PRIČE OSNIVAČA/Tinka Vidović

S partnerima s ETH i Princetona razvija AI biotech startup - iz Vrgorca

Uspješna hrvatska znanstvenica kaže da nije ni sanjala o tome da će imati vlastiti biznis

Liječnici u Hrvatskoj rijetko pokreću startupe, a broj žena koje se ovdje bave umjetnom inteligencijom podjednako je skroman. Tinka Vidović iz Vrgorca, koja je diplomirala medicinu i doktorandica je bioinformatike, uspješno pak prkosi oboma stereotipima.

Kao suradnica Foresight Instituta iz San Francisca s kolegama Collinom Ewaldom s ETH i Mikeom MacArthurom s Princetona radi na pokretanju biotehnološkog startupa koji pomoću umjetne inteligencije otkriva nove lijekove. Sve troje su doktori. Vidović još samo treba obraniti završni rad. Iza nje je već nekoliko međunarodnih uspjeha.

Prije tri godine osvojila je treće mjesto na globalnom izazovu, koji je u jeku pandemije, organizirala američka kompanija Sage-health. U konkurenciji je bilo više od 170 bioinformatičkih radova. Vidović je koristeći strojno učenje i baze podataka o zaraženom tkivu koronom otkrila spoj za koji je postojala velika vjerojatnost da u tijelu zaražene osobe uspori širenje virusa. Riječ je o valproičnoj kiselini.

- Godine 2021. sam s kolegama s MedILSa, Katarinom Trajković i Andreom Gelemanović te Višnjom Stepanić s IRB-a objavila znanstveni rad u časopisu ‘Pharmaceuticals’, gdje smo koristeći bioinformatičke metode i transkriptomske podatke, pronašli 37 lijekova koji su već odobreni od strane regulatornih agencija i mogli bi se repozicionirati za liječenje Covid-19. Velika većina od navedenih 37 lijekova je targetirala steroidni metabolički proces, te su odobreni za liječenje kardiovaskularnih, onkoloških, alergijskih, kao i infektivnih bolesti - kaže Vidović.

Iste godine s timom Tinka Therapeutics, koji je predstavio platformu za brzo otkrivanje novih molekula sa željenim mehanizmom djelovanja, pobjedila na Longevity Hackathonu i postala suradnica Foresight Instituta. Tu je upoznala svoj novi startup tim. Tim si je za početak postavio za cilj sintetizirati jednu od molekula, koje mogu smanjiti broj stanica tumora, kako bi pokazali da će se ponašati kako je AI i predvidio.

- Potencijal je velik, jer postoji 10^60 kombinacija malih molekula koje mogu biti lijekovi, a javno dostupno u bazama podataka je njih svega nekoliko milijuna. Pomoću AI-a ono što se danas radi godinama može se skratiti na nekoliko dana - kaže Vidović. Ističe da su krajem 2022. počeli tražiti investitore i sad razgovaraju s nekoliko vanjskih. U Hrvatskoj su svima, kao biotech, bili prerizični.

- Sanjala sam o tome da ću raditi u farmaceutskoj kompaniji za otkrivanje lijekova, ali nikad nisam mislila da bi to moglo biti u mojoj - zaključuje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:33