NOVI BROJ GLOBUSA

Orepić: Ne pada mi napamet dati ostavku, to bi bilo popuštanje onima zbog kojih sam tu

Karamarko nije korektan ni prema meni kao ministru ni prema MUP-u. Više je nego jasno da on i ja nemamo isti životni ni politički vrijednosni sustav
Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić.
 CROPIX

Reorganizacija policije koja znači ukidanje petnaest policijskih uprava od njih dvadeset projekt je od kojega ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić ne namjerava odustati. Iz HDZ-a su mu u startu poručili da ne računa na njihove ruke u Saboru, a sada se iz Domoljubne koalicije traži još i njegova ostavka.

Orepićevi partneri u vlasti upiru prstom u njega i tvrde da je odgovoran za pljačku sefa u središtu zagrebačke policije jer nije poslušao predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka i smijenio rukovodeći kadar naslijeđen od SDP-ova ministra Ranka Ostojića. No, Orepić poručuje da mu nije ni na kraj pameti dati ostavku. Kaže da će provesti svoje i najavljuje veće ovlasti policije i njihovo osamostaljivanje u odnosu na Državno odvjetništvo.

  • Hoćete li dati ostavku?

– Moja ostavka bi bilo popuštanje onima zbog kojih sam tu.

  • A kako mislite raditi? Ostavku ne traži oporba, nego koalicijski partner. Pero Ćorić iz HSP AS-a kaže da ste najodgovorniji za pljačku u sjedištu policije u Heinzelovoj.

– Kad govorimo o traženju ostavke i pritiscima kojima sam izložen, mogu reći kako je i više nego jasno da s g. Karamarkom nemam isti životni, a ni politički vrijednosni sustav. No, u ovom složenom ljudskom i političkom odnosu koji proizlazi iz činjenice da smo u istoj Vladi, važno je biti korektan. Najnoviji javni istupi gospode Ćorića, Fiolića, Tepeša, Kovača i sličnih govore dovoljno o njima samima, ali govore i to da g. Karamarko kao njihov politički lider nije korektan. Nije korektan prema MUP-u, a ni prema meni kao ministru. Ali svakome njegovo na dušu.

  • Kako ćete riješiti te odnose? Jeste li pokušali razgovarati s Tomislavom Karamarkom?

– Ja nemam problema. Nastavljam sa svojim poslom i ovo je zadnje što ću govoriti na tu temu. Od HDZ-a nisam dobio nikakav službeni zahtjev za ostavkom, niti stav da postoje neki problemi. Ovakvo ponašanje je ispod svake razine i smatram da treba prestati.

Ostatak intervjua pročitajte u novom broju GLOBUSA:

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. svibanj 2024 03:30