CISEx

Planirani izvoz ‘pogodili u lipu‘, dok su ostvarena zapošljavanja i ukupni prihodi premašili očekivanja

Podatak koji se ističe je udio izvoza u prihodu od prodaje koji je po prvi puta veći od prihoda na domaćem tržištu i iznosi 53% prihoda od prodaje
 Goran Mehkek/Cropix

CISEx (Udruga hrvatskih nezavisnih izvoznika softvera) objavila je rezultate analize poslovanja za prošlu godinu koji su, kako kažu, premašili očekivanja i postavili nove rekorde.

Podatak koji se ističe je udio izvoza u prihodu od prodaje koji je po prvi puta veći od prihoda na domaćem tržištu i iznosi 53% prihoda od prodaje.

Na prvom mjestu liste najuspješnijih IT tvrtki smjestio se Nanobit s 445 milijuna kuna prihoda i 398 milijuna kuna izvoza. Slijede ga Infobit (346 milijuna kuna prihoda i 331 milijuna kuna izvoza) i SPAN (418 milijuna kuna prihoda i 246 milijuna kuna izvoza).

Trideset najuspješnijih IT tvrtki članica CISEx-a u prošloj su godini ostvarili ukupno 3,5 milijardi kuna prihoda i 2,3 milijardi kuna izvoza.

Ukupni prihodi članica CISEx-a prelaze 5,6 milijardi kuna, dok prihodi iz inozemstva dostižu 2,8 milijardi kuna u 2020. Rast prihoda iz inozemstva je 30% u odnosu na 2019. godinu.

Treba napomenuti i da je CISEx analizirao javno dostupne podatke svojih 267 tvrtki članica u bazi FINA-e te ih je usporedio s rezultatima ankete koju su sredinom 2020. godine proveli na uzorku od 50 tvrtki članica.

Zanimljivo je da su planirani izvoz "pogodili u lipu" (30%), dok su ostvarena zapošljavanja (13%) i ukupni prihodi (18%) premašili očekivanja.

Osim rasta izvoza, raste i neto izvoz kod CISEx članica, a koji iznosi 2 milijarde kuna. Prihod po zaposleniku i dalje raste svake godine, ističu, kao i izvoz po zaposleniku koji iznosi u 2020. visokih 341 tisuća kuna. Tijekom pandemijske godine, CISEx-ovci su otvorili 920 novih radnih mjesta, što je godišnji rast od 13 posto.

Što se tiče ulaganja u inovacije i usluge, CISEx članice su u 2020. godini evidentirale 722 milijuna kuna kao dugotrajnu imovinu nastalu vlastitim razvojem (42% više nego u 2019.), što predstavlja 39 posto ukupnih izdataka razvoj u cijeloj Hrvatskoj.

"Budućnost sigurno leži u razvoju, inovacijama i prodaji vlastitih rješenja na globalnom tržištu, a evidentno je da to naši članovi itekako razumiju", poručili su iz udruge izvoznika softvera..

Nadalje, neto marža porasla je na 11 posto kao rezultat jačanja izvoza, ali i ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije. Djelomično je rast neto marže i rezultat snižene efektivne stope poreza na dobit kod članica CISEx-a, a koja za 2020. prosječno iznosi 10 posto.

CISEx ističe kako je razlog tomu masovno korištenje olakšica prema Zakonu o poticanju ulaganja i Zakonu o državnoj potpori za istraživačko-razvojne projekte.

"Upravo se CISEx godinama zalagao za R&D olakšice te smo uspješno ispregovarali i adekvatnije uvjete za IT za Zakon o poticanju ulaganja. Stoga nas veseli kad vidimo da naši članovi, ali i svi drugi poduzetnici, to sve više koriste", dodaju u udruzi.

Europska komisija nedavno je objavila novi inovacijski semafor koji pokazuju gdje pojedina europska država i regija stoje po pitanju inovacija.

U razdoblju od 2014. do 2021., Hrvatska je doživjela opći rast inovacijskih performansi od 21,5% i svrstana u grupu tzv. "inovatora u nastajanju".

"Istraživanje i inovacije temelj su stvaranja dodane vrijednosti u gospodarstvu. Zato moramo sve kapacitete iskoristiti kako bismo zadržali prisutan pozitivan trend u području inovacija. Hrvatska je već danas privlačna destinacija za inozemna ulaganja u području inovacija, a korištenjem europskih sredstava tu poziciju možemo dodatno osnažiti”, izjavio je hrvatski zastupnik Europskog parlamenta, Tomislav Sokol.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 20:03