Košarkaši Cibone protiv KK Mega Soccerbeta
 
 RONALD GORSIC/CROPIX
NARUŠENI ODNOSI

Nastavljaju se spletke u ABA ligi! Regionalno natjecanje na novoj stranputici, Zvezda sad ‘udara‘ po Megi

Sezona je počela prema planu, odblokiran je račun, a sad slijede nova uzbuđenja...
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 25. listopad 2020. 10:09

​Dragan Bokan, predsjednik Budućnosti, prihvatio se posla spasiti što se može spasiti u narušenim odnosima između klubova vlasnika ABA lige. Nakon što je uspio početi sezonu prema planu, nakon što je odblokirao račun ABA lige, sada bi Bokan sve privremene mjere potvrdio sjednicom Skupštine lige.

Znajući da postoje mimoilaženja oko ideja kako bi ABA liga trebala funkcionirati, Bokan je na adrese klubova koji čine ABA ligu uputio dopis koji je naslovio kao “Obavijest”. U njemu moli klubove da mu dostave svoje prijedloge dnevnog reda, koje će onda on sažeti i uputiti jedinstveni dnevni red uz poziv na sjednicu Skupštine koja bi trebala biti održana 3. studenoga.

Zbrajanje igrača i trenera

Prva se oglasila Crvena zvezda iz koje je mašinerija Nebojše Čovića poslala svoj prijedlog. Između ostalog, prvi put otkako je Mega u ABA ligi problemom tko upravlja tim klubom počela se baviti Zvezda. Nije direktno spomenuta Mega, ali zna se kako iza nje stoji agent Miško Ražnatović. I tako je to već godinama.
Uglavnom, u Zvezdinu dopisu stoji da se u novi pravni okvir ABA lige uvrsti sljedeće:

“Menadžer ni posredno ni neposredno ne može voditi, upravljati, odlučivati, savjetovati ili na bilo koji drugi direktni ili indirektni način predstavljati, posjedovati, imati stvarnu kontrolu nad klubom koji sudjeluje u ABA ligi. Takav klub se ne može natjecati u ABA ligi.”

​Ima još na sličnu temu.
“Ako utakmicu igraju dva kluba i ako isti menadžer ima svoje klijente igrače i/ili trenere u oba kluba, na toj utakmici ne mogu participirati ni igrači ni treneri koji imaju istog menadžera, a ako je broj igrača ili trenera u klubovima koji igraju utakmicu, a koji imaju istog menadžera različit, u tom slučaju iz jednog kluba na toj utakmici ne mogu participirati svi igrači, odnosno treneri, dok iz drugog kluba, po diskrecijskoj odluci tog kluba, ne može participirati jedan broj igrača ili trenera kao u prvom klubu, dok preostali mogu participirati.”

Odlučit će klubovi

I dok prvi dio ovog Zvezdina prijedloga, odnosno tematika može li Mega - o njoj se radi - nastupati u ABA ligi, kao i FMP kao faktički druga Zvezdina momčad, drugi dio priče teško je provediv. Uostalom, Saša Obradović, trenutačni Zvezdin trener, jest iz Ražnatovićeve agencije, kao i neki Zvezdini igrači. A ima toga još po ABA ligi, ne samo u Megi...

I ako je nekome do čistih odnosa, onda bi puno poštenije bilo da se, na samo u okviru ABA lige nego i na drugim natjecanjima, onemogući onim agentima koji zastupaju trenere da u isto vrijeme zastupaju i igrače. Puno pravednije bi bilo, u nekom idealističkom raspletu, da postoje agenti za trenere i sportske direktore te agenti za igrače. I da između tih agenata ne smije biti dodirnih poslovnih točaka.

A što će biti s Megom? O tome će odlučiti klubovi ABA lige. Kao i o svemu ostalom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
29. travanj 2024 04:18