VELIKA DEBATA

EU članice u 7 dana izdale 200 milijuna covid potvrda, češka zastupnica: ‘Hrvatska mijenja uvjete ulaska svakih par sati‘

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe pozvao je zemlje izvan Unije na povezivanje svojih potvrda u europski sustav
Provjera covid potvrda
 Europa Press/ I. Buj. Pool/Zuma Press/Profimedia

Države članice Europske unije u tjedan dana izdali su više od 200 milijuna covid potvrda, odnosno gotovo svaki drugi građanin EU-a skinuo je svoju digitalnu potvrdu o cijepljenju, negativnom testu ili preboljenju bolesti covid-19.

Povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders prezentirao je Europskom parlamentu analizu aktualnog stanja provedbe propisa o EU digitalnoj covid potvrdi.

Reynders je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim stanjem stvari, ali je upozorio da uredba još uvijek u ranoj fazi te je potrebno riješiti tehničke probleme.

"Sretan sam što vam mogu priopćiti kako većina zemalja članica doista izuzima potpuno cijepljene ili oporavljene osobe od zahtjeva za testiranje ili karantenu", rekao je Reynders, "Iako je ovo veliko postignuće, još uvijek nismo završili rad na zakonodavnom dijelu. Moramo postići nove pomake u tehničkom smislu i simplificirati sustav, pogotovo kad je riječ o provjeri potvrda".

Povjerenik EK-a pozvao je zemlje izvan Unije na povezivanje svojih potvrda u europski sustav i otkrio da će prva zemlja koja će biti prihvaćena u europski sustav covid potvrda biti Švicarska.

Prvog srpnja na snagu su stupili propisi EU-a o digitalnoj covid potvrdi, iako su pojedine države članice počele upotrebljavati potvrdu još u lipnju. Europski parlament zalagao se za koordinirani pristup mjerama za putovanje koji će građanima EU-a omogućiti da ponovno uživaju svoje pravo na slobodno kretanje bez nametanja dodatnih ograničenja poput karantene, samoizolacije i dodatnih testiranja.

Španjolski zastupnik Juan Fernando López Aguilar (S&D) rekao je da je ideja iza uvođenja digitalne EU covid potvrde bila da se ponovno pokrene Schengen, odnosno da se poveća povjerenje građana EU-a koji se žele slobodno kretati i putovati.

"Još uvijek postoje poteškoće u ovoj početnoj fazi prilagodbe što se tiče razvoja infrastrukture i tehnologije koja je potrebna za primanje i slanje ovih potvrda. Također, neke države članice još uvijek ne izdaju sva tri tipa potvrda i uvele su shemu od šest tjedana. Građani su i dalje zabrinuti. Brine ih sporost u cijepljenju i prepreke u slobodnom kretanju. Rok za primjenu ove uredbe je godina dana i nadamo se da će nam to omogućiti da u tom razdoblju riješimo sve prepreke", izjavio je López Aguilar.

Zastupnik Jeroen Lenaers je u ime Kluba zastupnika Europske pučke stranke rekao je kako je u manje od četiri mjeseci napravljeno "200 milijuna malih koraka u povratku na normalu".

Većina zastupnika Europskog parlamenta pozvala je na uvođenje besplatnog testiranja u svim državama članicama jer bi to značilo još veće povećanje turističkih putovanja.

"Ovaj dokument izuzetno je važan za ponovno pokretanje turizma. Podaci su ohrabrujući. Pred nama je pozitivna turistička sezona. Imamo povećanje broja hotelskih rezervacija, trenutno smo na 80 posto rezervacija od 2019. godine. Podržali smo ovaj dokument uz uvjet da on ne predstavlja obvezu cijepljenja. Pozivamo na uvođenje besplatnog testiranja za sve turiste", poručila je europarlamentarka Annalisa Tardino (Klub zastupnika Identitet i demokracija).

Njezin kolega iz stranke, Nicolaus Fest, je na plenarnoj sjednici bio među najžešćim kritičarima uvođenja covid potvrde.

"Strategija EU-a za covid potvrde i za cijepljenje je potpuno neuspjela. Čuli smo danas da, ne samo da postoje ograničenja za putovanja, nego i obrasci za lokaciju putnika. Ne postoji jedinstvo što se tiče propisa i ova digitalna potvrda nije neko veliko postignuće. Jedina za što se EU pobrinula je vlastiti program obogaćivanja farmaceutske industrije. Strategija protiv covida je od početka greška i sada se pokazala neuspjela. Goleme količine novca, milijarde eura, su bačeni u vjetar, a zaštita cijepljenja nije postignuta", smatra zastupnik Fest.

Neusklađenost pravila na razini cijele EU posebno je kritizirala češka zastupnica Dita Charanzova (Renew) koja je u jednom navratu prozvala Hrvatsku za "svojevoljno" mijenjanje propisa.

"Od početka se zalažem za jednostavno rješenje koje će ponovno otvoriti Europu bez ograničenja kretanja. No, u praksi to izgleda drugačije. Hrvatska mijenja uvjete ulaska svakih par sati. Kaos raste. Ako se to nastavi, uskoro će nam trebati još jedan GPS da prođemo kroz sve mjere i ograničenja. Apeliram na države članice da nas više ne iznenađuju i da teže maksimalnoj slobodi kretanja u Europi", rekla je Charanzova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:28