STOP PRAZNIM LETOVIMA

Produžene mjere za pomoć zrakoplovnim kompanijama

Europarlamentarci predložili nove mjere, koje će vrijediti poslije 27. ožujka, a koje bi trebale spriječiti prazne letove iznad Europe samo da bi kompanije zadržale slotove na pistama
 Screenshot/Flightradar24

Praćenje aviona preko online servisa u ovoj bi godini trebalo biti jednostavnije nego ikad, jer se planira upola manje letova.

U zadnjih godinu dana servisi poput Flightradar24, koji pokazuju gdje se i koji avioni nalaze na nebu iznad Europe i svijeta, bili su mnogo manje korisni zbog lockdowna. Mnogi letovi koje je taj servis prikazivao bili su prazni. U avionima je bilo malo ljudi, mahom posada.

Želeći pomoći sektoru civilnog zrakoplovstva, zastupnici u Europskom parlamentu izmijenili su pravila za korištenje slotova u zračnim lukama kako bi onemogućili “letove duhova”.

Europarlamentarci su u ožujku 2020. godine privremeno zaustavili primjenu pravila “iskoristi ili izgubi” (eng. use it or lose it) kako bi avioprijevoznike onemogućili u organiziranju praznih letova tijekom pandemije i zadržavanju svojih slotova u idućoj sezoni. Ovo izuzeće prestat će vrijediti 27. ožujka 2021. godine.

Kako bi pojasnio buduću primjenu pravila “iskoristi ili izgubi”, a s obzirom na to da Europska organizacija za sigurnost zrakoplovnog prometa predviđa da će zračni promet u 2021. biti na 50 posto 2020. godine, Europski parlament pripremio je plan za povratak na normalnu provedbu pravila “iskoristi ili izgubi”.

Prema ažuriranim pravilima o upotrebi slotova koja su 11. veljače u EU parlamentu usvojena sa 683 glasa “za”, tvrtke za zrakoplovni prijevoz moraju koristiti samo 50 posto slotova koje su planirali koristiti za vrijeme ljeta 2021 .godine kako bi ih zadržali u idućoj sezoni.

Dodatno, Europska komisija može produljiti primjenu tog pravila i na buduće sezone te odrediti koji se postotak slotova avioprijevoznici moraju iskoristiti kako bi se iste zadržali.

Parlament je na istoj sjednici sa 647 glasova “za” prolongirao primjenu pravila koja se tiču valjanosti određenih certifikata, licenci, provjera i obuka, a koji su potrebni da bi se u transportnom sektoru djelovalo u skladu s EU pravilima. Odlučeno je da će spomenuti dokumenti koji su istekli ili koji će isteći između 1. rujna 2020. i 30. lipnja 2021. godine vrijediti do 10 mjeseci nakon što isteknu.

Sad kada je Europski parlament izglasao nova pravila, ostaje samo da ih Europsko vijeće odobri.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:39