Sponzorirani sadržaj

Samo prošle godine Hrvati iz inozemstva uplatili 2,1 milijarde € obiteljima u Hrvatsku

Hrvati stvaraju naviku uplata iz inozemstva koje su im glavno sredstvo preživljavanja

Samo prošle godine Hrvati koji rade u inozemstvu su svojim obiteljima i rodbini uplatili 2,1 milijarde eura, tj. rekordnih 15,75 milijardi kuna. Ova brojka izazvala je brojne reakcije u javnosti jer je iznos, u odnosu na godinu prije, veći za čak 120 milijuna eura, a ne očekuje se da će ovaj trend tako skoro padati, dapače, predviđanja su da će taj trend samo rasti.

Ne radi se više o 'malom komadiću' niti brojci koju treba ignorirati, a ona govori da Hrvati stvaraju naviku uplata iz inozemstva i da su one mnogim građanima ne samo "povremeni poklon", već i glavno sredstvo preživljavanja. Ovo se često odnosi na obitelji od kojih je, primjerice, jedan član zadnjih godina otišao raditi 'van', pa svojima doma uplaćuje novac kako bi im financijski pomogao.

I dok je ranijih godina bilo uobičajeno otići u banku ili poštu, to se vrlo brzo pokazalo kompliciranim. Naime, kad bi novac uplatili na ovaj način, vječno pitanje bilo je "koji dan će sjesti" na račun primatelja, a najgore strepnje su bile hoće li, ako je uplaćeno prije vikenda "sjesti tek u ponedjeljak ili u utorak".

Drugi problem je naknada, jer bi na manje iznose naknada ponekad iznosila skoro petinu uplaćenog iznosa.

Ne više tako nova aplikacija u Hrvatskoj, AirCash, skratila je muke s čekanjem - kojeg više nema, a pružili su i trenutačno najpovoljniju naknadu za uplate, računajući i one iz drugih zemalja.

Besplatna aplikacija može se skinuti na Androide i na iPhone bez obzira na to u kojoj ste zemlji, a nakon što upišete osnovne podatke, nikad više ne morate upisivati podatke. Duge brojeve računa također zaboravite, jer se novac uplaćuje putem broja mobitela osobe koja je primatelj. Primatelj potom dobije SMS i na prvoj Ininoj benzinskoj postaji pokaže kod djelatniku Ine, koji vam novac isplati u gotovini.

Ako je osoba koja šalje novac izvan Hrvatske, to ne mijenja postupak. Bitno je samo da pod 'iznos' upiše novac u kunama koje želi da primatelj dobije. Tako ste novac iz inozemstva uplatili bez papirologije ili posredstva s bilo kim, a što je najvažnije - vaša obitelj i rodbina ne moraju čekati.

Što se tiče naknada, ovako stoje stvari: za iznose slanja po 200, 800 i 2.000 kuna iz, primjerice, Njemačke u Hrvatsku, AirCash je znatno povoljniji od sadašnjih opcija.

Pogledajte i usporedbu naknada koje naplaćuju banke:

Besplatnu aplikaciju Aircash možete skinuti na Google Playju i na App Storeu, a jednostavne upute ranije je isprobala novinarka Jutarnjeg lista koje je o svemu izvijestila na ovoj poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:46