Informatizacija

PlanRadar: Građevinarstvo u Hrvatskoj muče slični problemi kao ono u Njemačkoj

Pandemija izazvana COVID-19 virusom cijeli je svijet izbacila iz takta, a zatim i rat u Ukrajini

Domagoj Dolinšek (desno) i poslovni partneri Sander van de Rijdt i Constantin Köck

 Ey/

Njemačka je ušla u recesiju, a najveći strah trenutačno je u građevinarstvu.

PlanRadar, startup hrvatskog osnivača Domagoja Dolinšeka, kojeg Startup Report ubraja među 30 najuspješnijih domaćih startupa po tržišnoj kapitalizaciji, smatra da bi se slični problemi u građevinarstvu mogli pronaći i u Hrvatskoj.

Krajem ožujka ove godine, naime, u svim njemačkim medijima odjeknula je vijest da će mnoga njemačka gradilišta prestati s radom iako Njemačkoj nedostaje 700 000 stambenih jedinica.

Postavlja se pitanje kako je takvo što uopće moguće.

- Postoji nekoliko razloga: nedostatak radne snage i njezina visoka cijena, skuplji građevinski materijal te visoke cijene energenata - tvrde u PlanRadaru.

Dodaju da ni u Hrvatskoj situacija nije ništa bolja jer građevinsku industriju muče slični problemi.

- To se odrazilo i na izraziti porast cijena u građevinskom sektoru koji u odnosu na prošlu godinu iznosi 33 posto - tumače.

Za početak je uzrok toga nedostatak radne snage.

Najveći problem mnogih industrijskih grana u Hrvatskoj, pa tako i građevinskog sektora, je nedostatak radne snage zbog starenja stanovništva i interes mladih ljudi za strukovnim obrazovanjem.

Nadalje, ulaskom u Europsku uniju hrvatskim se radnicima otvorilo europsko tržište rada i mnogi su svoju priliku potražili u inozemstvu.

- Građevinskih radnika i specijaliziranih majstora sve je manje zbog čega su građevinske tvrtke primorane uvoziti radnu snagu izvana, a to za sobom povlači brojne izazove poput komunikacije, uvođenja novih radnika u posao, organizacije rada i drugo - navode u PlanRadaru.

Drugi razlog su visoke cijene građevinskog materijala i energenata.

- Pandemija izazvana COVID-19 virusom cijeli je svijet izbacila iz takta. Nedugo nakon što se globalno tržište počelo oporavljati od tog šoka, uslijedio je drugi – rat u Ukrajini - pojašnjavaju.

Prekid dobavnih lanaca prouzročio je pak poskupljenje građevinskog materijala i njegovu neizvjesnu isporuku.

- Cijene energenata su isprva snažno porasle da bi se potom donekle stabilizirale, no val poskupljenja nije bilo moguće izbjeći baš kao što u ovom trenutku ne možemo izbjeći ni neizvjesnu budućnost nabave energenata - tvrde u PlanRadaru.

Treći okidač je pak visoka inflacija i rast kamatnih stopa.

Porast inflacije, koja se iz mjeseca u mjesec kreće od 11 do 13 posto, utječe na porast cijene zaduživanja što je važno za ovu industriju.

- Građevinski projekti se često financiraju kreditima, stoga vrijedi spomenuti da kamatne stope umjesto dosadašnjih dva posto sada dvostruko više, oko 4,4 posto pa ne čudi da sva ova poskupljenja investitorima i izvođačima radova zadaju glavobolje - kažu u PlanRadaru.

Philip Banowetz, direktor i glavni inženjer tvrtke Primum ing, koja projektira i upravlja projektima kaže da im je informatizacija uštedjela 30 do 40 posto vremena.

Kristijan Brečević, nadzorni inženjer i projektant u Učka-konzaltingu kaže da su oni tako štedjeli vrijeme gradeći Istarski ipsilon. No, ključno je, tumače, da se informatizacijom olakšava posao radnicima, koje je ionako teško naći.

- Zasada nema naznaka da će se cijena energenata vratiti na razdoblje prije 2020. godine niti da će doći do drastičnog smanjenja inflacije. Izvjesno je da će kamatne stope ostati razmjerno visoke te da će zbog toga trošak zaduživanja biti visok. Bez obzira na to, radi velike potrebe za stambenim prostorom interes za stanogradnjom neće jenjavati niti će jenjavati kapitalni projekti financirani sredstvima EU-a - zaključuju u PlanRadaru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:24