U roku od jednog dana saznajte na što ste alergični i bezbrižno uživajte u aktivnostima na otvorenome

Alergije su često pogrešno shvaćene kao blage i prolazne smetnje, ali stvarnost je mnogo složenija.

Izvor: Freepik

Proljeće, godišnje doba koje karakterizira buđenje prirode, duži i topliji dani, ali i pojava alergija. Alergije su često pogrešno shvaćene kao blage i prolazne smetnje, ali stvarnost je mnogo složenija. One se javljaju zbog prekomjerne reakcije imunološkog sustava na tvari koje mogu izazvati čitav spektar simptoma koji variraju od blagih, poput kihanja i svrbeža, do ozbiljnih, potencijalno opasnih po život.

Na pojavu alergija utječu razni faktori, uključujući genetsku predispoziciju, kao i utjecaj okoliša i hrane. Zanimljivo je kako se alergija može pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi, čineći ih relevantnim zdravstvenim pitanjem za sve generacije. Pravovremeno testiranje na alergene ključno je za njihovo efikasno upravljanje i tretiranje.

U razgovoru s prof. dr. Romićem iz Poliklinike Medikol otkrivamo osnovne aspekte alergija, naglašavajući složenost ovog stanja i važnost pravovremenog prepoznavanja i testiranja.

image

Izvor: Medikol


Koje vrste alergena postoje?

- Alergeni se mogu podijeliti na one koje udahnemo, kao što su grinje i pelud biljaka, te na nutritivne, koje unosimo hranom. Inhalatorni alergeni često su uzrok respiratornih alergija poput alergijske bronhijalne astme i alergijskog rinitisa, dok su atopijski dermatitis i alergijski konjunktivitis također uobičajene posljedice. S druge strane, alergije na hranu proizlaze iz reakcije imunološkog sustava na specifične proteinske strukture unutar naše prehrane, predstavljajući raznolik spektar reakcija koje mogu značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca.

Što se događa u našem tijelu ako pojedemo namirnicu na koju smo alergični?

- Kada pojedemo namirnicu na koju smo alergični, naše tijelo reagira proizvodnjom antitijela i oslobađanjem histamina i drugih kemijskih posrednika, što može izazvati naglu i burnu reakciju, poput osipa, kihanja, otežanog disanja, a u najtežim slučajevima čak i anafilaktički šok. Reakcija se obično javlja unutar nekoliko sekundi do nekoliko minuta nakon konzumacije. Među najčešćim alergenima u hrani su žitarice koje sadrže gluten, ribe, rakovi, školjke, jaja, kikiriki, orašasti plodovi, soja, mlijeko i mliječni proizvodi, celer, gorušica, lupina, sjeme sezama, sumporni dioksid i sulfiti, te voće poput jagoda, banana, kivija, ananasa i grejpa.

Kako izgleda proces dijagnosticiranja alergije?

- Testiranje na alergene ključan je korak u identifikaciji tvari koje izazivaju alergijske reakcije. Proces uključuje uzimanje krvi iz koje se određuju koncentracije ukupnoga (uIgE) i alergen specifičnih IgE (sIgE) antitijela za točno određeni alergene. Rezultati testiranja omogućuju kreiranje prilagođenog plana liječenja ili strategija izbjegavanja alergena, ciljajući na smanjenje ili potpuno uklanjanje simptoma.

Testirajte se i budite sigurni

Svim onima koji nadolazeće dane žele provesti u prirodi ili u bezbrižnom druženju na otvorenom, Poliklinika Medikol nudi mogućnost testiranja na 20 inhalatornih alergena i Atopijski probir na čak 54 alergena i to uz 25% popusta.

Testiranje je moguće obaviti u njihovim laboratorijima u Zagrebu, Osijeku ili Čakovcu, a nalaz je dostupan već idući radni dan.

Više informacija o samom testiranju i rezervaciji termina, možete saznati pozivom na broj 072 12 12 12 ili slanjem maila na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Ne dopustite alergiji da vas ometa u vašim svakodnevnim aktivnostima i slobodnom vremenu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2024 11:06