ULAGANJE

Hrvatska pametna posuda za bilje nakon svega godinu i pol dana kreće u serijsku proizvodnju

Choncha primila sjemensku investiciju od 120 tisuća eura od poslovnog anđela

Frano Primorac, osnivač i direktor Chonche sa timom

 Choncha/

Hrvatski startup Choncha, koji je prije manje od godinu i pol dana pokrenuo student varaždinskog FOI-a Frano Primorac, prikupio je 120 tisuća eura investicije.

Choncha je startup koji je razvio pametnu posudu za biljke.

Ime je dobio po hercegovačkom nazivu za posudu, a ova posuda ima pametan sustav navodnjavanja i senzore za praćenje uvjeta za rast biljaka te je povezana s istoimenom mobilnom aplikacijom.

Prvo ulaganje

Sjemensku investiciju u Chonchu napravio je Primorčev bivši kolega s FOI-ja Ivan Poldrugač.

Primorac kaže da mu gotovo milijun kuna prvog investicijskog kapitala dolazi u pravi trenutak.

- Najveći dio investicije ide na serijsku proizvodnju Chonchi - kaže Primorac.

Navodi da su u manje od godinu i pol dana pobijedili na EIT-climate KIC-u te napravili uspješnu Kickstarter kampanju kroz koju je 129 kupaca naručilo pametnih posuda za biljke u vrijednosti 10.675 dolara. Kickstarter kampanja bila je dvostruko uspješnija od plana.

Primorac kaže da im je sad cilj prodati prvu tranšu serijske proizvodnje te se pripremiti za širenje. Prve kupce, navodi, tražit će u Hrvatskoj i regiji.

- Vjerujem da ćemo imati dovoljno kupaca već iz same Hrvatske, ali otvoreni smo i za narudžbe iz regije. Nismo išli šire, iako nam je Kickstarter kampanja pokazala da imamo itekako potencijala za globalno širenje, posebno u SAD-u, odakle je tada došlo više od 60 posto svih narudžbi - kaže Primorac.

Intenzivno testiranje

Pojašnjava da su tehnološki spremni za proizvodnju, jer već godinu dana interno testiraju desetak Chonchi i, navodi, da su rezultati jako dobri.

Choncha, naime, sadrži senzore za svjetlost, vlažnost tla, vlažnost zraka i temperaturu.

Usto, sadrži i posudu za vodu te može samostalno navodnjavati biljku do mjesec i pol dana.

- Choncha ima bazu s više od 500 biljaka i može vam pomoći otkriti koju biljku imate, preporučiti uvjete za njen uzgoj, automatski navodnjavati i alarmirati vas ako dođe do problema, a ako još nemate biljku onda samu Chonchu možete staviti na mjesto gdje bi htjeli posaditi biljku i kroz par dana će vam na temelju podataka sa senzora naša aplikacija savjetovati koje bi vam biljke bilo optimalno zasaditi na tom mjestu - zaključuje Primorac te dodaje da razvoj nastavljaju dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 07:51