Časopis Povijest hrvatskog sporta s novim uredništvom u novu eru izlaženja

Od iduće godine kreće izdavački zaokret cijenjenog glasila koje čuva od zaborava povijesne činjenice sporta u Hrvata, a i šire

Članovi uredničkog vijećana prosinačkoj sjednici u Hrvatskom olimpijskom odboru

 /Foto: Hoo

Časopis Povijest hrvatskog sporta okreće novu stranicu. Potvrdila je to i prosinačka sjednica uredničkog vijeća kojom je oživotvorena ideja o novom početku. Fizički su joj nazočili Ratko Cvetnić, Vladimir Iveta, Davor Kovačić, Marinko Lazzarich, Ana Popovčić, Gordan Ravančić i Dario Škegro. Posredstvom zoom aplikacije sudjelovali su Jurica Gizdić, Tomaž Pavlin i Marijan Sutlović, a Luka Marin Vuco ispričao se radi drugih obveza.

image

Povijest hrvatskog sporta donedavno je izlazila kao središnji prilog HOO-ova časopisa Olimp

/Foto: Hoo

Sastanak je sazvan radi obnove samostalnog izlaženja časopisa koji je počeo izlaziti davne 1970. kao stručno glasilo tadašnjeg Saveza za fizičku kulturu Hrvatske. Osnutkom samostalne hrvatske države, časopis Povijest sporta dolazi pod okrilje Hrvatskog olimpijskog odbora, te od 1996. godine i 108 broja, mijenja ime u Povijest hrvatskog športa. Godine 1999. na temeljima ovog lista izrasta sasvim novi časopis - Olimp, unutar kojeg je, kao njegov središnji dio zadržan i podlistak Povijest hrvatskog sporta. Nakon 25 godina stvorila se želja i potreba za ponovnim osamostaljivanjem časopisa koji će na taj način moći posvetiti veći prostor temama iz sportske povijesti.

Trenutačno je u tijeku izrada sporazuma između institucija koje bi bile uključene u projekt, ali dogovoreno je da nositelj projekta bude Hrvatski športski muzej s partnerima (Hrvatski olimpijski odbor, Hrvatska olimpijska akademija, Hrvatski institut za povijest, Hrvatski državni arhiv, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Kineziološki fakultet Sveučilišta u Splitu i Kineziološki fakultet Osijek Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku).

image

Glavna urednica Ana Popovčić u razgovoru s Davorom Kovačićem i Gordanom Ravančićem

/Foto: Hoo

Dosadašnja urednica podlistka Povijest hrvatskog športa Ana Popovčić pozvala je na sastanak članove uredničkog vijeća koje je sastavljeno od dosadašnjih suradnika, predstavnika ustanova uključenih u projekt te osoba koje su aktivne u pisanju o temama iz povijesti sporta. Članovi tog tijela izabrali su Anu Popovčić za urednicu ponovno osamostaljenog časopisa te donijeli nekoliko zaključaka.

Prvi broj ponovno samostalnog časopisa Povijest hrvatskog sporta (204. broj od početka izlaženja) planiran je za jesen 2024. Časopis bi primarno bio online distribuiran, a fizički bi se tiskalo oko 80 primjeraka (za autore, ustanove partnere i odabrane knjižnice). Iako je težište na stručnim i publicističkim radovima, časopis bi objavljivao i znanstvene radove. Definirano je da časopis bude otvoren za teme iz povijesti sporta u najširem smislu, te da bez obzira na naziv Povijest hrvatskog sporta, može sadržavati i teme iz drugih regija. Također je dogovoreno da se do kraja siječnja definiraju upute za autore (zasebno za znanstvene, stručne i publicističke radove) te izradi e-letak sa svim informacijama.

image

Predstavnik Sveučilišta u Rijeci Marinko Lazzarich u društvu akademika Ratka Cvetnića

/Foto: Hoo

UREDNIŠTVO ČASOPISA POVIJEST HRVATSKOG SPORTA

GLAVNA UREDNICA:

dr. sc. Ana Popovčić (Hrvatska olimpijska akademija)

ČLANOVI UREDNIŠTVA:

Ratko Cvetnić, akademik (suradnik Hrvatskog olimpijskog odbora)

Jurica Gizdić (suradnik Hrvatskog olimpijskog odbora)

Vladimir Iveta, dipl. iur. (Hrvatski nogometni savez)

dr. sc. Davor Kovačić (Hrvatski institut za povijest)

dr. sc. Marinko Lazzarich (Sveučilište u Rijeci)

dr. sc. Tomaž Pavlin (Sveučilište u Ljubljani)

dr. sc. Gordan Ravančić (Hrvatski institut za povijest)

Marijan Sutlović, prof. (Hrvatski športski muzej)

dr. sc. Dario Škegro (Kineziološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu)

Luka Marin Vuco, prof. (Hrvatski športski muzej)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. srpanj 2024 11:50