PAUL ELLIS
Financijski problemi

Dovodili su zvijezde iz cijelog svijeta, Hrvata za trenera, željeli Messija, a sada su propali!

‘Bila su to golema ulaganja. Odsjedali smo u najluksuznijim hotelima i imali strašne uvjete za rad‘
Piše: Predrag Jurišić, Goran Čičin MašanskerObjavljeno: 15. svibanj 2020. 20:41

Zbog financijskih je problema kineski klub Tianjin Tianhai proglasio stečaj i odustao od natjecanja u tamošnjoj Super ligi. U tom su klubu, osnovanom 2006. pod imenom Hohhot Binhai, svojedobno igrali Brazilci Jadson, Luis Fabiano i Pato, te Belgijac Witsel, a na trenerskoj su klupi bili Brazilac Luxemburgo, Talijan Cannavaro, Portugalac Paulo Sousa, kao i Hrvati Dražen Besek i sadašnji trener Lokomotive, Goran Tomić.

Slom je počeo prošle godine, kad je sad već bivši vlasnik Shu Yuhui završio u zatvoru zbog financijskih malverzacija. Shu je u siječnju ove godine osuđen na 9 godina zatvora i kažnjen je sa 7 milijuna dolara, a zanimljivo je da je Tomić bio prvi trener s kojim je Shu surađivao kad je 2015. preuzeo klub...

- Bio sam mjesec dana na klupi Tianjina, tadašnjeg drugoligaša, kad je došao novi vlasnik. Nisam se nadao da ću ostati trener, ali nakon razgovora Shu je odlučio da ostanem na klupi. Ostvarili smo cilj i ostali smo u ligi, treba istaknuti da sam momčad preuzeo kad je bila zadnja u ligi, nakon četiri uzastopna poraza. A tri kola prije kraja matematički smo osigurali ostanak, bili smo 9. u ligi koja je imala 16 klubova. Otišao sam nakon te sezone, moj je nasljednik bio Luxemburgo - kaže Tomić. Je li vas iznenadio stečaj?

- I jest i nije. Problemi su počeli kad je Shu Yuhui završio u zatvoru. Nakon toga, prošle je godine došao novi vlasnik, klub je jedva ostao u Super ligi, ali očito je da su financijske dubioze bile prevelike i dalje više nisu mogli.

Nevjerojatna ulaganja

Koliki je bio proračun kluba u vrijeme kad ste vi bili tamo?
- Bila su to nevjerojatna ulaganja. Kad je Shu došao u klub, sve se uvećalo za pet puta! Nije se pitalo koliko što košta, odsjedali smo u najluksuznijim hotelima, dobili smo fenomenalne uvjete za rad. Ne mogu sad konkretno reći koliki je bio proračun, ali u jednom mi je razgovoru Shu rekao da želi kupiti i Messija i Ronalda, ali je problem što oni ne žele doći u Kinu! Rekao mi je da bi za njih bez problema izdvojio 300 milijuna eura, to dovoljno govori kako je proračun bio praktički neograničen.

Dodajmo da je prije tri godine Shu pokušao dovesti Diega Costu, koji je tada igrao u Chelseaju, ponudio je engleskom klubu 90 milijuna funta na ime odštete, a Costi trogodišnji ugovor težak ukupno 85 milijuna funta! No, transfer je spriječilo novo pravilo o smanjenju broja stranaca u kineskom nogometu, a tih je dana Shu govorio kako je bio i na korak do ostvarenja dogovora o dolasku Benzeme, Cavanija, Falcaa i Raula Jimeneza.

Kada nestane novca, nema tu puno emocija


Dražen Besek bio je trener Tianjin Tianhaija u prvoj polovici 2015. godine.
- Tada je to bio drukčiji klub, a kasnije ga je preuzeo jedan biznismen koji je već prije imao probleme. Znam da je nakon njegovog odlaska klub preuzeo grad, ali nisam upoznat s detaljima koji su doveli do njegova gašenja. O problemima s tim gazdom pričalo se i prošle godine - rekao nam je Besek. Kaže kako takva praksa nije ništa novo.
- Kad klubovi imaju novca, onda je OK. Kad nemaju, nema ni tradicije postojanja za koju bi se netko brinuo. Sve je to dosta surovo, nema baš puno emocija.
Besek je dosad ostvario već nekoliko trenerskih angažmana u Kini, a od 2018. godine angažiran je u Shanghaiu, gdje vodi juniorsku momčad.
- Trenutačno sam na čekanju, kod kuće u Varaždinu, i to već dosta dugo, skoro tri mjeseca. Kina trenutačno ne dozvoljava ulaz strancima nakon što im se opet pojavio virus kad su se počeli vraćati Kinezi koji su radili vani. Strani državljani koji su se zatekli u Kini normalno funkcioniraju - objasnio je varaždinski trener.

Linker
13. svibanj 2024 21:44