Signalitics

Članovi FED-a upozorili na potencijalni rast nezaposlenosti do 30% u narednim mjesecima

Inicijalan rast nezaposlenosti posljedica je zatvaranja pojedinih područja i uvedenih restrikcija kako bi se suzbila pandemija.
Ilustracija
 Richard Levine / Alamy / Profimedia
ŠTO SE DOGODILO?

Jučer objavljeni podaci o novim zahtjevima za naknadu za nezaposlene u SAD-u pokazali su kako je situacija lošija i od najpesimističnijih scenarija analitičara. Naime, preko tri milijuna ljudi je u proteklom tjednu zatražilo naknadu za nezaposlene – najviša razina ikad zabilježena. Ukoliko u obzir uzmemo kako je stranica za prijavu bilježila kontinuirani pad radi preopterećenja sustava, a pucale su i telefonske linije, stvarne brojke su vjerojatno i lošije.

ŠTO TO ZNAČI?

Inicijalan rast nezaposlenosti posljedica je zatvaranja pojedinih područja i uvedenih restrikcija kako bi se suzbila pandemija. Za neke poslovne subjekte to je, barem privremeno, označilo kraj poslovanja. Što će dulje biti trajanje krize, to raste vjerojatnost da će i stabilne i velike kompanije posrnuti i u tom slučaju nezaposlenost će bilježiti i snažniji skok. Neki članovi američke centralne banke već su upozorili na potencijalni rast nezaposlenosti do stope od 20% do 30% u narednim mjesecima. Kretanje pandemije i uspjeh državnog odgovora na krizu bit će ključni faktori koji će odrediti sudbinu američkog tržišta rada u kratkom roku.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Američka ekonomija najvećim se dijelom oslanja na potrošnju kao pokretač rasta. Upravo iz tog razloga SAD su značajan uvoznik europskih dobara. Nakon Kine, SAD bilježe najveći deficit u robnoj razmjeni upravo s Europom. Direktni trgovinski tokovi između SAD-a i Hrvatske su zanemarivi, ali snažna recesija u SAD-u imala bi katastrofalne posljedice na neke od vodećih ekonomija u eurozoni a potom indirektno i na domaću ekonomiju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:54