REPORT G. DRLJAČE

Podignuta optužnica za najveću poreznu utaju u povijesti SAD-a: ‘Gadite mi se‘

Poreznici su provalili i intrigantnu osobnu e-mail enkripciju Brockmana koji je za svoje suučesnike koristio kodna imena
Robert Brockman
 screenshot YouTube

Sjedinjene Države podigle su optužnicu za najveći slučaj porezne utaje koju je počinio neki američki građanin. Radi se po optužnici protiv softverskog milijardera iz Houstona Roberta Brockmana kojeg terete za 2 milijarde dolara prikrivene porezne obveze. Uz Brockmana američke vlasti optužile su i njegovog suučesnika, Roberta Smitha, iz Vista Equity Partnersa. Jim Lee iz američke porezne uprave (IRS) opisao je porezna (ne)djela spomenutog dvojca kao svjesno prikrivanje motivirano pohlepom. 'Ovi navodi trebali bi se gaditi svakom američkom poreznom obvezniku', nadodao je Lee.

Danas 79-godišnji Brockman bio je prvi investitor u Smithov Vista fond s ulogom od oko 300 milijuna dolara. Ukupno su se njegova ulaganja u Vista fond do 2004. popela na milijardu dolara, a danas ga porezne vlasti terete da je u dugom razdoblju 1999.-2019. orkestrirao složenu shemu porezne utaje kroz offshore entitete s lažnim vlasnicima. Poreznici su provalili i intrigantnu osobnu e-mail enkripciju Brockmana koji je za svoje suučesnike koristio kodna imena. Utvrdili su kako je u 2007. naručio posebni softver s imenom 'Eliminator dokaza' (Evidence Eliminator) te je organizirao falsificiranje dokumentacije.

Brockman vodi kompaniju Reynolds & Reynolds koja razvija softver za automobile. Optužen je i da je prevario vjerovnike svoje kompanije koristeći mrežu offshore entiteta kako bi tajno kupovao obveznice, što nije imao pravo. Na optužnicu Brockman je odgovorio da nije kriv. Smith je pak potvrdio dio optužnice.

Ponuda dnevnog štiva:

Smisao Amerike - nova i čak pomalo pretenciozna web stranica

Mreža za progres - također pomalo pretenciozno

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 08:11