Usporedni test

Magnum je testirao mobitele s najnaprednijim kamerama: Huawei P20 Pro i Samsung Galaxy S9

Ilustracija
 Profimedia, Wavebreak

Huawei P20 Pro: Najbolja noćna kamera na tržištu i sjajna baterija

Do prije samo nekoliko godina Huawei je bio skoro potpuno nepoznata kineska tvrtka koja je proizvodila mrežnu opremu. No, iz godine u godinu postojano su zidali svoj brend i sada došli do situacije u kojoj je neki njihov pametni telefon proizvod o kojemu se u svijetu najviše raspravlja.

Taj status doživio je Huawei P20 Pro, predstavljen prije mjesec dana u Parizu. Znajući što privlači pozornost, Huawei je odigrao pametno: P20 Pro je prvi telefon s trostrukom kamerom na svijetu i ujedno telefon s najvećim zbrojem megapiksela.

P20 Pro je, već na prvi pogled je to jasno, snažno inspiriran dizajnom iPhonea X. Ne samo zbog usjeka u zaslonu, nego i zbog oblika kućišta i grbe kamere. Kopiranje je, naravno, postala redovna i normalna stvar u tehnološkom svijetu i šteta je što je tako, ali gledan izvan koteksta, P20 Pro je vrlo lijep uređaj. Staklena poleđina je fenomenalna, boje su izvrsne, posebno ona žuđena “twilight”. Spoj stražnjeg panela i metalnog obruba je izveden izuzetno dobro, skoro je nepostojeći pa uređaj savršeno leži u ruci. Naravno da privlači otiske i da je sklizak, maska je nešto što se toplo preporučuje. Brada ispod zaslona je možda i prevelika, ali morala je biti takva zbog senzora otiska koji je tu smješten.

Usjek? Da, tu je, očito je to obaveza za Androide ove godine, ali Huawei ga je barem dobro implementirao. Naime, prostor oko usjeka više je sekundarni zaslon, nego integralni dio zaslona, softverski se skriva svaki put kad je to moguće i ne ulazi u sadržaj. To je odlično. Zaslon je korektan, FUll HD OLED od 6.1 inča, tipičan za ovu klasu. Telefon pogonjen Huaweijevih sistemskim čipom Kirin 970 radi onako kako bi čovjek očekivao - odlično. Nema tu mucanja i zastoja, sve ide onako kako treba.

Ilija Matanović / Ilija Matanović
Huawei P20 Pro

Baterija je već neko vrijeme prava blistava točka flagship modela ove kineske kompanije. S kapacitetom od 4000 mAh skoro uvijek će izdržati dan rada, bez obzira na to što radili. Uz jedno punjenje dobit ćete i do 8 ili 9 sati upaljenog ekrana. Uz nekakav prosječan rad očekuje vas dan i pol do dva dana rada. Nema, nažalost, bežičnog punjenja, ali brzo punjenje zbilja je brzo.

Naravno, kamera je glavna značajka ovog telefona. Kada je riječ o noćnim fotografijama i općenito fotografijama pri slabijim uvjetima osvjetljenja, P20 Pro nema konkurenciju. Fotke koje se mogu snimiti su ponekad zbilja zapanjujuće i izgledaju kao nešto s profesionalne opreme. No u relativno normalnijim situacijama sav taj softverski tsunami zaslužan za odlične noćne fotke postaje kontraproduktivan, jer obične dnevne fotke znaju biti preizoštrene, preobrađene.

Kada nisu takve, onda su i one uglavnom izvanserijske. Nadalje, stabilizacija kakvu postiže P20 Pro nema možda nijedan drugi telefon na svijetu. Za sve one koji se vole igrati s postavkama i sami ih prilagođavati Huawei P20 Pro može biti jedina kamera koju u životu trebaju. Svi koji žele samo “point and shoot” kameru na telefonu bolje će proći s nekim drugim telefonima. Cijena od 6499 kuna u slobodnoj prodaji (128 GB memorije) možda jest malo visoka, ali odgovara stanju na tržištu.

Samsung Galaxy S9: Kralj Androida samo je osvježen, ali i dalje vrhunski

Ako škiljite, teško ćete razlikovati Samsung Galaxy S9 od godinu dana starog prethodnika S8. No za razliku od svih koji misle da je to mana, ja sam mišljenja da je to definitivno prednost. Naime, i dalje i to vjerojatno najljepši pametni telefon na tržištu, taj dizajn od prošle godne još je toliko svjež i napredan da ga zbilja nije bilo potrebe mijenjati. Generalno gledano, Galaxy S9 naprosto je osvježena generacija, ono što bi Apple nazvao “S model”. Samsung je uzeo S8 i poboljšao par detalja koji su zahtijevali poboljšanje i ostavio ostatak na miru.

Ono što mislim da nije dobro u dizajnu jest činjenica da je metalni obrub oko kućišta, koji spaja prednju i stražnju staklenu plohu, na S9 više spupčen nego na S8, nekako oštriji. Nisam siguran koji je rezon iza toga, možda kako bi se poboljšao “grip”, kako bi telefon stabilnije ležao u ruci, ali mislim da je to greška. Ne znam je li to pomoglo da uređaj čvršće leži u ruci, ali znam da je iritantno, da smeta.

Druga veća intervencija u dizajn je onaj nesretni senzor otiska prsta, koji je napokon smještan na logičniju poziciju ispod leće kamere. Dodatno je uokviren plastikom, tako da se lakše napipa pod prstom i sada se puno lakše i preciznije dosegne. Doduše, i dalje ne razumijem zašto Samsung inzistira na tome da taj senzor ostane u istom obliku zaobljenog pravokutnika i da ostane tako malen. Također mi nije jasno kako je moguće da upravo Samsung ima valjda najsporiji senzor za otisak prsta na tržištu? U usporedbi s dugim top modelima, ovaj je kriminalno spor.

Ilija Matanović / Ilija Matanović
Samsung Galaxy S9

Telefon inače radi odlično, brz je i uglađen, softver je tek malo popeglan, a već neko vrijeme mi se čini da Samsung ima najbolju i najljepšu nadogradnju Androida. Baterija, nažalost, nije poboljšana, otprilike je ista kao na S8 - dakle, ako štedite izgurat ćete do kraja dana, ako dosta palite ekran i 4G već kasno popodne tražit ćete utičnicu, a ako ste “power user” neka vam nebesa budu na pomoći. Zaobljeni Super AMOLED zaslon (5,8 inča, Quad HD) je senzacionalan - svijetao, oštar, predivan, među apsolutno najboljima na svijetu. Doista izgleda kao da sve na njemu pluta u zraku.

Kamera je prva na svijetu s promjenjivim otvorom blende (f/1-5 i f/2.4), što znači da bira koliko će svjetlosti propuštati. Kamera je impresivna, ukratko. Autofokus je superbrz, okida neviđeno brzo, a fotografije su savršeno oštre i detaljne, odličnog dinamičkog raspona, možda malo prenapregnutih boja, ali ne kvari se dojam. Galaxy S9 u malorodaji košta 6499 kuna (64 gigabajta memorije).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 02:01