Ales Fevzer / CROPIX
EUROBASKET

HRVATSKA - UKRAJINA Odigra li Hrvatska na dosadašnjem nivou, veliki je favorit

Hrvatska od 1995. čeka na polufinale na velikim natjecanjima, iako su imali puno prilika. No ova generacija nije opterećena prijašnjim neuspjesima i danas će nošeni ogromnom podrškom s tribina od početka krenuti agresivno i lomiti Ukrajince obranom koja je zaštitni znak Hrvatske na ovom turniru
Piše: dvoznak.comObjavljeno: 19. rujan 2013. 15:09

Hrvatska je u neviđenom košarkaškom zanosu. Od 1995.godine čeka se medalja, a opći je konsenzus da je sada došlo vrijeme za nju. Bilo je u međuvremenu teških posrtanja i čak četiri ispadanja u četvrtfinalima velikih natjecanja, no ova generacija je nešto drugo, a to naglašava i njen vođa, Bojan Bogdanović:

- Ne dira nas ta priča jer su samo Roko (Ukić) te jednom Markota bili u tim utakmicama. Mi pišemo svoju povijest. Ne mogu pobjeći od razmišljanja da bi bili glupi kada ne bi prekinuli niz od 18 godina bez hrvatskog polufinala.

Pritisak je bez dvojbe na Hrvatskoj, ne samo zbog razlike u kvaliteti, već i zbog spomenutih četvrtfinalnih poraza, ali očito igrači to toliko ne doživljavaju. Dapače, atmosfera se čini bolja nego ikad i straha uoči Ukrajinaca nema. Izbornik Repeša je po običaju napravio vrhunski skauting:

- Dobro znamo Ukrajinu jer smo igrali u istoj kvalifikacijskoj skupini prošle godine. Neugodni su, atlete ispod koša, a imaju i visoke igrače koji znaju šutnuti izvana. Gledao sam sve njihove utakmice na turniru. Poraz od Latvije ćemo zanemariti i mjerodavne ostaju utakmice sa Srbijom i Litvom.

Što je sve Repeša pronašao u navedenim utakmicama vjerojatno nećemo saznati do poslije utakmice, no neke je stvari otkrio:

- Snažni su u igri ispod oba koša, a vani ovise o Gladyru i Jeteru. Moramo zaustaviti taj njihov šut i postizati što više lakih koševa. Dalje, treba zatvoriti skok i spriječiti njihove poene iz kontranapada.

Skok ne bi trebao predstavljati problem jer je Hrvatska apsolutno dominirala u tom segmentu dosada. Uostalom Ante Tomić je prvi skakač prvenstva i on bi sa Markotom trebao uzeti prevlast u skoku usprkos vrlo visokim i skočnim ukrajinskim centrima. Repeša se potom osvrnuo i na činjenicu da Ukrajinu vodi NBA legenda Mike Fratello, no čini se da je naš stručni stožer Fratellove akcije odlično proučio:

- Svi njihovi napadački setovi traju po deset sekundi, akcije najčešće završavaju iz pick and rolla i to igrom jedan na jedan Jetera i jednostranim i dvostrukim blokovima za Gladyra.

Za Gladyra i Jetera Hrvatska ima vrhunska rješenja. Naime, Ukić i Bogdanović na ovom turniru naprosto briljiraju u obrambenom segmentu i dojam je da se Ukrajinci pored njih nikako ne mogu naigrati. Bogdanović je uoči susreta poslao jasnu poruku:

- Na teren ćemo izaći `napaljeniji` nego u svim prethodnim utakmicama, bili bi glupi kada bi ih podcijenili.

Potom se i Bogdanović poimence osvrnuo na današnjeg protivnika:

- Gladyr i Jeter sami nosi momčad i ne smijemo im dozvoliti da utakmicu otvore pogođenim šutovima ili lakim koševima. Osim toga, čvrsti su pod košem. Uvjeren sam da nam se neće dogoditi trome minute iz utakmica protiv Italije i Grčke. Na ovom prvenstvu smo naučili kako igrati utakmice u kojima moramo pobijediti ili idemo kući. Osjećam da protiv svakog možemo igrati, a protiv Ukrajine smo favoriti zbog načina na koji smo došli do četvrtfinala. Ukoliko im odgovorimo jednakom energijom trebali bi pobijediti jer imamo puno više talenta.

Tu je važno spomenuti i iskustvo izbornika koji je već prošao ovakve utakmice i jasno zna što mu je najbitnije u ovakvom susretu:

- Tražim mirnoću jer je vrijeme za veliku utakmicu, a one se ne igraju samo srcem nego i glavom. Utakmice koje smo dobili u neizvjesnim završnicama su nas mentalno ojačale i ne razmišljamo da možemo izgubiti. Igramo sve bolje, a i mirnije nego ranijih godina. Krasi nas i životinjski poriv, kao da smo u stroju iz kojeg nema izlaza. Od prvog dana osjećamo da je ovo naše ljeto - motivacijski govor završio je Repeša.

