Signalitics

Britanska funta bilježi snažno jačanje uslijed očekivanog Brexit dogovora

Ilustracija
 Arhiva / Pixabay.com

Nakon četiri uzastopna trgovinska dana pada, S&P 500 i Nasdaq jučer su zabilježili blagi rast pri čemu sentiment investitora ostaje narušen strahovima od jačanja tenzija između SAD-a i Kine na trgovinskom polju i očekivanjima snažnijeg rasta kamatnjaka nakon što je prošlotjedna objava s američkog tržišta rada ukazala na snažniji rast zaposlenosti i plaća od očekivanog u kolovozu.

Istovremeno, uzlazni pritisci na američki 2-godišnji prinos nastavljeni su jučer u toku dana te je od petka zabilježen rast od oko 10bb, dok se spread u odnosu na 10-godišnji prinos nastavio sužavati te se trenutno nalazi na 21bb, odnosno oko najnižih razina od pretkriznog razdoblja, a što upućuju na potencijalno invertiranje krivulje do kraja ove ili početkom sljedeće godine ako Fed nastavi s planiranim tempom podizanja kamatnjaka.

U nedostatku objava važnijih ekonomskih indikatora fokus investitora je ostao na američkoj trgovinskoj politici. Pregovori između SAD-a i Kanade oko priključenja Kanade novom sporazumu s Meksikom koji će zamijeniti NAFTA-u, nastavit će se danas. Postizanje dogovora do kraja mjeseca omogućilo bi aktualnom meksičkom predsjedniku da potpiše isti prije završetka mandata.

Istovremeno, kineski dionički indeksi tjedan su započeli pretežito u negativnom teritoriju nakon što je Trump najavio prošli tjedan kako će svakako uskoro započeti s naplatom novih carina na kineski uvoz ali i kako priprema plan kojim bi se omogućilo oporezivanje cjelokupnog kineskog uvoza u SAD.

Nakon pada tečaja EUR/USD u petak uslijed objave podataka s američkog tržišta rada, par je jučer u toku dana zabilježio blage uzlazne pritiske. Posljednje objave makroekonomskih indikatora u SAD-u pritom potvrđuju aktualna Fed-ova očekivanja podizanja bazičnog kamatnjaka pri čemu tržišta anticipiraju podizanje od 25bb već na sljedećem sastanku u rujnu.

Fokus investitora ovaj će tjedan uvelike biti na sastanku Vijeća ECB-a koji je na rasporedu u četvrtak i gdje se očekuje da će ECB službeno potvrditi ranije izraženu namjeru završetka mjesečnog otkupa obveznica krajem ove godine što impliciraju i regulatorni zahtjevi, odnosno zabrana držanja više od 33% ukupnog duga pojedine zemlje. Nakon što su pojedini članovi Vijeća izrazili zadovoljstvo načinom na koji je tržište protumačilo posljednju retoriku vezanu uz tajming podizanja kamatnjaka, očekuje se da će ECB potvrditi svoju namjeru zadržavanja kamatnih stopa na trenutno niskim razinama barem kroz ljeto sljedeće godine i zasigurno toliko dugo dok inflacija ne pokaže znakove samoodrživog kretanja prema srednjoročnom cilju od 2%.

Ipak, ne očekujemo da će sastanak ECB-a imati snažnijih implikacija na tečaj EUR/USD s obzirom na to da će tek potvrditi tržišna očekivanja nastavka širenja diferencijala kamatnih stopa između ekonomija. Značajnije implikacije imat će potencijalno nadolazeći sastanak Fed-a te nove objave makroekonomskih projekcija i očekivane prilagodbe monetarne politike, a posebno uzimajući u obzir nedavna zbivanja na tržištima u nastajanju.

Britanska funta zabilježila je snažno jačanje jučer nakon što je glavni pregovarač Europske unije za Brexit izjavio kako je realno očekivati dogovor u sljedećih šest do osam tjedana. Dodatno, jučer objavljeni podaci zavoda za statistiku ukazuju na ubrzavanje rasta ekonomije Velike Britanije u drugom kvartalu na 0,6% kvartalno nakon ispod očekivanog rasta od 0,4% u prvom kvartalu godine.

Jačanje švicarskog franka nastavljeno je u proteklim danima pri čemu je trgovanje u petak zatvoreno ispod razine od 1,12 dolara za jedan euro po prvi puta od srpnja prošle godine. Dok intervencije centralne banke Švicarske nisu javno poznate, jučerašnju korekciju tečaja naviše od preko 100 pipseva pripisujemo operacijama centralne banke koja je trenutačne razine trgovanja ranije opisivala kao značajno precijenjenom vrijednosti franka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. svibanj 2024 08:18