NOVA PRAVILA

Europski parlament podržao sporazum kojim će inovativne zdravstvene tehnologije biti dostupne diljem EU

U inovativne zdravstvene tehnologije ulaze određeni medicinski uređaji, inovativni lijekovi te metode prevencije i liječenja

Ilustracija 

 Michaela Dusíková/Česká Ilustrační Fotografie/Profimedia

Europska unija usvojila je nova pravila za procjenu zdravstvene tehnologije koja bi trebala omogućiti da inovativne zdravstvene tehnologije budu šire dostupne diljem EU.

U inovativne zdravstvene tehnologije ulaze primjerice određeni medicinski uređaji, medicinska oprema, inovativni lijekovi te metode prevencije i liječenja.

Europski parlament podržao je sporazum s Vijećem EU o procjeni zdravstvene tehnologije (HTA).

Tim novim instrumentom ojačat če se suradnja među državama članicama, čime će se omogućiti uspostava trajnog strukturiranog okvira za olakšavanje zajedničkog rada i primjena HTA. To bi također trebalo doprinijeti boljem pristupu sigurnim, učinkovitim i visokokvalitetnim zdravstvenim tehnologijama.

"Pandemija nam je ukazala na potrebu za snažnom i uključivom europskom zdravstvenom unijom. Smanjenje fragmentacije HTA važan je korak kako bi se osigurala bolja koordinacija budućih procjena zdravstvene tehnologije unutar EU-a. U konačnici, europski pristup zajedničkoj kliničkoj procjeni ne samo da će kombinirati nacionalne snage, već će tvrtkama omogućiti predvidljiv i usklađen proces evaluacije na razini EU-a. Istodobno, to je prekretnica za osiguranje poštenog, pristupačnog i transparentnog pristupa lijekovima za sve građane EU-a", izjavio je izvjestitelj Parlamenta Tiemo Wolken (S&D).

Uredba o procjeni zdravstvene tehnologije će se primjenjivati od siječnja 2025. Ona također zamjenjuje postojeći sustav suradnje između država članica financirane od strane EU-a na procjeni zdravstvene tehnologije uvođenjem trajnog okvira za zajednički rad koji će također pokrivati zajedničke znanstvene konzultacije, identifikaciju novih zdravstvenih tehnologija i dobrovoljnu suradnju, kao i rad na zajedničkim kliničkim procjenama.

"Ovom uredbom ojačat ćemo suradnju kako bismo doprinijeli potražnji za pristupom zdravstvenim tehnologijama. To je osobito važno u svjetlu sadašnjih i budućih izazova gdje su zdravstvene tehnologije sve složenije, primjerice u područjima rijetkih bolesti, osobne medicine ili lijekova za liječenje rijetkih bolesti. Borili smo se za jače odredbe u pogledu prihvaćanja zajedničkih kliničkih procjena i uspjeli smo osigurati zaštitne mjere kako bismo osigurali da se buduće zajedničke procjene ne mogu ignorirati", dodala je koordinatorica S&D-a u odboru za javno zdravstvo (ENVI), Jytte Guteland.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:07