Damjan Rudež (34) još nije spreman za igračku mirovinu
 AS MONACO BASKET
Još nije za mirovinu

Bivši hrvatski reprezentivac pod trenerskom palicom - brata: ‘On je bio moj uzor, ovo je sjajan rasplet‘

Nekadašnji hrvatski reprezentativac nakon sezone pauze nastavlja karijeru u Nizozemskoj
Piše: Tvrtko PuljićObjavljeno: 01. srpanj 2020. 15:43

Kad ste profesionalni košarkaš, imate 34 godine i pauzirali ste cijelu sezonu, onda je logičnije pitati je li to kraj, nego kako je došlo do potpisa ugovora, i to na dvije sezone.
Damjan Rudež, a o njemu je riječ, igrat će sljedeće dvije sezone za nizozemski Donar Groningen, momčad čiji je trener postao njegov sedam godina stariji brat Ivan.

Završna faza karijere

- Sve se dogodilo prilično spontano. Najprije je buraz potpisao ugovor na sljedeće tri godine. Ja sam posljednju sezonu pauzirao i zbog privatnih razloga, dobio sam u međuvremenu kćerkicu, a kako je brat znao da želim nastaviti igrati, kako ne osjećam da je vrijeme za mirovinu, nekako je jedna stvar vodila k drugoj. Uvijek je tu postojala želja da zajedno odradimo, on kao trener a ja kao igrač, neku sezonu, ali karijere su nam se razdvojile i svatko je nekako išao svojim putem. I sada se to spojilo, zajedno smo u Groningenu, jednoj zdravoj sredini i dobrom projektu.

Na priču oko Damjana i Ivana treba gledati malo šire jer Damjan je i počeo igrati zbog starijeg brata.
- Ma naravno, da je Ivan tada igrao nogomet, i ja bih otišao na nogomet. Doista mi je gušt i pomisliti samo na to da ću sada, u nekoj završnoj fazi svoje karijere, moći raditi s njim. Ivan mi je i dosad mnogo pomogao, on je bio moj uzor.
No, tu je još jedan problem. Kad imate 34 godine, onda je jednogodišnja stanka od profesionalne košarke dugačko razdoblje. Ali, Ivan najbolje zna koliko može Damjan.
- Treba vidjeti hoće li ta stanka ostavit trag. Možda ću na početku biti malo zahrđao jer će mi nedostajati utakmica, nedostajat će mi igre. Opet, u ovih godinu dana sam se fizički, ali i mentalno odmorio od košarke, proširila mi se obitelj, dobio sam tu radost. Krajem protekle sezone, koju sam završio u Murciji, osjetio sam veliki zamor, psihički i emotivni. Sada se osjećam posve drugačije, pun sam elana.

Igrati za brata znači i preuzeti veliku odgovornost?
- Osjećam se prije svega željan košarke i treninga, pa i tog natjecateljskog stresa koji mi je nedostajao u protekloj sezoni. Osjećam da kao košarkaš imam još toga u sebi što mogu dati, da mogu još igrati na visokoj razini. Da, osjećam odgovornost, ali nemam u planu otići tamo i biti prosječan, nego se ozbiljno spreman. Imamo dobre uvjete, kažem, klub je zdrav.
Uzmite to i ovako. Donar Groningen ima proračun od 1,3 milijuna eura, kao kombinirano tri najbolja hrvatska kluba: Cibona, Zadar i Split.

Zlatni standard za NBA

- Kad sam igrao za Oostende, jednom smo igrali Eurokup u Groningenu i sjećam se da je dvorana bila krcata, pet tisuća ljudi. I veliki su zaljubljenici u košarku, Grad stoji iza kluba, sve je jako dobro posloženo, imaju klupsku kulturu na visokoj razini i uvjeren sam da ćemo buraz i ja tu raditi dobre stvari.
Za kraj Damjan Rudež zna i nešto više o lokaciji u kojoj će se zaključiti NBA liga. Dok je igrao za Orlando, znao je otići u resort zabave u kojem će se završiti ova neobična NBA sezona.

- ESPN Disney Resort je golem. Taj čarobni Disneyjev svijet doista je napravljen spektakularno i sve će to biti, uvjeren sam, na vrlo visokoj razini. NBA se trudi napraviti sve najbolje što se može i igračima - iako čujem da se bune jer će tamo morati boraviti puno vremena - neće doista ništa nedostajati. Jedini problem bit će što su u to vrijeme godine, usred ljeta, temperature vrlo visoke, bit će pakleno vruće i vlažnost će biti viša od 90 posto. Ali, kako svi živimo u ekstremnim uvjetima, tako ti uvjeti zahtijevaju u čudna rješenja. Opet, ne vjerujem da će to biti loše. Orlando nije velik grad, ali tamo je tih šest, sedam zabavnih parkova koji su zapravo mali gradovi i tamo su najluksuzniji hoteli pa to definitivno nije najgore mjesto na svijetu gdje se može odigrati kraj NBA sezone. Kažem, momčadi će biti smještene u hotele top-klase, Disney je tamo postavio zlatni standard za sve. Bit će tako i za NBA.

DAMJANOVA KARIJERA

2002. - 2004. Zrinjevac
2004. - 2006. Oostende (Bel)
2006. - 2008. Split
2008. - 2009. Olimpija (Slo)
2009. - 2011. Cedevita
2011. - 2012. Cibona
2012. - 2014. Zaragoza (Špa)
2014. - 2015. Indiana Pacers (NBA)
2015. - 2016. Minnesota T. (NBA)
2016. - 2017. Orlando Magic (NBA)
2017. - 2018. Valencia (Špa)
2018. Monaco (Fra)
2018. - 2019. Murcia (Špa)
2020. - Groningen (Niz)

Linker
28. travanj 2024 20:25