plenkovićev tabor

Insajderski izvještaj: HDZ radi u tišini, otkrivaju nam čije su ruke već osigurali; ‘U DP-u su tri struje...‘

‘Tajming istupa ustavnih sudaca je nama najmanje odgovarao i u tom kontekstu odluka nikako nije dobra jer oživljava Milanovića‘, tvrdi utjecajni dalmatinski HDZ-ovac 

 Tom Dubravec/Cropix

U HDZ-u će, kada je u pitanju najnovija odluka Ustavnog suda, a kojom je predsjedniku države Zoranu Milanoviću zabranjeno da se nađe u ulozi mandatara, zaigrati već viđenu taktiku.

To znači da će isto kao kada je 15. ožujka objavio da ulazi u izbornu arenu, a bez da ode s Pantovčaka, ignorirati svaki pokušaj aktualnog predsjednika Republike da ih uvuče u još jednu rundu obračuna i niskih udaraca te, zapravo, ponavljati da bi se svi trebali pridržavati onog što je sud odlučio.

To je dojam što smo ga stekli razgovarajući u subotu s niz HDZ-ovaca, ali i njihovih koalicijskih partnera.

- To je dobra, na Ustavu utemeljena odluka, ali koja oživljava mrtvog konja. Problem je koliko će je obični građani moći shvatiti. Milanović će, kao što je već počeo u petak, nastaviti glumiti žrtvu, iako je gubitnik izbora s košarkaškom razlikom od gotovo 20 mandata i nema niti teoretske šanse doći do 76 ruku.

Tenzije trebaju i Grbinu i ostatku ekipe iz SDP-a, jer su svjesni da ih svako priznanje poraza dovodi na dnevni red unutar stranke – komentirao nam je jedan od istaknutijih ljudi s HDZ-ove liste u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

U istom tonu razmišlja i jedan od utjecajnijih dalmatinskih HDZ-ovaca, koji se fokusira na trenutak donošenja i objave odluke Ustavnog suda:

- Tajming je takav da je nama najmanje odgovarao i u tom kontekstu odluka nikako nije dobra jer oživljava Milanovića. S druge strane, Ustavni sud je morao reagirati jer nije mogao i smio prijeći preko očitog kršenja Ustava.

Uvjeren sam da će se sve brzo ispuhati, čak i prije nego što je pukao balon s pompoznim Milanovićevim ulaskom u kampanju. Neće proći niti sedam dana.

Sve oči i dalje su uprte u Domovinski pokret (DP). Osim što se još kalkulira komu su skloniji, HDZ-u ili Rijekama pravde, pokušava se iščitati i što znači Penavino "bez komentara" na odluku Ustavnog suda od petka.

- Rekao bih da je ovim DP zapravo stjeran u kut i da im je takva reakcija jedina logična. Da su rekli da su za ili protiv nje, svrstali bi se automatski na ovu ili onu stranu, i to dok pregovori traju i bacaju se svakakvi zahtjevi na stol.

Znaju i kakav je pregovarač Andrej Plenković i da bi ih iscijedio do kraja ako mu se ukaže prilika – veli spomenuti HDZ-ov partner.

U petak su obavili razgovore s predstavnicima manjina i uvjeravaju da je cijeli njih osmeročlani klub, iako u nešto promijenjenom sazivu nego prije, uz njih, što znači da u ovom trenutku imaju gotovo sigurnih 69 ruku, sedam manje od nužnih 76. Navodno je i Milorad Pupovac svjestan da će teško zadržati izvršne funkcije u novoj vladi i spreman je programski podržavati njezin rad.

Iako to u HDZ-u ne priznaju javno, istovremeno postoje kontakti s liberalnim blokom u koji spadaju IDS, Fokus i Zurovec, te Matija Posavec. Ako bi našli zajednički jezik, s njihovih pet ruku to bi značilo 74 mandata.

To je još dva manje od potrebne većine, ali Plenković je i prošli put pokazao da voli imati komotniju većinu, što bi bilo nekih 80 ruku.

Iako se prije izbora kalkuliralo da će HDZ ići u razbijanje DP-a, trenutačno ne postoji ništa što bi ukazivalo na takav scenarij. Ipak, javna je tajna da u redovima stranke koja se nakon izborne noći pretvorila u krojača sudbine vladajućih postoje tri struje.

Jedna je ona čvrsto ideološka, u koju spada Josip Jurčević, koji u HTV-ovoj emisiji "Otvoreno", dok pregovori traju, izlazi sa stavom da je "dosadašnja HDZ-ova vlast veleizdajnička, ali eto nisu svi isti".

Druga je struja ona pragmatična, usmjerena biznisu i predvodi je Mario Radić i bliska je sivoj stranačkoj eminenciji, tajkunu Pavlu Vujnovcu, dok u treću svrstavaju Ivana Penavu, koji bi odmah s HDZ-om, ali da ga ne vodi Andrej Plenković.

- Oni će se tako ponašati sve dok pravi gazda, a to je sigurno Vujnovac, ne kaže da je dosta – uvjeren je naš sugovornik iz HDZ-a, koji se još jednom vratio na odluku Ustavnog suda i ponašanje jednog dijela ljevice:

- Pa zar oni stvarno ne vide u što ih guraju Milanović i ekipa?! Pa zvati Orbana da utječe na manjince, ludost je svih ludosti preko koje svatko sa zrnom soli u glavi može teško prijeći.

To je kršenje Ustava kao i kada želiš biti i predsjednik i premijer. Pa ne mogu valjda za Sanju Barić ili Mirjanu Kasapović reći da su HDZ-ovke i prijeći preko njihovih riječi?

Baš u tom kontekstu oglasio se i Viktor Gotovac, profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu i bivši šef zagrebačkog SDP-a.

- U ovoj zemlji svi su nogometni treneri, sad vidim i ustavni stručnjaci. Pitam se bi li, analogno, i osuđenike valjalo pitati što misle o presudi nakon što bude donesena.

Možda da i pacijenti liječnike poučavaju o liječenju - poručio je Gotovac svojim dojučerašnjim partijskim kolegama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 22:04