zloglasna gumenjara

Mračna soba od koje strepe i u hrvatskim zatvorima: boravak u ćelijama je hotel prema tretmanu kada u njoj završe...

‘Obična‘ ćelija zatvora u Splitu

 Josko Ponoš/Cropix

Na TikToku je profil Crime and Prison (doslovno: kriminal i zatvor ili romansirano: zločin i kazna, eng.) objavio niz video klipova iz našeg zatvora u Varaždinskoj županiji. Isječci su to iz Netflixovog serijala "Najstroži zatvori na svijetu" u kojem je svoje mjesto našla i Kaznionica u Lepoglavi.

U njoj se na odsluženje kazne šalju osuđenici za najteža kaznena djela među kojima i ubojice Ivan Bulj, Dragan Paravinja i Srđan Mlađan. Zbog probrane klijentele pravosudni policajci su stalno na oprezu te strogo kažnjavaju svaki prekršaj Kućnog reda.

Isto tako je primjereno ponašanje nagrađuje, ali u slučaju bilo kojeg izgreda privilegije se gube i teško ponovno vraćaju. Tako nas u Dijelu trećem autori serijala upoznaju sa zloglasnom “gumenjarom”.

Radi se o sobi obloženoj gumom ili nekim sličnim mekim materijalom od poda do plafona. Sobe tog tipa su uglavnom bez prozora, iako je na snimci iz Lepoglave prikazana jedna koja ga ima, postavljen je visoko i ima hermetički zatvoreni okvir.

Kroz staklo, za pretpostaviti neprobojno, vide se debele rešetke s vanjske strane i komad neba. Soba je bez namještaja i ikakvih dodatnih pomagala, a jedini odmak u jednoličnosti zidova smeđe boje su okrugli otvori za ventilaciju malog promjera.

Ima i kamera postavljena iznad visine čovjeka te tzv. špijunka n vratima i otvor za dostavu hrane. Zatvorenik se, prema propisima, u “gumenjaru” smješta u donjem rublju, ali svjedočanstva su pokazala da tamo često završe potpuno goli.

Također je maksimalni rok boravka u obloženoj ćeliji 48 sati, ali radi se o službenom roku koji se u praksi rijetko poštuje. Pokazalo se to i na primjeru Zatvora u Splitu kolokvijalno nazvanog Bilice po solinskom predjelu u kojem se nalazi.

I oni, kao i svaki drugi zatvor imaju “gumenjaru” koja služi kao disciplinska metoda. Ponekad je sama prijetnja smještanjem u obloženu sobu dovoljna da zatvorenik prestane s razbijanjem i prijetnjama.

image

zatvor na splitskim Bilicama

Nikola Vilić/Cropix/

Ali, ako sam ne prestane te trebaju upotrijebiti silu da ga savladaju te ako pritom udari kojeg pravosudnog policajca, “gumenjara” mu postaje smještaj na više dana. Osim skidanja do gole kože, dodatno ga se ponizi i zlostavlja vezivanjem ruku i nogu.

Pokazalo se kako takav tretman nisu prazne priče, što je potvrđeno presudom Europskog suda za ljudska prava koji je dodijelio 19.000 eura 45-godišnjaku iz Zagreba nakon što je osam mjeseci boravio u splitskom zatvoru. Zbog prijetnje samoubojstvom smješten je u “gumenjari” potpuno gol i bez grijanja, iako je bila zima.

Svako 48 sati boravak mu je produljivan tako da je ostao u posebno osiguranoj sobi 12 dana. Po izlasku su ga pretukli pravosudni policajci te je zadobio hematom na glavi i potres mozga pa je prebačen u bolnicu.

Zadržan je u bolnici dva tjedna, a po povratku je ubrzo opet završio u “gumenjaru” u kojoj su ga držali pet dana. Ovaj put je bio i vezan te je nuždu vršio po sebi.

Nakon toga je premješten u Zatvor u Zagrebu, a nakon što je bezuspješno potražio pravdu na našim sudovima, obratio se europskom. Oni su donijeli presudu u njegovom slučaju za zbivanja s početka 2012. godine u siječnju ove godine i dosudili mu 15.000 eura naknade za nematerijalnu štetu i 4000 eura za troškove.

image

Zatvor u Splitu

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:44