Signalitics

Velika potražnja investitora za tradicionalnim ulaganjima uslijed straha od koronavirusa

Prinos na američku 10-godišnju obveznicu je zabilježio snažne silazne pritiske u toku prošlog tjedna
Ilustracija
 Anthony WALLACE / AFP
ŠTO SE DOGODILO?

Snažna potražnja investitora za sigurnom imovinom uslijed straha od posljedica koronavirusa, rezultirala je povećanom potražnjom za tradicionalnim oblicima sigurnijih oblika ulaganja kao što su njemačke i američke državne obveznice. U svijetlu navedenog, prinos na američku 10-godišnju obveznicu je zabilježio snažne silazne pritiske u toku prošlog tjedna te se spustio ispod razine prinosa na 3-mjesečni trezorski zapis.

ŠTO TO ZNAČI?

U normalnim okolnostima prinosi, odnosno kamatne stope s dužim rokom dospijeća su viši od onih s nižih rokom dospijeća uslijed više razine neizvjesnosti a sukladno tome i rizičnosti. Pojava kada dugoročni prinosi se nalaze ispod kratkoročnih se naziva invertiranje krivulje prinosa.

Investitori teže kupovanju državnih obveznica s dužim rokom dospijeća kada očekuju usporavanje ekonomije u narednim godinama, budući da tako štite svoj kapital od pada vrijednosti na dioničkom tržištu. Osim toga, očekuju i povećanje vrijednosti svoje investicije s obzirom da u takvim okolnostima centralne banke uobičajeno snižavaju kamatne stope što rezultira padom obvezničkih prinosa uz istovremeni rast cijena obveznica.

ZAŠTO NAM JE VAŽNO?

Invertiranje krivulje prinosa prethodilo je svakoj recesiji u SAD-u od Drugog svjetskog rata do danas, odnosno čak devet kriza. Krivulja prinosa invertirala se 16 mjeseci prije sloma Lehman Brothersa u prosincu 2007. što je označilo početak svjetske financijske krize.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:34