Ja Morant

 RONALD MARTINEZ Getty Images Via Afp
NOVI EKSCES NBA ZVIJEZDE

Zarađuje 195 milijuna dolara, ali voli mahati pištoljima i glumiti gangstera: ‘Ti si najgluplji j**** idiot u ligi‘

Tek dva mjeseca nakon što je već ‘popio‘ kaznu, opet je zabrazdio i sada mu prijeti puno oštrija kazna
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 17. svibanj 2023. 07:12

Ja Morant nije naučio lekciju nakon svoje prve velike greške, pa bi sada mogao platiti puno veću cijenu što je opetovano ogrezao u novi delikt.

Jedan od “superstarova” NBA lige ponovo je, naime, mahao vatrenim oružjem i sve to opet prezentirao na društvenim mrežama, pa je onda to, jasno, ekspresno postalo viralno te stiglo do očiju svih i svakog. U spornom video zapisu može se vidjeti Moranta kako prvo “surfa” na krovu automobila, a onda se kasnije s prijateljem vozi u tom istom vozilu te slušaju glazbne uratke repera NBA Youngboya. Malo su se “rasplesatli” i opustili pa se u jednom trenutku (nepažnje) na snimci pojavio pištolj u rukama 23-godišnjeg košarkaša, doduše samo nakratko budući da je njegov prijatelj, “snimatelj”, brzo okrenuo kameru od njega.

Neodgovorno i jako opasno

No, šteta je počinjena, Morant je opet “uhvaćen” u kontroverznom ponašanju, odnosno opet s pištoljem u ruci i to praktički tek što je odradio suspenziju radi prethodnog identičnog incidenta.

Košarkaš Memphis Grizzliesa postao je glavna priča prije malo više od dva mjeseca kada je u striptiz klubu “ponosno” mahao pištoljem snimajući video za društvene mreže. Nije se NBA ligi svidio takav egzibicionizam pa je sjajnog košarkaša kaznila s osam utakmica neigranja.

- Morantovo ponašanje bilo je neodgovorno, nemarno i potencijalno jako opasno - rekao je tada prvi čovjek NBA Lige, Adam Silver.

- Također, ima velike posljedice s obzirom na njegov veliki utjecaj na mlade fanove, koji se ugledaju na njega.

Ja se tom prilikom ispričao što je “razočarao obitelj, suigrače, klub, navijače...” i podvukao:

- Moram naučiti i donositi pametnije odluke.

image

Ja Morant

JUSTIN FORD Getty Images Via Afp

Međutim, sada pokazuje da baš i nije naučio na vlastitim greškama, odnosno da su njegove riječi bile samo pro forme. Ili jednostavno nije baš najbistriji, jer kako drugačije objasniti njegove gluparije.

- Ti si najgluplji j**** idiot u ligi - javio se bivši NBA igrač, Kwame Brown.

- Imaš ugovor na 195 milijuna dolara, a ti želiš glumiti razbojnika? Imaš pravo imati pištolj, to ti jamči Ustav, ali zašto ga j**** moraš pokazivati naokolo. I kakva je to gangsterska glazba koju slušaš? Zar te ona baca u trans, glupane? Zbog toga ćeš sj**** karijeru. Znam za NBA Youngboya, ali ti su NBA dumb boy (NBA glupan).

Liga ‘istražuje okolnosti’

Kwame je bio najizravniji, ali praktički svi zvani i nezvani komentatori NBA scene (J.R. Smith, Stephen A. Smith, Kendrick Perkins, Chandler Parsons...) Morantovo ponašanje opisuju glupim i postavljaju ista pitanja: zašto? Kako? Čemu ta autodestruktivnost?

I dok su mu prvi put neki bili spremni progledati kroz prste, kao recidivist teško će opet dobiti sklonost navijača, suigrača i košarkaškog svijeta za svoje neodgovorno ponašanje.

Klub Memphis Grizzlies brzo je objavio kako je Ja suspendiran i da neće moći obavljati nikakve klupske aktivnosti u narednom razdoblju, ali nema sumnja da će sada na Adamu Silveru i NBA ligi biti priličan pritisak da donesu veću kaznu. Dapače, uvijek pouzdani ESPN-ov novinar Adrian Wojnarowski najavio je kako su se “već zakotrljala predviđanja kako bi Morant ovaj put mogao dobiti podužu suspenziju”. Za sada se ured lige zadržao na kratkoj rečenici kako “istražuju okolnosti” nove Morantove budalaštine.

A u međuvremenu je skupio i još podosta drugih iščašenih ponašanja izvan terena: uz pištolj u striptiz klubu bio je tu i slučaj fizičkog napada na 17-godišnjaka na haklu, a onda i nove prijetnje pištoljem, prijetnje (sa skupinom prijatelja) zaštitaru trgovačkog centra, “ciljanje” igrača Indiana Pacersa laserskim zraka, poput onih kojima se nišani iz oružja...

Linker
19. svibanj 2024 18:08