ZAŠTITA DJECE

Značajne promjene na društvenim mrežama, tehnološki divovi nisu presretni

Platforme u pravilu nevoljko gledaju na zakone i često naglašavaju kako regulacije guše inovacije
 Viewapart

U proteklih mjesec dana najveće društvene mreže uvele su značajne promjene koje bi trebale omogućiti bolju zaštitu djece i mladih na internetu.

TikTok je isključio obavijesti za djecu prije spavanja, odnosno djeca u dobi od 13 do 15 godina neće dobivati obavijesti nakon 21 sat. Instagram je u potpunosti onemogućio ciljane oglase za mlađe od 18 godina, a mlađima od 16 godina počeo automatski davati privatne račune. YouTube je isključio automatsku reprodukciju za tinejdžere. Google je isključio povijest lokacija za sve korisnike mlađe od 18 godina i izmijenio način na koji prikazuje oglase maloljetnim osobama.

Platforme u pravilu nevoljko gledaju na zakone i često naglašavaju kako regulacije guše inovacije. Međutim, čini se kako su, barem u ovom slučaju, platforme odlučile uvesti određene promjene za zaštitu djece prije nego što je regulacija uopće stupila na snagu.

Naime, Velika Britanija je 2. rujna uvela novi skup propisa usmjerenih na zaštitu djece. Radi se o kodeksu prakse koji uvodi brojne promjene u način rada online platformi. Osim ako ne mogu dokazati da njihove usluge vjerojatno neće koristiti djeca, platforme sada moraju cijelu svoju ponudu učiniti kompatibilnom s kodeksom ili pokušati identificirati mlađe korisnike i pažljivo se odnositi prema njima. Primjerice, kodeks zabranjuje uporabu tehnika čiji je cilj potaknuti djecu da se odreknu svoje privatnosti, poziva tvrtke da svedu na minimum podatke koje prikupljaju o djeci i zahtijeva od njih da djeci nude zadane postavke koje osiguravaju njihovu maksimalnu sigurnost.

Tehnološki divovi ne žele priznati da su promjene uveli zbog britanskog kodeksa i tvrde da se ažuriranja ne temelje na posebnim propisima. Međutim, britanska stručnjakinja i članica Doma lordova, Beeban Kidron, zaslužna za uvođenje novih propisa, uvjerena je kako su platforme promjene uvele upravo iz straha od mogućih kazni. Ured povjerenika za informiranje odlučuje kada i hoće li naplatiti kazne za kršenje nepoštivanje kodeksa.

Također, umjesto da promjene primijene samo u Velikoj Britaniji, kako se to od njih zakonski zahtijeva, TikTok, Instagram i YouTube promjene su učinile globalnima.

"To dokazuje" smatra Kidron, "da zemlja srednje veličine poput Britanije može imati značajan učinak na globalni internet. Ako jedan kodeks može stvoriti društvenu promjenu, onda to zapravo znači da tehnološki divovi nisu izuzeci. Ta tehnološka izuzetnost koja ih je definirala posljednje desetljeće - ‘mi smo različiti’ - ovime je jednostavno nestala u oblaku dima”.

Zastupnici Europskog parlamenta u srpnju su usvojili privremenu uredbu koja pružateljima usluga e-pošte, razgovora i razmjene poruka putem interneta omogućuje dobrovoljno otkrivanje, uklanjanje i prijavljivanje seksualnog zlostavljanja djece na internetu te im omogućuje korištenje tehnologija za otkrivanje mamljenja djece (grooming).

Europski pučani podržali su uredbu izvjestiteljice iz redova socijaldemokrata, dok su se klub zastupnika Ljevice i grupa Zelenih/EFA-a usprotivili izmjeni Direktive o e-privatnosti uz objašnjenje da će time doći do masovnog nadziranja privatnih korisničkih podataka. Renew grupa u načelu je podržala uredbu, ali je imala određene zamjerke na nacrt izvještaja.

Europska komisija želi ovu privremenu uredbu zamijeniti dugoročnim zakonodavstvom te predlaže datum isteka do 2025. godine. Europski parlament imao je zamjerke na trajanje uredbe te je predložio da se privremena uredba primjenjuje ne duže od tri godine. Prijedlog Komisije su oštro kritizirali i Europski nadzornik za zaštitu podataka (EDPS) i Europska parlamentarna služba za istraživanje (EPRS).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 06:07