SUSTAV PRAĆENJA

Plan za Afriku: decentraliziran blockchain nova je tehnologija u borbi protiv covida

WHO tvrdi kako je broj zaraženih koronavirusom u Africi, unatoč mlađoj populaciji, mnogo veći nego što je to potvrđeno
Ilustracija
 Riccardo Lennart Niels Mayer/Alamy/Alamy/Profimedia

U usporedbi s drugim kontinentima, Afrika je zabilježila manje infekcija na milijun stanovnika i niže stope smrtnosti tijekom pandemije covida-19.

Dok neki smatraju da je razlog tome manji broj testiranja, drugi sugeriraju da bi se odgovor mogao kriti u demografiji. Prosječna starost stanovništva u Africi je 19 godina, daleko niža nego u Sjevernoj Americu ili Europi.

Direktor afričkog think-tanka Africa Blockchain Institute, Kayode Babarinde, smatra kako je Afrika stoga savršen kontinent za primjenu novih tehnologija u borbi protiv covida-19 i potencijalno budućih pandemija.

"Decentralizirani sustav blockchain mogao bi pružiti bolji sustav praćenja, gdje se podaci iz više izvora prikupljaju kako bi se steklo veće povjerenje u podatke o stopama infekcija. Sustavi praćenja izgrađeni na blockchainu bili bi u pravu većinu vremena", objasnio je Babarinde.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) nedavno je poručila kako je broj zaraženih koronavirusom u Africi mnogo veći nego što je to potvrđeno. Osim istinitosti stope infekcije, Afrika se također suočava s niskim stopama cijepljenja koje bi mogle imati posljedice na transparentnost zdravstvenog sustava.

WHO upozorava da bi nejednakost u uvođenju cjepiva mogla dovesti do situacije s lažnim potvrdama o cijepljenju.

"Blockchain decentralizirani sustav mogao bi omogućiti višestruke provjere autentičnosti certifikata, što bi pomoglo u suzbijanju širenja lažnih certifikata o cjepivima protiv covida-19. Provjera autentičnosti takvih certifikata može se izvršiti na centraliziranom sustavu s repliciranim značajkama, poput e-registra koji je uvela nigerijska vlada radi sprječavanja putovanja s krivotvorenim svjedodžbama o žutoj groznici. Jedan nedostatak takvog sustava su certifikati i podaci koji se ne bi se mogli tako lako dohvatiti na jednom poslužitelju. S blockchainom, certifikati su raspoređeni na nekoliko poslužitelja, pružaju veću sigurnost i pretraživanje podataka čine točnim i trenutačnim", ističe Babarinde.

Prednost blockchaina za javno zdravlje nalazi se i u financijskim primjenama ove tehnologije. Financijske inovacije koje koriste kriptovalute omogućuju digitalna plaćanja koja smanjuju potrebu za kontaktom.

Bitcoin SV blockchain već se koristi u borbi protiv covida-19 u Africi. U južnoafričkoj državi Lesoto, VXPASS se udružio s Fondom SESIU kako bi distribuciju kartica za cjepiva i drugu logistiku u zemlji učinili digitalnom.

Europska unija želi biti lider u blockchain tehnologiji, postati inovator u blockchainu i stvoriti udoban dom za platforme, aplikacije i tvrtke koje razvijaju ovu tehnologiju.

Europska komisija u suradnji s Europskim blockchain partnerstvom (EBP) razvija europsku infrastrukturu blockchain servisa (EBSI) za isporuku prekograničnih javnih usluga diljem EU korištenjem blockchain tehnologije.

Komisija trenutno razvija pravni okvir za inovacije u području digitalne imovine i pametnih ugovora koji štiti potrošače i pruža pravnu sigurnost poduzećima.

Komisija je također nedavno objavila prijedlog za reguliranje kripto imovine, ažuriranje pravila o sprječavanju pranja novca za kripto imovinu i stvaranje paneuropskog regulatornog sandboxa za inovativna blockchain rješenja.

Zadnju riječ imaju države EU -a i Europski parlament, što znači da bi moglo proći najmanje dvije godine da prijedlog postane zakon.

Europski parlament je u listopadu 2020. donio rezoluciju o digitalizaciji financijskih usluga i novih rizika u pogledu kriptoimovine.

Europarlamentarci smatraju, između ostalog, da bi razvoj otvorenog obrasca taksonomije na razini Unije mogao biti primjereniji s obzirom na to da se radi o segmentu tržišta koji se mijenja i naglašavaju da novoosnovana poduzeća usmjerena na potrošače često grade inovativne financijske usluge u korist građana i poduzeća Unije te da bi svaki zakonodavni okvir trebao biti osmišljen s ciljem osnaživanja daljnjih inovacija i izbora za potrošače u području financijskih usluga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:30