaj taman toliko zahtjevan da izvlači polaznika iz komfor zone.A opet dovoljno je pristupačan da vi to možete, čak i ako se morate malo dodatno educirati o stvarima koje ste nekad znali", objašnjava Štedul.

Od zdravstva do zabave

Dodaje da se umjetna inteligencija danas nalazi posvuda - od zdravstva, obrazovanja i prometa pa sve do zabave. No, ističe, poznavati osnove umjetne inteligencije važno je i zato što se tako mnogo bolje može razumjeti svijet oko sebe.

"Kada nešto toliko moćno kao što je umjetna inteligencija bolje razumijete, onda se nećete bojati stvari koje su potpuno bezopasne, a s druge strane, uvažavat ćete opasnosti tamo gdje doista postoje", smatra Štedul.

Studentima na Sveučilištu u Zagrebu ovaj tečaj donosi i 2 ECTS boda. No, u posljednje vrijeme sve je popularniji među hrvatskim kompanijama, poput HT-a, ali i banaka. U Zagrebačkoj banci kažu da ga koriste i kao alat kojim zaposlenicima podižu svijest oko važnosti prekvalifikacija i usavršavanja.

"Strategija poslovanja naše banke, kao i ostalih vodećih kompanija u Hrvatskoj i svijetu, ide u smjeru digitalizacije i inovacija. Umjetna inteligencija može nam pomoći povećati produktivnost, smanjiti operativni rad i mogućnost ljudske pogreške, donositi brze odluke temeljene na podacima i poboljšati iskustvo klijenata. Stoga će poznavanje osnova umjetne inteligencije uskoro biti potrebno u svim dijelovima banke", zaključuju u Zabi.

"Nisam se mogao 'odlijepiti' od ekrana"

Svoje iskustvo opisao nam je i Petar Belavić, ekspert programer IT sustava u Hrvatskom Telekomu, koji je edukaciju Elements of AI dovršio u rekordno kratkom roku - u jednom danu.

"Osobno mi je edukacija bila vrlo korisna jer sam naučio puno toga što se ne veže striktno uz tehničku stranu, a što sam dosad zanemarivao u korist matematike, programiranja, i slično. Svakako je bilo zanimljivo ponovno proći i osnove matematike koje stoje iza AI", kaže Belavić.

Dodaje da mu se sviđa pristupačnost edukacije, odnosno jednostavan jezik i primjeri iz stvarnog života.

"Tako svi mogu shvatiti koliko je već sad AI bitan u našem svakodnevnom životu te da nam ne stiže nikakav SF filmski robotski kraj svijeta. Mislim da o tome koliko je edukacija zanimljiva najbolje govori to što sam ju ja, unatoč praktički neograničenoj količini vremena za pohađanje, završio u tako kratkom vremenu jer se jednostavno nisam mogao 'odlijepiti' od ekrana", zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 06:14