RJEŠENJA ZA ZELENU TRANZICIJU

"Dolina vodika Sjeverni Jadran" prvi korak prema zelenoj budućnosti regije!

Bit će to prva transnacionalna dolina vodika u EU, koja spaja dvije zemlje i jednu regiju. Provedba ovog projekta u okviru programa Horizon Europe provodi se od 1. rujna 2023., a u partnerstvu sudjeluje ukupno 37 organizacija iz Hrvatske, Slovenije i Italije

Ilustrativna fotografija

 /Shutterstock

U srpnju 2023. godine konzorcij od 37 partnera iz Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji potpisao je ugovor s organizacijom Clean Hydrogen Partnership o sufinanciranju projekta "Dolina vodika Sjeverni Jadran" s 25 milijuna eura bespovratnih sredstava. Dolina vodika Sjeverni Jadran prva je transnacionalna dolina vodika u EU, koja spaja dvije zemlje i jednu regiju. Provedba ovog projekta u okviru programa Horizon Europe usmjerena je na uspostavu doline vodika te se provodi od 1. rujna 2023. Projekt će trajati 72 mjesec, a sadržava sedamnaest pilot-projekata na sva tri partnerska teritorija.

Koncept projekta obuhvaća cijeli lanac vrijednosti obnovljivog vodika, od njegove proizvodnje, skladištenja i distribucije do krajnje upotrebe u različitim sektorima, prvenstveno industriji te kopnenom i pomorskom prometu. Projekt je dobio najveću ocjenu od svih vodikovih projekata koji su prijavljeni na poziv, a Europska komisija ga je istaknula kao vodeću inicijativu.

U partnerstvu sudjeluje ukupno 37 organizacija (34 partnera i tri pridružena partnera): poduzeća, sveučilišta, instituti i druge javne ustanove s tri teritorija: Slovenije, Hrvatske i autonomne regije Friuli Venezia Giulia u Italiji. S područja Hrvatske u projekt je uključeno šest tvrtki (Indeloop iz DOK-ING grupe, Maritime Center of Excellence, Dilj iz NEXE grupe, Gitone Kvarner, ACI i Active Solera), 3 znanstveno-istraživačke organizacije (Sveučilište u Rijeci, Sveučilište u Rijeci - Tehnički fakultet i Sveučilište u Splitu - Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje) te Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Od ukupnog iznosa hrvatski partneri dobit će 7,4 milijuna eura bespovratnih sredstava.

Industrijski dionici iz sve tri zemlje razvit će pilot-projekte za proizvodnju više od 5000 tona zelenog vodika godišnje iz obnovljivih izvora energije te za njegovo skladištenje, distribuciju i korištenje. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je stvaranje tržišta obnovljivog vodika, kako u pogledu potražnje tako i u pogledu ponude, što bi ga učinilo konkurentnim energentom budućnosti. Uvođenjem naprednih tehnologija za iskorištavanje vodika te razvojem znanja i infrastrukture, projekt slijedi i druge ključne ciljeve europskog Zelenog plana. To se posebno odnosi na dekarbonizaciju glavnih industrijskih sektora, poput proizvodnje čelika i cementa, kao i na održiva transportna rješenja za smanjenje ugljičnog otiska. Na ovaj način projekt Dolina vodika Sjeverni Jadran započinje stvaranje cjelovitog ekosustava za prelazak na korištenje obnovljivog vodika koji uključuje proizvodne i uslužne djelatnosti za potrebe kućanstava i građana, čime se stvaraju i radna mjesta budućnosti planiranjem potrebnih vještina i kompetencija.

Svemu je prethodilo potpisivanje pisma namjere između Slovenije, Hrvatske i regije Friuli Venezia Giulia u Italiji, a u ime Hrvatske čitav proces vodilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja. Tako je prepoznata važnost regionalne suradnje i prekogranične doline vodika u poticanju energetske tranzicije i promicanju sektorske integracije između transporta, industrije i krajnjih korisnika u zajednički ekosustav. Potpisnici su se obvezali na provedbu zajedničkog programa inovacija i projekata suradnje kako bi se ubrzala implementacija rješenja temeljenih na vodiku, jačanje lokalnih vodikovih ekosustava i izgradnja međuregionalnih lanaca vrijednosti.

image

Ilustrativna fotografija

U okviru projekta "Dolina vodika Sjeverni Jadran" aktivno će sudjelovati akademska zajednica kroz Universita degli studi di Trieste, Univerza v Ljubljani te Sveučilište u Rijeci sa svojim sastavnicama - Fakultetom za fiziku i Tehničkim fakultetom, kao i pridruženim partnerima Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu. Sveučilišta će u projektu brinuti o monitoringu implementiranih vodikovih tehnologija kako bi se moglo objektivno ocijeniti učinkovitost i optimizirati nove i inovativne procese u povezanim industrijama te će posebnu pažnju usmjeriti na razvoj mikrokvalifikacija iz vodikovih tehnologija i zajedno s tvrtkom Gitone Kvarner i drugim partnerima raditi na uspostavi Regionalnog centra za vodik.

Isto tako, važnu ulogu imaju i tvrtke koje su se obavezala na sudjelovanje. Indeloop je dio DOK-ING grupe koja će u sklopu projekta biti zadužena za instalaciju elektrolizatora za proizvodnju zelenog vodika s godišnjom proizvodnjom od oko 80 tona, a jedan od specifičnih ciljeva tvrtke je spajanje elektrolizatora s obnovljivim izvorima energije poput sunca, osiguravajući tako zelenu i održivu proizvodnju. Osim toga, i tvrtka ACI d.d. planira isporučiti rješenje za održivi morski turizam kroz nove energetske koncepte s proizvodnjom vodika i korištenjem vodika u višesektorskom pristupu na transnacionalnom teritoriju.

Tvrtka Maritime Center of Excellence kroz ovaj projekt će intenzivno raditi na opremanju plovila na vodikov pogon. Nadalje, Tvornica crijepa Dilj iz Vinkovaca, koja je dio poslovnog sustava regionalnog proizvođača građevinskog materijala NEXE Grupa, proizvodit će i koristiti vodik kao djelomičnu zamjenu za prirodni plin unutar peći u tvornici crijepa.

Inovativnim pristupom tvrtka Active Solera će se pobrinuti da otpad ne završava na odlagalištima zagađujući okoliš. Umjesto toga, otpad će biti transformiran u čisti vodik koji je nosač energije bez emisija stakleničkih plinova.

Projekt "Dolina vodika Sjeverni Jadran" predstavlja značajnu inicijativu koja će oblikovati budućnost energetskog sektora na regionalnoj i europskoj razini. Ovaj projekt ne samo da će stvoriti tržište za obnovljivi vodik i potaknuti dekarbonizaciju, već će također potaknuti razvoj inovacija i naprednih tehnologija u ovom sektoru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:44