UZNEMIRAVANJE NA INTERNETU

Pokrenuta je nacionalna kampanja o rodno uvjetovanom online nasilju nad ženama

Istraživanje provedeno za Europski parlament pokazuje da se svaka deseta žena u EU, suočila s online nasiljem

Ilustracija

 Redsnapper/Alamy/Alamy/Profimedia/Redsnapper/Alamy/Alamy/Profimedia

Agencija za elektroničke medije i Udruga B.a.B.e. pokrenuli su nacionalnu kampanju osvještavanja javnosti o rodno uvjetovanom online nasilju nad ženama.

Tijekom lipnja objavljivat će se poruke kojima se želi upozoriti na posljedicu objavljivanja intimnih snimki bez pristanka, koja je za počinitelje – i do tri godine kazne zatvora. Spotovi s ključnim porukama će se moći vidjeti i čuti na radijskim i TV programima, društvenim mrežama i billboard plakatima u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Zadru.

"Iako osobe suočene s online nasiljem najčešće nailaze na stigmatizaciju, nerazumijevanje i osudu okoline, ovom kampanjom želimo osvijestiti da nisu same te da prilikom prijave i suprotstavljanja nasilniku imaju na raspolaganju različite oblike podrške i zaštite, poput platforme NEON koja nudi pristup besplatnom pravnom i psihološkom savjetovanju", izjavio je Dean Šarčvić, koordinator projekta „SURF and SOUND“.

Nacionalna kampanja osvještavanja provodi se u okviru projekta "SURF and SOUND", kojim se želi suzbiti rodno uvjetovano online nasilja prema ženama kroz podizanje svijesti o problemu, jačanje kapaciteta stručnjaka i pružanje direktne podrške žrtvama. Projekt je sufinanciran sredstvima EU-a, Ureda za udruge Vlade RH i Grada Zagreba.

"Uključivanje medija u osvještavanju javnosti u ovom problemu je od velike važnosti i zahvaljujem im svima što će ove spotove u svojim programima emitirati bez novčane naknade", dodao je član Vijeća za elektroničke medije Vanja Gavran.

Istraživanje provedeno za Europski parlament pokazuje da se svaka deseta žena u EU, u dobi od najmanje 15. godina, suočila s online nasiljem. Žene u online svijetu imaju 27 puta veću šansu biti uznemiravane, a cybernasilje događa im se u sve ranijoj dobi. Oblici rodno zasnovanog kibernasilja uključuju online govor mržnje, trolling, uznemiravanje na internetu, uhođenje na internetu, dijeljenje sadržaja bez pristanka, hakiranje, krađa identiteta, cyberbullying i seksualno iskorištavanje ili osvetnička pornografija. Brojna istraživanja su kod žrtava utvrdila psihičke posljedice online nasilja, a osim psiholoških, žrtve često trpe i fizičke posljedice u vidu pogoršanja zdravlja i ekonomsku štetu.

Cilj nacionalne kampanje je preokrenuti negativne trendove, povećati razumijevanje i solidarnost te potaknuti osobe koje se suočavaju sa zlostavljačima da nasilje prijave, u čemu mogu računati na podršku.

"Nažalost, iskustvo rada besplatnog savjetovališta za žrtve online nasilja udruge B.a.B.e. ukazuje na porazan podatak da u čak 60 posto slučajeva žene ne prijavljuju online nasilje policiji i/ili državnom odvjetništvu, što ukazuje na potrebu većeg razumijevanja, podrške i empatije prema žrtvama, kako u pogledu institucija koje im trebaju pružiti veći stupanj zaštite, tako i u okviru užeg kruga prijatelja, obitelji i zajednice", proučili su organizatori kampanje.

Dodajmo kako su zastupnici Europskog parlamenta pozvali Komisiju da u sljedećoj Europskoj rodnoj strategiji kao prioritet doda borbu protiv rodno uvjetovanog nasilja. Također traže od Komisije da podnese zakonski akt koji se bavi svim oblicima rodno uvjetovanog nasilja, uključujući online zlostavljanje i kibernasilje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 19:09