Obrana će ponovo biti najveći adut Hrvatske uz naravno skok u kojem smo uvjerljivo najbolja momčad na turniru. Ispoštuju li ta dva segmenta košarkaši Jasmina Repeše bit će na korak do polufinala. Kako je opće poznato da su obrana i skok prvenstveno stvar volje i želje, danas će puna dvorana hrvatskih navijača svakako biti ogroman impuls više:

- Čuli smo da se ljudi spremaju. Prvi put sam u reprezentaciji doživio onakvu potporu protiv Italije. Euforija traje, pa na četvrtfinale dovodim pun autobus mostarskih Ultrasa. Želim paklenu atmosferu - kazao je Bogdanović.

Atmosfera će svakako biti paklena, a to je veliki plus za Hrvatsku. Naime hrvatski košarkaši su diljem Europe naviknuti igrati velike utakmice u iznimno užarenim atmosferama i na njih sigurno ambijent neće djelovati kao na Ukrajince. Uz sve ostale komparativne prednosti tako će i publika biti debelo na strani Hrvatske.

Ukrajinci predvođeni trenerom Mike Fratellom su uvjerljivo najveće iznenađenje ovdje, čak i senzacija. Iskoristili su lakšu grupu, prenijeli dvije pobjede i iznenađujućom pobjedom nad Srbijom poslali upozorenje.

Prije posljednjeg kola sa Litvom, saznali su da su sigurni četvrtfinalisti i mogli su rasterećeno odigrati susret. I bili su blizu, na kraju im je presudio Kleiza tricom iz kornera na plus 2 gledano iz kuta Litve. Mike Fratello nije očajavao, svjestan je da je ključna utakmica upravo četvrtfinale.

- Pokazali smo da smo zasluženo u četvrtfinalu. Isključimo li stvarno lošu partiju protiv Latvije, mi smo protiv svih odigrali vrlo dobro. Tako će biti i protiv Hrvatske - uvjeren je Fratello.

Ukrajinci su dugo skupa, dosta ovih momaka imalo je solidne nastupe i za mlađe selekcije. Imaju visoku centarsku liniju, ali nisu tromi, dapače. Upravo im je pokretljivost najveća snaga, sjajno koriste duge ruke i vrlo solidno brane pick. Napadački ovise o dvojcu Jeter - Gladyr, prvi je vrlo inteligentan playmaker koji će na sebe preuzeti odgovornost u završnici, a Gladyr je sjajan šuter, u ovom trenutku vjerojatno najtraženiji u Europi s obzirom da nema klub. U karijeri je rijetko bio ispod 40 % šuta što je za šutera prilično dobro. I ovdje je prvi strijelac Ukrajine sa 13.5 poena u prosjeku, Ukrajinci vrte dosta akcija upravo za njega.

- Mislim da je Hrvatska dobar izbor, zašto ne. Imat će veliku podršku, ali mi smo jako motivirani, igramo jedan za drugoga i uvjeren sam da imamo šansi - kaže Gladyr.

Ukrajina je odmarala 4 dana, Hrvatska 3, vidjet ćemo kome će to biti prednost. Obično je toliko dana odmora u sustavu natjecanja koji se igra tako zgusnuto (8 kola u 11 dana do sada) kontraproduktivno, momčadi znaju ispasti iz pozitivnog ritma.

Hrvatska i Ukrajina prošle su godine igrale kvalifikacije za ovo isto prvenstvo, slavila je Hrvatska oba puta, ali bilo je jako tijesno. U Kijevu pobjeda tek poslije produžetka, u Slavonskom Brodu plus 4 za Hrvatsku. Ekipe su dosta slične bile, Hrvatska je igrala na pogon Bogdanovića i tada, a Ukrajina je bila sa Burttom na playu (danas je Jeter), ali su bili jači za dva jako bitna igrača - Drozdova i Pečerova koji su vjerojatno njihova dva najbolja igrača.

- Spremni smo, od utorka se pripremamo za Hrvatsku i jedva čekamo početak. Hrvate znamo iz kvalifikacija, znamo mogućnosti njihovih igrača. Neće biti lako, oni su bili u prvoj skupini, puni su samopouzdanja, ali to ništa ne znači. Četvrtfinale je posebna utakmica, psiha igra veliku ulogu i probat ćemo pritisak prebaciti na njihova leđa- kaže Maxim Pustozvonov, krilni igrač Ukrajine.

Ukrajinci su puni samopouzdanja, ali Hrvatska je ovdje pokazala više. Hrvatskoj paše i matchup sa Ukrajinom, Bogdanović i Ukić će čuvati njihove najopasnije napadače Gladyra i Jetera i ako uspiju psihički izdržati prokletstvo četvrtfinala, Hrvatsku ćemo gledati u borbi za medalje.

Linker
11. svibanj 2024 09:48