James Harden and Kevin Durant
 TIMOTHY A. CLARY
PRVI FAVORITI LIGE?

Najubojiti napadački trojac u NBA povijesti donosi veliki upitnik: Hoće li im jedna lopta biti dovoljna?

Harden, Durant i Irving mogu sve, ali baš sve. Mogu šutirati od kud požele, mogu probiti...
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 14. siječanj 2021. 20:15

Reakcije u NBA svijetu su podijeljene. Za jedne dolazak Jamesa Hardena u Brooklyn znači formiranje najubojitijeg napadačkog trojca u povijesti lige, dok drugi misle da Harden, Durant i Irving neće moći zajedno funkcionirati. I jedini i drugi imaju niz argumenata za takve stavove.


Idemo prvo s činjenicama. Harden, Durant i Irving doista čine najpakleniji napadački trojac koji je ikad viđen u ligi. James, Wade i Bosh nisu im ni blizu, a imaju klasu više čak i od fenomenalnog trojca Warriorsa (Durant - Curry - Thompson). Thompson je pakleni strijelac, ali nije jak u igri "jedan na jedan", a kamoli "jedan na pet". Curry može i "jedan na pet", ali ispod samog obruča nije vrhunska razina beka.


Harden, Durant i Irving mogu sve, ali baš sve. Mogu šutirati od kud požele, mogu probiti do obruča kad god požele, mogu "jedan na jedan", mogu "jedan na pet". I ne znaš tko od njih ima veći napadački arsenal.


E sad, jesu li u stanju ne baš malim dijelom zatomiti svoj ego? I hoće li im jedna lopta biti dovoljna? Kod Duranta ništa nije sporno. Pričamo o sigurno najboljem napadaču prošlog desetljeća, ali i dokazanom momčadskom igraču koji se bez problema miče u stranu da bi dao prostor suigračima. Sve do završnice, jer kad je neizvjesno onda se zna da je lopta u Durantovim rukama.

image
Kyrie Irving
JARED C. TILTON


Irving je igrajući s Jamesom u Cavsima pokazao da može zatomiti ego, ali tad se još "školovao". U međuvremenu na parketima viđamo nekog drugog Irvinga, koji se nije znao adaptirati u Bostonu, a i u Netsima svako malo ostavlja sve oko sebe u čudu.
Harden je posljednji put bio momčadski igrač još u Oklahomi - s Durantom i Westbrookom kraj sebe - ali tad se tek probijao i to kao šesti igrač momčadi. U svakom slučaju, Harden i Irving morat će bitno promijeniti svoje igračke pa i životne navike žele li Netse odvesti do kraja.


Postavlja se i pitanje onoga što će Brooklyn moći pružati u obrani. Harden je nikad nije igrao, Irving povremeno, a i Durant nije igrač koji posebno voli obranu, iako je igra sasvim dobro. Leđa bi im u obrani trebao čuvati iskusni centar DeAndre Jordan, što nije baš dobra vijest. Jordanu su doduše tek 32 godine, ali u velikoj je igračkoj silaznoj putanji već treću godinu. Ne bi ni bio u momčadi da nije prijatelj s Durantom i Irvingom.


Netsi su u velikoj razmjeni ostali bez odličnog Jarretta Allena, koji im je bio startni centar. I to će im biti veliki problem. Na ostalim pozicijama imaju dobru širinu, iako su do kraja sezone zbog ozljede ostali bez odličnog beka Spencera Dinwiddieja.


Složena je dakle nezapamćeno dobra napadača postava u kojoj veliki trojac lakoćom može ubaciti 100 poena na utakmici. I to nitko ne može osporiti. No, ostala su pitanje otvorena. Kako će se posložiti, koliko će uspjetii zatomiti ego, kako će se braniti...? Puno neizvjesnosti. Međutim, ako se poslože, a navodno su Durant, Harden i Irving međusobno jako dobri, ne vidimo tko ih može zaustaviti. Ili je možda bolje reći kako ih se uopće može zaustaviti...

Linker
05. svibanj 2024 21:18