Signalitics

Tjedni pregled: Fokus investitora ovaj tjedan bio je na zbivanjima u Velikoj Britaniji

Ovakav ishod značajno bi smanjio vjerojatnost napuštanja EU bez ikakvog dogovora
Britanska premijerka Theresa May
 Profimedia, Press Association

Fokus investitora ovaj tjedan je uvelike bio na zbivanjima u Velikoj Britaniji gdje je parlament odbio potvrditi sporazum između Velike Britanije i Europske unije o odnosima dvije zemlje nakon datuma istupanja krajem ožujka ove godine s čak 432 glasa protiv u odnosu na 202 glasa za izglasavanje zakona.

Nastavno na navedeno, britanska premijerka May suočila se za zahtjevom za neizglasavanje povjerenje gdje je ipak uspjela zadobiti 325 glasova podrške u odnosu na 306 glasova za napuštanje mjesta premijerke. Pred May slijede naporni pregovori s predstavnicima Europske unije gdje je predsjednik Europskog Vijeća Donald Tusk za sada odbio sazvati poseban sastanak čelnika zemalja EU bez detaljnih informacija o tome koje bi realistične promjene mogle biti donesene a koje bi dovele do odobravanja od strane britanskog parlamenta. Mogućnost produljenja roka izlaska također nije isključena, pri čemu je May istaknula kako će EU pristati na isto samo pod uvjetom da bude jasno da postoje naznake sigurnog postizanja dogovora između dvije strane. Ovakav ishod značajno bi smanjio vjerojatnost napuštanja EU bez ikakvog dogovora ali još uvijek nije jasno može li May u parlamentu ishoditi dovoljnu podršku za isto kao niti da li May može računati na dovoljno popuštanje od strane Brusselsa kako bi se izmijenile neke od ključnih točaka dogovora koje bi osigurale podršku britanskih zastupnika. Neizvjesnosti po kretanje tečaja britanske funte tako ostaju na visokim razinama uz mogućnost značajne kolebljivosti u obje strane ovisno o nadolazećim informacijama.

Ovaj tjedan objavljeni podaci o BDP-u Njemačke ukazuju na ekspanziju od 1,5% što je najniža stopa rasta od 2013. godine. Unatoč činjenici da detaljni podaci za četvrti kvartal godine još uvijek nisu dostupni, pod uvjetom da nije bilo revizija u trećem kvartalu, cjelogodišnji rezultati upućuju na blagi oporavak rasta u posljednjem kvartalu. Njemačka je tako izbjegla pad ekonomske aktivnosti od dva uzastopna kvartala koji se smatra definicijom recesije.

Unatoč rastu u četvrtom kvartalu, mnogi investitori ostaju zabrinuti oko aktualne izvedbe ekonomije Njemačke uslijed snažnog pada sentiment indikatora u nedavnom periodu. Ipak, posljednje objave podataka o narudžbama u njemačkoj automobilskoj industriji upućuju na snažniju proizvodnu aktivnost u prvom kvartalu te nastavak rasta po umjerenim stopama od oko 0,3% kvartalno.

Tečaj EUR/USD zabilježio je silazne pritiske u proteklim danima pri čemu se parom ponovno trguje ispod razine od 1,13 dolara za jedan euro. Investitori naime nastavljaju vrednovati neizvjesnosti po pitanju Brexita i daljnje usporavanje rasta euro zone s jedne strane kao i nastavak solidnih objava američkih fundamentalnih indikatora, uključujući posljednje objave podataka s tržišta nekretnina koji pokazuju oporavak nakon usporavanja u proteklim mjesecima.

Sve navedeno u skladu je s našim očekivanjima nastavka snažne izvedbe dolara u toku ove godine te ciljanom razinom tečaja od oko 1,15 dolara za jedan euro krajem kvartala. Pritom ne isključujemo mogućnost povremenih uzlaznih pritisaka na tečaj no smatramo da su isti ograničeni kako intenzitetom tako i trajanjem u vidu te ne očekujemo snažnije jačanje eura u nedostatku podrške monetarne politike ECB-a, a za koju očekujemo da će ostati ekspanzivnog karaktera produljeni vremenski period.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 03:57